Poza care a produs panică printre posesorii de Spring: exemplar cu urme de incendiu cărat pe platformă. "Bine că nu a ars toată"

Duminica, 03 Iulie 2022, ora 16:08
20491 citiri
Poza care a produs panică printre posesorii de Spring: exemplar cu urme de incendiu cărat pe platformă. "Bine că nu a ars toată"
Mașina arsă parțial, transportată pe platformă FOTO Facebook/ Dacia Spring România

Tot mai mulți români sunt interesați de achiziționarea unei mașini electrice, mai ales după scumpirile combustibilului din ultima perioadă.

Deși unul dintre cele mai cerute vehicule electrice din Europa, automobilul electric Dacia Spring, a înregistrat cea mai agresivă creștere de prețuri consemnată la un autoturism în primul an de lansare, acesta rămâne cel mai ieftin model electric de pe piața europeană.

Pe grupurile dedicate posesorilor de Spring, unii sunt mulțumiți de achiziție, alții descoperă tot felul de probleme, pe măsură ce le folosesc, de la cele legate de aerul condiționat, până la cele care țin de izolarea mașinii.

Totuși cel mai negru scenariu este legat de apariția unui incendiu.

Pe grupul Dacia Spring România a fost postată sâmbătă, 2 iulie, o fotografie cu o mașină Dacia Spring cu partea din față arsă, în timp ce este transportată pe o platformă:

"Pare a fi luat foc în zona portului de încărcare. Brașov, acum aproximativ 2 ore. Foto preluat. Poza a fost făcută de către un prieten care a văzut platforma cu mașina avariată. Nu vă pot oferi informațiile cerute, poate doar proprietarul dacă este membru în grup și își recunoaște mașina și dacă dorește să ofere detalii despre incident", precizează autorul postării.

Anunțul a provocat îngrijorare printre cei care au astfel de mașini

"Se știu mai multe informații? Unde la Brașov s-a întâmplat acest lucru? Acasă, la stație de încărcare? În ce zona? Mă interesează aceste informații că să știu ce să evit/la ce să fiu atent/să pot află alte informații de la alții din zona respectivă."

"E bine să știm să ne ferim și noi de cauzele care au dus la acest nefericit eveniment."

"Oare de ce n-o fi ars toată? S-a stins focul de la sine, a acționat șoferul stingătorul, au venit pompierii și au folosit ei echipamente?"

"Nu se știe. Realmente sunt puține lucruri care pot arde și susține focul acolo în față, dar este posibil ca cineva să îl fi stins, că altfel era toată bara topită."

Presupuneri, în lipsa informațiilor

În lipsa unor informații clare, unii șoferi și-au dat cu părerea în legătură cu cauzele incendiului și felul în care ar putea fi prevenit.

"E posibil ca dacă vii cu ea de pe un drum lung cu asfalt foarte încins și o mai pui și la încărcat pe CCS tot în soare, să pățești ceva de genul."

"Posibil contact imperfect sau problemă cablu. Verificați conectorii înainte de mufare. Bine că nu a ars toată."

"Cum să verificăm conectorii?"

"Ochiometric să nu fie topit sau deteriorat sau cu mizerie în el."

"Din ce îmi sau seama, mașina din poză s-a stins cu co2 sau de la sine, dacă era un extinctor cu pulbere, zona cu arsură era alb gălbuie."

"Cred că a pățit cu fast charge."

"La magnet ia foc priza. O temperatură încât să ia foc portul de încărcare nu se atinge de la 16 amperi."

"Sigur a fost ori scurt circuit ori încărcare CCS."

Cum s-a comportat Dacia Spring la teste

Dacia Spring, primul model electric al mărcii, a primit doar o stea din cinci la cunoscutele teste EuroNCAP. Organizația a criticat dur compania pentru că a pus în vânzare o mașină care pune ocupanții în pericol și spune că modul în care s-a comportat mașina în testele de impact este problematic, putând apărea răniri grave.

EuroNCAP a testat și noul Renault Zoe, mașină electrică ce a primit zero (0) stele.

Cât de periculoase sunt, de fapt, mașinile electrice

La sfârșitul lunii iunie, influencerul Bogdan Stoica a avertizat asupra riscurilor producerii incendiilor la mașinile electrice, atât de lăudate în întreaga lume.

Într-o postare pe Facebook, el s-a referit la decizia autorităților din Brașov de a retrage din trafic toate cele 60 de autobuze electrice din oraș după ce unul a luat foc, subliniind că incidentul ”urma să se petreacă așa cum controlează dealerii de droguri festivalurile de muzică: natural.”

El a explicat de ce riscul unor astfel de incendii este ridicat la mașinile electrice.

”Pompierii au venit rapid și au stins incendiul în 30 de minute. Retragerea temporară din circulație a celorlalte autobuze electrice rămâne valabilă până când vin la Brașov reprezentanții firmelor care au produs autobuzul și acumulatorii.

Acum, să luăm știrea pe îndelete.

Ce putea să producă degajarea de fum la nivelul acumulatorilor, cum zicea RATBV? Nu așa greu de dedus: oxigenul. În caz că nu știi, litiul din baterii se aprinde imediat în contact cu aerul. Dacă nu crezi caută știrile de acum câțiva ani, cu generația aia de telefoane Samsung care se autoaprindeau după șocuri fizice. Sau, dacă ești curajos, ia o șurubelniță și chinuiește-te să o înfigi în bateria telefonului tău.

Cel mai probabil o să ia foc spontan. Acum, revenind la autobuz: brașovenii să zică sărut mâna că autobuzele au bateriile sus, nu jos. Dacă acumulatorii s-ar fi aprins în podea, iar fumul ar fi fost degajat în autobuz, nu se știe exact dacă mai scăpa cineva de acolo”, a scris Bogdan Stoica pe Facebook.

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice se înmulțesc, contra cost. Ce tarife practică România față de vecinii europeni
Stațiile de încărcare pentru mașini electrice se înmulțesc, contra cost. Ce tarife practică România față de vecinii europeni
Primăria Bistrița a amplasat recent 15 noi stații de încărcare pentru mașinile electrice care vor funcționa contra cost. Vestea a redeschis discuția costurilor de încărcare pentru...
Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice cu preţuri accesibile la uzina Tychy din Polonia a partenerului Stellantis, urmând să concureze inclusiv Dacia Spring, au declarat...
#Dacia Spring, #masini electrice, #incendiu, #cauze, #platforma , #masini electrice