Seful ArcelorMittal Galati: Uzina Dacia a salvat Renault de la faliment

Joi, 24 Mai 2012, ora 15:58
4046 citiri
Seful ArcelorMittal Galati: Uzina Dacia a salvat Renault de la faliment
Foto: ArcelorMittal

Directorul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo, a declarat recent ca echipa manageriala de pe platforma siderurgica vrea sa implementeze modelul de succes aplicat la Dacia, uzina care, in opinia sa, a salvat compania-mama Renault de la faliment.

"Eu si colegii mei din management avem un model de urmat. Ne-am raportat la standardele de la Dacia pentru ca suntem realmente impresionati de povestea de succes de acolo. Dacia castiga bani si se poate spune ca Dacia a salvat Renault de la faliment. E un model pe care vrem sa-l reproducem aici. Trebuie sa fim consistenti in eforturile noastre si sa avem radare deoarece lor le-a luat sapte ani sa schimbe tot si au avut si noroc pentru ca avut mai mult succes decat s-au asteptat", a afirmat Bruno Ribo.

Oficialul, cu experienta in industria auto, a precizat ca schimbarile implementate la Dacia dupa privatizare au eliminat diferentele dintre uzina de la Moveni si uzinele similare din Occident.

"Vizitand Dacia, observi ca nu e nicio diferenta intre Dacia si orice alta fabrica auto din vestul Europei in termeni de curatenie, de management, de pricepere tehnica a oamenilor. Singura diferenta e ca cei de la Dacia au mai putini roboti", a precizat directorul combinatului din Galati.

El a explicat ca, urmand acest model, echipa manageriala de la Galati vrea sa transforme compania siderurgica intr-o companie performanta, care "sa faca bani". Procesul de transformare, ale carui directii principale sunt reducerea costurilor de productie, cresterea eficientei echipamentelor si instruirea salariatilor, este acum la jumatate. "Trebuie sa ne transformam si cred ca acest proces va continua inca trei-patru ani, el este undeva la mijloc", a spus Bruno Ribo.

Procesul de transformare a combinatului, denumit ARC 2012 (ArcelorMittal Romania Crestere), a demarat la inceputul anului 2009, imediat dupa izbucnirea crizei economice mondiale. Unitatea siderurgica de la Galati a trecut atunci de la o productie anuala de peste patru milioane de tone de fonta la sub doua milioane de tone si de la profit la pierderi, pe fondul prabusirii comenzilor de otel.

Pentru a se adapta schimbarilor, scaderea cererii sub capacitatea de productie pe piata tablelor groase si aparitia unor noi competitori locali in Turcia pe piata rulourilor, compania a oprit temporar sau definitiv unele echipamente (cocseria, doua furnale, o otelarie si un laminor de tabla groasa), functionand cu un furnal de doua milioane de tone de fonta pe an si un laminor de tabla groasa si urmarind sa porneasca inca un furnal (capacitat la un milion de tone) si un laminor de tabla groasa in perioadele in care cererea de produse creste.

ArcelorMittal Galati a incheiat anul 2011 cu o productie de 1,8 - 1,9 milioane de tone de otel si cu pierderi, pentru al treilea an consecutiv.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand operatiuni in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Galati, Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Dacia salvat Renault faliment, #sef ArcelorMittal Dacia faliment Renault, #Dacia faliment Renault , #Renault