Ce sanse are Dacian Ciolos sa ramana comisar european si cine ia decizia Interviu

Joi, 24 Iulie 2014, ora 11:54
7753 citiri
Ce sanse are Dacian Ciolos sa ramana comisar european si cine ia decizia Interviu
Foto: Facebook / Siegfried Muresan

Jean-Claude Juncker (foto dreapta), presedintele ales al Comisiei Europene (CE), este cel care va decide ce portofoliu va primi Romania in viitoarea comisie, in urma negocierilor care se vor purta pana la sfarsitul lunii august, explica europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Siegfried Muresan (foto stanga) vorbeste despre importanta familiilor europene in luarea acestei decizii si subliniaza faptul ca Romania are un candidat foarte bine pregatit, Dacian Ciolos, care a performat pana acum, motiv pentru care are toate sansele sa obtina pentru a doua oara portofoliul Agriculturii.

Pentru asta, insa, toate institutiile statului roman trebuie sa sprijine si sa promoveze acest candidat, incepand cu presedintele si premierul, continuand cu Ministerul Afacerilor Externe si ambasadele Romaniei si incheind cu europarlamentarii romani, mai spune Siegfried Muresan.

Cine este Siegfried Muresan, candidat cu sanse la europarlamentare la doar 33 de ani Interviu

Explicati-ne care sunt principalii pasi pentru desemnarea unui comisar european. Ce decizii se iau la nivelul fiecarui stat membru, cine poarta negocierile intre state, cine ia deciziile finale?

Pe 15 iunie, Parlamentul European l-a ales pe noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Urmatorul pas a fost ca fiecare stat sa isi nominalizeze comisarul si sa trimita propunerea presedintelui Comisiei.

Trebuie spus ca presedintele ales al CE aloca portofoliile pe baza acestor nominalizari, deci decizia finala privind portofoliile o ia Jean-Claude Juncker.

Sigur ca, in alocarea portofoliilor, presedintele ales al CE are in vedere mai multe criterii. Cel mai important criteriu este expertiza candidatului. Statul care isi doreste neaparat un anumit portofoliu trebuie sa aiba cel mai bine pregatit candidat in acel domeniu.

Pe de alta parte, bineinteles ca exista discutii intre presedintele ales al CE si statele membre, precum si intre statele membre, de vreme ce e foarte probabil ca mai multe tari sa isi doreasca un anumit portofoliu sau sa existe mai multi candidati bine pregatiti intr-un anumit domeniu.

In ceea ce priveste rolul institutiilor din Romania, odata ce exista un acord intre principalii actori politici din Romania pentru un anumit candidat, este de dorit ca toate institutiile statului roman sa sprijine si sa promoveze acest candidat: presedinte, prim-ministru, Ministerul Afacerilor Externe, ambasade si europarlamentari.

Basescu, dupa negocieri tensionate la Bruxelles: Ciolos e binevenit in Comisie

Cristian Preda: Ciolos pierde sprijinul PSD pentru comisar european - cine e in carti

Cat de importante sunt familiile politice europene?

Familiile politice europene sunt foarte importante. Partidul Popular European a castigat aceste alegeri europarlamentare, de aceea candidatul nostru, Jean-Claude Juncker, a fost ales presedinte al Comisiei Europene. Programul politic al viitoarei Comisii va purta amprenta PPE si va contine o serie din prioritatile familiei politice din care Juncker face parte, in special in ceea ce priveste cresterea economica sustenabila si crearea de locuri de munca.

Deoarece agenda politica a urmatorilor 5 ani va purta amprenta PPE. In cazul in care comisarul Romaniei este apropiat de PPE, el va avea o influenta politica mult mai mare in viitoarea Comisie Europeana.

Romania solicita mentinerea portofoliului agriculturii. S-a mai intamplat pana acum ca o tara sa detina consecutiv acelasi mandat de comisar? Ce argumente avem si ce sanse?

Principalul argument este candidatul. Avem un candidat foarte bine pregatit: Dacian Ciolos a fost deja comisar european 5 ani, a realizat o importanta reforma a Politicii Agricole Comune. Indiscutabil, Dacian Ciolos este cel mai bine pregatit candidat pentru portofoliul agriculturii, incluzand numele vehiculate public de potentiali candidati din alte state membre care ar viza acest portofoliu.

