Avantajele si dezavantajele Guvernului Ciolos in 2016

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 06:17
4311 citiri

Anul 2015 a fost, din punct de vedere politic, anul in care un guvern ce parea foarte solid, dupa esecul a doua motiuni de cenzura, a cazut la presiunea strazii.

Nu este o noutate o astfel de demisie, istoria recenta inregistrand situatii similare in 1991 (Guvernul Roman) si in 2012 (Guvernul Boc).

Cazul Guvernului Ponta a fost, totusi, unul aparte, deoarece multimea din strada s-a coagulat, in urma unei tragedii, in semn de protest fata de faptul ca in Romania poti sa mori oricand din cauza modului cum (nu) functioneaza institutiile statului.

Din pacate, implementarea unor reguli stricte cu privire la siguranta cetatenilor nemultumeste la randul ei (vezi situatia evacuarii spatiilor de la parterul cladirilor cu risc seismic, care va tranforma aceste spatii in adaposturi pentru oamenii strazii), insa asa suntem noi, romanii, trecem de la o extrema la alta.

Formarea unui guvern tehnocrat, puternic sustinut de presedintele Romaniei, este, totusi, o noutate, cata vreme nu exista ministri-politicieni. Antipatia care apasa asupra politicienilor face ca acest guvern sa se bucure de mai multa incredere decat s-ar fi bucurat un guvern politic nou instalat.

Guvernul Ciolos se afla, deci, intr-o situatie foarte avantajoasa intrucat guverneaza sub eticheta de guvern integral tehnocrat, dar in acelasi timp cu un sprijin parlamentar mai mare decat orice alt guvern politic din istorie.

2016 va fi anul in care Guvernul Ciolos va trebui sa faca mai mult decat orice guvern politic anterior.

Are avantajul atat al sustinerii populatiei, cat si al sustinerii Parlamentului. Dezavantajul Guvernului Ciolos este acela al lipsei abilitatilor de comunicare din partea ministrilor, secretarilor de stat si a altor demnitari guvernamentali.

Indiferent cat de bine pregatit tehnic este un astfel de demnitar, 95% inseamna comunicare. Lumea nu intelege chestiuni de finete tehnica, ci mesajele - voite sau nevoite - ale celor aflati in fruntea administratiei publice.

Un mesaj prost transmis poate compromite intreaga munca a unui tehnocrat.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#guvern Dacian Ciolos, #Dacian Ciolos premier, #guvern tehnocrat, #avantaje dezavantaje Guvern Ciolos , #premier