Atacul cibernetic mondial afecteaza si Dacia: Uzina si-a oprit productia, din cauza hackerilor

Sambata, 13 Mai 2017, ora 11:20
16443 citiri
Atacul cibernetic mondial afecteaza si Dacia: Uzina si-a oprit productia, din cauza hackerilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Uzina Dacia de la Mioveni si-a intrerupt productia, sambata, din cauza unui atac cibernetic.

Este vorba despre un atac informatic care vizeaza intreg grupul Renault.

Muncitorii care au venit, sambata dimineata, la munca au fost trimisi acasa, fiind informati ca productia este oprita cel putin pentru ziua in curs.

Dupa cateva ore, reprezentantii Dacia au confirmat atacul informatic si au transmis ca au luat masuri pentru a preveni extinderea problemelor.

"O parte a activitatii de productie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectata de disfunctionalitati ale sistemelor informatice si mai multi angajati au fost trimisi inapoi la domiciliu, in cursul diminetii de sambata, 13 mai.

Masura a fost luata pentru a preveni extinderea disfunctionalitatilor care, la o prima vedere, sunt o consecinta a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocata o celula de criza care urmareste evolutia situatiei. Vom reveni cu detalii pe masura ce vom avea noi informatii", se arata in comunicatul companiei, citat de News.ro.

Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, nu poate spune exact cate companii sau institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic global, pentru ca nu sunt obligate de lege sa anunte.

Amintim ca autoritatile americane si britanice au avertizat ca atacuri cibernetice simultane au afectat 99 de tari din intreaga lume. Este vorba despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie. Cu ajutorul unui virus, hackerii fura date si apoi cer rascumparare. Autoritatile au recomandat ca piratii informatici sa nu fie platiti.

Si Ministerul Afacerilor Externe din Romania a fost vizat de un astfel de atac. Site-ul CyberScoop a dezvaluit, in aceasta saptamana, ca un grup de hackeri de elita care are legaturi cu Guvernul din Rusia s-a dat drept reprezentant al NATO si a trimis mai multe e-mailuri de phishing catre mai multe organizatii diplomatice din Europa, printre care si MAE roman.

La cateva ore dupa aparitia materialului pe CyberScoop, Serviciul Roman de Informatii a confirmat tentativa de atac cibernetic asupra MAE, dar a precizat ca a reusit sa il contracareze.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Dacia atacata cibernetic, #atac cibernetic uzina Dacia, #atac cibernetic Dacia , #Renault