Recordul unui șofer român de Dacia Spring, ajuns într-o mare capitală europeană: ”Nici măcar n-am plecat cu bateria încărcată 100%” VIDEO

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 12:54
31160 citiri
Recordul unui șofer român de Dacia Spring, ajuns într-o mare capitală europeană: ”Nici măcar n-am plecat cu bateria încărcată 100%” VIDEO
Mihai, cu Dacia Spring la ceasul din Berlin (stânga) și la cel din Fălticeni (dreapta) FOTO Monitorul de Suceava

Un bărbat din Fălticeni a ajuns cu Dacia Spring tocmai în Berlin, în ciuda preconcepțiilor privind dificultatea drumurilor lungi făcute cu mașina electrică din cauză că stațiile de încărcare nu sunt la fiecare pas.

Mihai Tudosă a vrut să meargă la un târg din Berlin, însă biletele de avion i s-au părut scumpe, drept urmare a decis să se aventureze la drum cu Dacia Spring.

Multe persoane i-au spus că este ”o nebunie curată” și că nu va ajunge până la Berlin deoarece autonomia nu este punctul forte al mașinii.

„Nu găseam bilete de avion. M-am hotărât să iau Spring-ul tatălui din curte și să ne ducă până la Berlin. Nici măcar n-am plecat cu bateria încărcată 100%. La ora 6,50 am plecat din Fălticeni pe traseul Piatra Neamţ – Sovata – Cluj - Oradea – Debrecen (Ungaria), unde am înnoptat. Camera pe bord, multă voie bună, un card bancar cu vreo 1.500 lei, multe aplicații instalate. În urmă rămâneau fetele mele pe care urma să le văd peste 10 zile. Am pornit fără nici o grijă, am planificat opririle pe PlugShare. Aşteptările privind autonomia au fost depăşite, așa că am depăşit anumite staţii/intrarea în anumite oraşe aglomerate. Am făcut încărcări la staţii unde făceam pauze şi pentru o cafea, pentru a mânca ceva, pentru relaxare.

Spring consumă 20-25 kW în rampă în zona verde și 33 kW în zona roșie, în timp ce pe pantă regenerează 7 kW. În prima zi, am traversat Cheile Bicazului, drumul până la Sovata, de la Turda, 120 km parcurși pe o ploaie deasă, torențială în unele locuri, la radio tot amenințând cu coduri portocalii, cu alţi 159 km parcurși jumătate prin ploaie, jumătate pe uscat, jumătate cu lumini de zi, jumătate cu farurile aprinse, căldurică la 2 linii roșii, dealuri, văi, curbe, linii drepte, totul a decurs normal. 636 de km, 5 încărcări. Singurii timpi morți au fost cele 20-25 de minute la fiecare încărcare în care oricum am fi oprit pentru a servi un sandvici, o cafea sau pentru toaletă”, a declarat Mihai Tudosă pentru Monitorul de Suceava.

Mihai Tudosă a specificat și că infrastructura pentru mașini electrice este bună în România și în Ungaria. Asta nu înseamnă că nu a avut parte de peripeții.

”Am plecat după o noapte de odihnă la un hotel din Debrecen unde am putut încărca în voie Spring-ul la 100% pe Type2 spre Viena. După nici 2 ore și 125 km, pe autostradă, un vânt nebun a creat ceva emoții pentru că a scăzut autonomia cu aproape de 25%. (...)

Scoţi maşina din parcare, hălăduieşti noaptea prin capitala Austriei către alte 5 staţii Tanke Wien Energie, aplicaţie cu care deblochezi robotul de încărcare, Google Play îţi zice cu roşu că Isn`t available in your country / Nu este disponibil în ţara ta!, parcurgi zeci de kilometri între staţii verzi şi portocalii pe PlugShare… Am reuşit să găsim finalmente o staţie în care într-o sesiune de 180 de minute să încărcăm maximum 10,63 kWh (Type2), deci nici măcar jumătate din bateria Spring-ului”, a mai povestit Mihai.

Poza cu Dacia Spring lângă ceasul din Berlin

„În centrul Berlinului poți accede doar dacă ai acel cerc verde unde este scris numărul de înmatriculare Environmental zone sticker. Am întrebat la o reprezentanță auto de lângă hotel, am fost îndrumaţi către sediul TUV. A durat 1 minut, am plătit 7 euro și am văzut discul verde aplicat pe parbriz, în dreapta jos, fiind primul Spring înmatriculat în România cu Environmental zone sticker.

Am pornit spre Alexanderplatz, emoțiile creșteau în intensitate. Nu mai conta nici SoC, nici range, nici kilometraj, intrasem pe strada cu interzis, 4 semne de circulație repetitive cu exclusiv zonă pietonală, interzis oprirea. Opresc mașina, îmi iau inima în dinți și merg la o mașină de poliție, unde erau și 8 poliţişti. Aveam harta traseului la mine și le explic că sunt din România, dintr-un oraș unde există un ceas asemănător cu cel din Berlin. Un polițist din cei 8 se uită la fotografia cu ceasul din Piaţa Nada Florilor şi nu îi vine să creadă. În jur, puzderie de lume, turiști, grupuri.

I-am zis că doresc doar să mă apropii de ceas pentru a-i face poză alături de maşina electrică Dacia Spring. Mă întreabă Why do you want to make a photo with your car near Clock? (De ce vrei să faci o fotografie cu mașina ta lângă Ceas?). Îi răspund: Vreau să promovez electromobilitatea cu mașina electrică printr-o călătorie de 1850 km de la Fălticeni la Berlin. Se uită 5 secunde la mine, tremuram ca varga... Ok, come here with your car! Toţi turiştii şi poliţiştii din zonă urmăreau mişcarea noastră lentă cu 5 km/h în apropiere de ceas, ne coborâm pentru a realiza fotografii. Misiune îndeplinită! Plecăm din piața Alexanderplatz…, resetăm consumul pentru proiectul Electromobilitate şi plecăm spre Kaufland Berlin să încărcăm”, a mai povestit Mihai pentru sursa citată.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Dacia Spring, #berlin, #roman, #dacia spring electric , #masini electrice