7 paşi cruciali pe care trebuie să îi faci pentru a te proteja în cazul unui cutremur major. Situaţia locuinţelor din Capitală ANALIZĂ

Duminica, 13 Martie 2022, ora 23:14
3597 citiri
7 paşi cruciali pe care trebuie să îi faci pentru a te proteja în cazul unui cutremur major. Situaţia locuinţelor din Capitală ANALIZĂ
"Dacă sunt cunoscute din timp locurile din care se pot opri curentul, apa și gazele, se pot evita rapid eventuale pericole ulterioare seismelor" FOTO Pixabay.com

Peste 50% dintre români consideră că nu se pot proteja în niciun fel de un eventual cutremur, potrivit unui studiu recent, motiv pentru care este foarte important ca oamenii să conștientizeze riscurile unui posibil mare seism și, mai ales, să fie informați corect, să cunoască măsurile necesare în astfel de situații de urgență și să acționeze in concordanță chiar de astăzi.

Unul din 2 români nu știe sau are falsa impresie că nu există acțiuni pe care le poate face acum pentru a se proteja în cazul unui cutremur.

Pe de alta parte, conform studiului realizat de Storia.ro, 49% dintre respondenți au afirmat că știu de existența unor măsuri imediate în astfel de situații.

Pentru a-i ajuta pe români să întâmpine mai bine pregătiți eventuale astfel de situații excepționale, Storia.ro împreună cu Re:Rise au dezvoltat şi un ghid simplu cu cele mai importante șapte măsuri care pot fi aplicate chiar de astăzi.

În eventualitatea unui cutremur major, este foarte probabil ca anumite servicii de primă necesitate să fie întrerupte temporar sau defectate. Principalele rețele de comunicare, precum telefonia fixă, mobilă și internetul, pot fi indisponibile sau suprasolicitate, iar transportul public poate fi blocat temporar.

Din aceste motive este important să existe pregătit în avans un plan de întâlnire cu cei apropiați, care să nu depindă de mijloacele de comunicații și care să ia în considerare mai multe rute posibile, inclusiv rute care nu depind de transportul în comun.

De asemenea, după producerea unui cutremur semnificativ, magazinele și supermarket-urile își vor opri temporar activitatea, iar bancomatele pot deveni inaccesibile, astfel că va mai dura ceva timp până când se vor putea face din nou cumpărături, iar oamenii vor trebui să se bazeze pe rezervele proprii.

Tocmai de aceea, este indicat ca, în măsura posibilităților, să existe depozitat în locuință un stoc cu provizii de apă, mâncare neperisabilă și produse de uz zilnic.

Totodată, în timpul unui seism se pot rupe fire de electricitate și se pot sparge sau deteriora diverse țevi, ceea ce reprezintă un potențial risc după încetarea mișcării seismice.

Până la stabilizarea situației și a unei eventuale implicări din partea autorităților sau furnizorilor, este recomandat să se oprească individual toate utilitățile din locuințe. Dacă sunt cunoscute din timp locurile din care se pot opri curentul, apa și gazele, se pot evita rapid eventuale pericole ulterioare seismelor.

Top 7 paşi importanţi pe care trebuie să îi urmezi

  • stabilește planul de întâlnire cu cei apropiaţi - dacă dintr-odată reţeaua telefonică și internetul ar pica, unde v-aţi îndrepta ca să vă regăsiţi în siguranţă?
  • identifică cel mai sigur loc din casă - coordonatele de siguranţă sunt pereţii interiori sau sub piesele durabile de mobilă. Evită ferestrele, liftul sau scările.
  • ancorează mobila din casă - ancorează mobilierul înalt și mută mobila voluminoasă de lângă pat. Prinde piesele instabile cu dispozitive de suspendare sau susţinere
  • reperează cum oprești utilităţile - asigură-te că știi exact de unde poţi întrerupe rapid alimentarea cu electricitate, apă și gaze în locuinţa ta.
  • pregătește provizii pentru cutremur:

► apă (min. 2 litri de persoană);

► conserve și alimente neperisabile;

► trusă de prim ajutor și medicamente;

► lanternă;

► fluier;

► pătură termică sau sac de dormit;

► radio cu baterii;

► baterie externă pentru telefon;

► agendă cu numerele apropiaţilor;

  • află răspunsuri despre clădirea în care locuiești:

► care este anul de construcţie?

