Ce șanse are Cioloș să găsească susținere în Parlament?

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Marti, 12 Octombrie 2021, ora 10:28
4008 citiri

După ce președintele Iohannis i-ar fi spus “echipei câștigătoare” că nu-și mai dorește USR-ul la guvernare, iată, la doar câteva zile distanță, el pare să se fi răzgândit. În urma consultărilor de ieri cu partidele politice, Klaus Iohannis a anunțat că l-a însărcinat pe Dacian Cioloș cu formarea unui nou guvern, deoarece “celelalte partide fug de răspunderea guvernării” (aluzie la PSD și AUR – n.r.).

Să fi ajuns Iohannis la sentimente mai bune pentru USR? Greu de crezut. Mai degrabă cred că președintele știe că Cioloș n-o să găsească susținere în Parlament, pentru ca, mai apoi, să-l poată propune din nou pe Cîțu, cu scuza că e un rău necesar.

Dacă acesta este planul lui Iohannis, el este sortit eșecului. PSD-ul nu va susține un guvern condus de un USR-ist, nici unul condus de un PNL-ist. Prin urmare, dacă PNL nu-i va da votul de încredere lui Cioloș, automat se va ajunge la alegeri anticipate, așa cum își doresc de fapt și PSD, și AUR. Doar că asta nu convine nicicum PNL-ului, pentru că partidul lui Iohannis a scăzut mult în sondaje, în aceste opt luni de guvernare, în favoarea PSD și AUR.

Cum Cioloș este adeptul ideii de a reface coaliția cu PNL și UDMR, foarte probabil el le va propune celor două partide ca fiecare să-și reia ministerele pe care le avea înainte de moțiune. De data asta, însă, USR nu va mai putea negocia cu Orban, ci va trebui s-o facă cu Cîțu. Numai că acesta, după numirea în bășcălie a lui Cioloș ca premier, a declarat sarcastic: „PNL va discuta cu domnul Cioloș după ce acesta va găsi soluția unei majorități cu aliații săi de la moțiune”.

Cuplul Iohannis-Cîțu știe foarte bine că, totuși, PNL nu poate guverna fără USR, dar vrea să arate că nici USR nu poate guverna fără PNL, iar prin asta, liberalii cred - nu se înțelege de ce cred asta - că PNL ar avea un avantaj asupra USR la viitoarele negocieri. În realitate, USR este cea care are un avantaj asupra PNL, pentru că, în cazul în care Cioloș nu reușește să formeze un nou guvern, pluseriștii sunt dispuși să rămână în opoziție, pe când liberalii - nu.

După ce Cioloș ar eșua în încercarea de a forma un nou guvern, Iohannis îl va propune din nou pe Cîțu, sperând că USR va reveni la guvernare și, mai mult decât atât, va renunța la cele două ministere, Transporturile și Justiția, drept compensație pentru “afrontul” adus PNL-ului prin trântirea guvernului Cîțu. Lucru care mi-e foarte greu să cred că USR îl va putea accepta. Pentru că, dacă ar face asta, atunci, prin demisia miniștrilor USR din guvernul Cîțu, ei ar obține practic mai puțin decât aveau înainte de demisie, ceea ce n-ar da bine deloc la electoratul pluserist.

Dar mai există o posibilitate pe care cuplul prezidențial pare să n-o fi luat în calcul.

Dacă Cioloș va observa că nu poate forma o majoritate care să-i susțină guvernul, el ar mai putea avea un alt aș în mânecă: ar putea propune alcătuirea unui guvern de tehnocrați, pentru a putea depăși greutățile iernii și, odată depășit acest obstacol, să organizeze alegeri anticipate. În acest caz, atât Iohannis, cât și Cîțu, ar fi șah-mat.

Și când te gândești că această criză a orgoliilor putea fi evitată foarte ușor. Liberalii nu trebuiau decât să numească un premier care să-și respecte și să-și asculte partenerii de coaliție.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
#Dacian Ciolos, #Parlament, #Klaus Iohannis, #USR, #PNL, #aur , #Klaus Iohannis