Ciolos ii raspunde lui Cioroianu: Dosarul Rosia Montana a fost depus la UNESCO prin vointa mea si a fost blocat de guvernele PSD/ALDE

Vineri, 27 Iulie 2018, ora 11:53
7907 citiri
Ciolos ii raspunde lui Cioroianu: Dosarul Rosia Montana a fost depus la UNESCO prin vointa mea si a fost blocat de guvernele PSD/ALDE
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul premier Dacian Ciolos admite ca a purtat un dialog cu ambasadorul roman la UNESCO, despre procesul de inscriere a sitului Rosia Montana in patrimoniul universal, dar precizeaza ca Adrian Cioroianu a scos declaratiile din context. Realitatea este una, spune Ciolos: "dosarul a fost depus la UNESCO in timpul mandatului meu si prin vointa mea".

"Dialogul prezentat de domnul Cioroianu e real, dar e doar un mic fragment dintr-un proces de decizie prin care am trecut in Guvernul pe care l-am condus in care am cautat o solutie pentru a putea depune dosarul la UNESCO fara a afecta alte institutii ale statului roman in arbitrajul international pe acest subiect.", se arata intr-un raspuns al lui Dacian Ciolos la solicitarea Ziare.com,.

Adrian Cioroianu, care reprezinta tara noastra la UNESCO, a relatat, joi seara, un dialog cu Dacian Ciolos, in acea vreme prim-ministru, care l-a intrebat daca, odata depus, dosarul Rosia Monta ar putea fi retras ulterior.

"Exista o serie de opinii divergente la nivelul Guvernului, nu stiu ce sa facem, sa-l depunem, sa nu-l depunem?", ar fi spus Ciolos.

Fostul prim-ministru s-a reasigurat ca dosarul poate fi retras si conversatia s-a incheiat. "Dupa cinci minute, suna din nou telefonul", a continuat Cioroianu. "'Domnule Cioroianu, am avut discutii cu mai multi ministri, nu depunem dosarul'. 'Domnule prim-ministru, cum ziceti'".

Ciolos recunoaste dialogul, dar spune ca a fost parte a unui proces mai complex, care s-a si finalizat cu depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO.

"Neadevarul nu e bun nici macar atunci cand e reflectat printr-un adevar scos din context. Pentru unii poate ca sunt interesante dialogurile din diferite etape ale luarii unei decizii, insa cred ca in final decizia este cea care conteaza, iar realitatea este ca dosarul a fost depus la UNESCO in timpul mandatului meu si prin vointa mea.

Acel dialog a avut loc intr-un moment in care eu stiam ca dosarul poate fi depus doar cu decizie a Guvernului. Intr-adevar, mai multe ministere aveau retineri serioase din punctul lor de vedere legat de decizia depunerii acelui dosar.

Personal, intentia mea de a depune dosarul era clara, dar ca prim-ministru aveam nevoie de o solutie care sa tina cont de pozitia tuturor ministerelor cheie, data fiind cererea celor de la Ministerul Culturii de a avea o decizie asumata a intregului Guvern pentru a depune acest dosar la UNESCO. Dupa cateva saptamani de intalniri interne si de discutii cu juristii din echipa pentru a identifica o solutie, am aflat ca dosarul poate fi depus la UNESCO fara a avea nevoie de o decizie formala a Guvernului, intrucat institutia autorizata sa reprezinte statul roman in acest domeniu era Ministerul Culturii.

Asa incat Ministerul Culturii a depus direct acel dosar la UNESCO, avand toate meritele pregatirii si depunerii. Dosarul a fost depus avand si un cuvant de insotire semnat de mine.

Am tinut sa fac aceste precizari ca sa fie clar care a fost si este pozitia mea fata de acest dosar", mentioneaza fostul prim-ministru.

"Un lucru este clar: dosarul a fost asumat si depus la UNESCO in perioada in care noi eram la guvernare si a fost blocat la nominalizare in perioada guvernelor conduse de PSD-ALDE", adauga acesta.

Amintim ca Guvernul Dancila a retras dosarul Rosia Montana sustinand ca includerea sa in Patrimoniul Mondial ar pune Romania in situatia riscanta de a plati 4,4 miliarde de dolari canadienilor de la Gabriel Resources.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Ciolos UNESCO Rosia Montana Cioroianu , #premier