S-a mai intamplat in trecut ca aceeasi persoana sa detina portofoliul agriculturii pentru doua mandate consecutive. Este vorba despre austriacul Franz Fischler, intre 1995 si 2004.

Trebuie spus, totusi, ca in acel moment Uniunea Europeana avea doar 15 state, de aceea cand vorbim de 28 de state este mult mai dificila obtinerea aceluiasi portofoliu de doua ori la rand, insa nu imposibil, mai ales daca ai un candidat foarte bine pregatit precum Dacian Ciolos.

Ponta a discutat cu Juncker despre comisarul european propus de Romania

Se vorbeste si de un plan B pentru Romania - obtinerea portofoliului pe Justitie. Cat de realist este acest plan B, in conditiile in care Romania este inca sub MCV?

Important este ca avem un plan A, care este un plan foarte bun si realist. De asemenea, insist pe faptul ca toate institutiile trebuie sa lucreze impreuna pentru ca acest plan sa fie indeplinit.

La fel s-a intamplat si in 2009, cand am avut un plan A foarte bun, in care eu am crezut si pe care l-am sustinut de la inceput. Multa lume nu a crezut atunci ca putem obtine agricultura, dar iata ca s-a putut. La fel va fi si acum, daca toate institutiile statului vor coopera.

Esec total la UE: Mai-marii Europei s-au certat pe functiile din Comisie si Consiliu

Disputa intre Franta si Germania privind un post de comisar european

Si alte posturi de comisar european sunt aprig disputate, dovada esecul inregistrat la ultimul Consiliu European, dar si disputa intre Germania si Franta pe portofoliul economiei. Care sunt cele mai importante portofolii in Comisia Europeana?

De-a lungul ultimilor 5 ani, portofoliul Afacerilor Economice si Monetare si cel pentru Piata Interna au influentat cel mai mult mersul Uniunii. Asta si pentru ca a fost necesar un raspuns al Uniunii la criza economica, in special cea din zona euro. Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare Olli Rehn a fost chiar "promovat" in functia de vicepresedinte al Comisiei in 2011.

La fel de importante vor fi in urmatorii 5 ani portofoliile de comisar pentre Comert International, Energie si Agenda Digitala; acestea sunt domenii in care Europa trebuie sa devina mai puternica in viitor.

Cat de mare este riscul ca neintelegerile dintre presedintele Basescu si premierul Ponta sa se soldeze cu obtinerea unui portofoliu nesemnificativ in Comisia Europeana? Premierul a amenintat ca nu va implementa deciziile luate de presedinte, daca nu ii convin.

Nu cred ca vor exista neintelegeri intr-o chestiune atat de importanta, miza fiind prea mare. Plec de la premisa ca toate institutiile vor actiona in interesul tarii si vor sustine in mod unitar candidatul Romaniei pentru postul de comisar european.

Ponta ameninta ca nu va implementa deciziile lui Basescu in cazul comisarului european

Cand se anunta rezultatul negocierilor si componenta noii Comisii Europene si ce proceduri se mai deruleaza ulterior?

Pe 30 august va avea loc o reuniune extraordinara a Consiliului European, unde se va decide viitorul Inalt Reprezentant. Desi acesta este si vicepresedinte al Comisiei Europene, sefii de stat si de guvern au un rol important in alegerea lui.

In acea perioada ne putem astepta la noutati. Cred ca inainte sau dupa acel Consiliu European, Jean-Claude Juncker va anunta componenta Comisiei Europene si portofoliile alocate fiecarui stat.

Ulterior, in a doua parte a lunii septembrie, fiecare comisar va fi audiat in comisiile de specialitate din Parlamentul European, care vor da avize pozitive sau negative fiecarui comisar. Ultima etapa va fi votul pentru intreaga Comisie in plenul Parlamentului European.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Siegfried Muresan comisar european Romania, #Seigfried Muresan Ciolos comisar , #comisar european Agricultura