Ciolos, de la "Cumintenia" la obraznicia Pamantului

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 08:57
9989 citiri
Ciolos, de la "Cumintenia" la obraznicia Pamantului

Nu cred ca se astepta cineva de la Guvernul Ciolos, indiferent cati ministri s-au perindat prin Palatul Victoria in ultimul an, sa schimbe Romania in mod profund sau macar sa ramana in istorie ca un exemplu de buna guvernare.

Ar fi fost si greu, avand in vedere limitarile de putere si timp cu care Executivul a fost investit dupa tragedia din Colectiv.

Dar a existat o asteptare generala de minima decenta in guvernare, de dreapta masura si judecata, atata cata poate fi expusa de un premier despre care inca nu a putut spune nimeni ca-i lipsesc onestitatea si bunele intentii.

Si Ciolos aproape ca reusise, in ciuda scandalurilor din jurul sau, a balbelor, gafelor si rateurilor inregistrate de mai toti ministrii care i-au trecut prin Guvern.

Nici dublul esec inregistrat de campania pentru achizitionarea "Cuminteniei Pamantului", celebra opera a lui Brancusi pe care statul tocmai a cumparat-o a doua oara, nu a reusit sa-l trezeasca si sa-l scoata pe Ciolos de pe pilotul automat in care a intrat din momentul in care Iohannis i-a spus ce sa faca pentru a ramane premier si dupa alegeri.

Si-a tinut promisiunea pe care a facut-o la inceputul mandatului si a anuntat ca nu va candida din partea niciunui partid in 11 decembrie. Doar ca vrea totusi sa impace si capra, si varza. O idee imposibila din partea unuia care stie bine ca nu merge si cu porcul in batatura, si cu slanina-n pod.

Pentru ca doar asa pot sa citesc lansarea platformei "Romania 100" prin care premierul vrea sa-si pastreze imaginea de tehnician bine intentionat, cu bun simt si altfel decat restul clasei politice si, in acelasi timp, sa intre si-n hora electorala care sa-i permita o eventuala noua desemnare dupa alegeri.

Adica Dacian Ciolos nu candideaza in fata cetatenilor, dar vrea sa fie ales de partide dupa ce acestea ies din batalia electorala. Prezentandu-se ca o icoana a moralitatii numai buna de imbratisat de partidele care au avut ragazul "sa se reformeze si sa recastige increderea oamenilor", nu ca altele care "nu par sa fi mers pe aceasta cale", Ciolos se autopropune pentru o viitoare guvernare nici nu e greu de intuit cui.

Ce ma deranjeaza in ipocrizia care se ascunde in spatele platformei #Romania100 nu e faptul ca Dacian Ciolos vrea sa fie premier si dupa 11 decembrie. Sau ca lasa sa se vada carui partid face cu ochiul. Nici obedienta in fata sugestiei primite de la Iohannis de a continua, oricat de rau da obsesia de a-si pastra in acelasi timp si puritatea "tehnocrata".

Suparator pentru mine este ca Dacian Ciolos nu are curajul de a-si asuma nici politicile pe care le-a pus in aplicare pana acum in Guvern.

Pe cat de deranjanta e lasitatea de a alege politic in cazul in care isi doreste sa continue si dupa 11 decembrie, pe atat de iritant e curajul de a-si aroga rolul de exemplu pentru clasa politica plasandu-se singur deasupra ei.

Si asa a reusit Dacian Ciolos pentru mine sa-si transforme cumintenia recunoscuta si bunul simt innascut, in mai putin de un an, intr-un mixt de obraznicie metapolitica si ipocrizie fatisa care anunta in cel mai bun caz esecul pe care partidele vizate de oferta sa il vor inregistra pe 11 decembrie.

Si cand te gandesti ca, in urma cu un an, dupa tragedia de la Colectiv, Ciolos si parternerii plecau cu prima sansa. O contraperformanta pe care doar analiza aplicata punct cu punct a poeziei din platforma #Romania100 o poate egala.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dacian Ciolos platforma politica, #Dacian Ciolos premier alegeri parlamentare , #guvern