► sunt documentate expertize

tehnice sau reparaţii după 1977?

► faţada sau casa scării trădează

semne ale cutremurelor trecute?

► ce modificări a suferit

apartamentul; sunt pereţi sparţi,

supraetajări?

► se încadrează într-o clasă de

risc seismic?

  • fii tu primul ajutor - cursul de prim ajutor te învaţă să-ţi ajuţi familia și comunitatea. Pentru că primii oameni la locul incidentului nu vor fi autorităţile, ci vecinii. Drumurile pot fi blocate, liniile ocupate, forţele de salvare implicate în alte cazuri, dar tu vei fi acolo.

Bucureşti, capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic

În prezent, în Bucureşti se află peste 2.000 de clădiri extrem de vulnerabile la cutremur, însumând zeci de mii de apartamente și spații comune. Deloc întâmplător, Bucureştiul este și capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic.

Informarea despre clădirile de locuințe este esențială înainte de a lua decizia unei achiziții sau închirieri. Este necesar să fie cunoscut anul de construcție, dacă sunt documentate expertize tehnice sau reparații după anul 1977, dacă fațada sau casa scării trădează semne ale cutremurelor trecute, dacă locuința a avut modificări precum pereți sparți sau supraetajări, dar mai ales dacă se încadrează într-o clasă de risc seismic.

„Pe datele din prezent, există mai multe zone de risc în București. În mod evident vorbim și despre centrul Capitalei, unde avem un fond construit mai vechi, dar o problemă despre care nu se vorbește încă suficient o reprezintă și blocurile secțiuni tip din cartierele dormitor, construite înainte de 1978.

O secțiune care este de notorietate este cea de tip OD, orientare dublă, iar în 1977 a existat chiar și acel colaps total al OD16 în zona Păcii. În aceste cartiere dormitor nu s-a intrat destul să se expertizeze, de aceea poate să pară că aceste zone sunt mai puțin vulnerabile ca centrul Bucureștiului.

Pentru că, așa cum am mai spus-o noi la Re:Rise, faptul că un bloc nu se regăsește pe lista imobilelor expertizate nu înseamnă că acesta este sigur”, a declarat inginer constructor și fondator Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, Matei Sumbasacu.

Astfel, studiul arată că 89% dintre românii care își caută locuințe cu scopul de a le cumpăra nu ar achiziționa proprietăți cu risc seismic de gradul I, respectiv risc ridicat de prăbușire, în timp ce 78% nu ar achiziționa nici proprietățile încadrate la risc seismic de gradul II.

De asemenea, 85% dintre români nu sunt dispuși să treacă cu vederea riscul seismic ridicat al unei clădiri în care au găsit o proprietate, chiar dacă locuința ar îndeplini toate celelalte criterii de căutare pe care le au.

Conform datelor colectate de Storia.ro și OLX Imobiliare din ultimele 17 luni, 22% dintre cei care au căutat locuințe pe platformă au selectat că își doresc să vadă anunțuri doar despre clădiri construite după anul 1977.

De ce este important sa verifici lista oficială a imobilelor expertizate tehnic

În ciuda faptului că 35% dintre respondenți, în special cei cu studii medii și superioare, consideră că există clădiri fără risc seismic, conform reprezentaților Re:Rise confuzia legată de clădirile „fără risc seismic” a pornit din lipsa acestora de pe lista oficială a imobilelor expertizate tehnic.

Absența unui bloc de pe lista cu împărțirea imobilelor pe categorii de risc indică faptul că imobilul respectiv nu a fost expertizat în mod oficial, nu că nu ar prezenta risc seismic. O clădire expertizată și găsită să corespundă normativelor de proiectare în vigoare va fi încadrată în categoria Risc Seismic IV, adică cel mai scăzut risc.

La capitolul temerilor legate de un eventual mare cutremur, în timp ce 36% dintre români au recunoscut că le este teamă sau foarte teamă de cutremur, majoritatea (peste 60%) au declarat că nu sunt atât de temători. 46% dintre respondenți au afirmat că le este doar puțin teamă sau chiar deloc, iar 18% au răspuns că sunt temători doar într-o oarecare măsură.

Temerile românilor au o strânsă legătură cu zonele în care locuiesc aceștia, conform studiului realizat. Există o diferență vizibilă între nivelul de teamă pe care-l au respondenții care locuiesc în spațiul intracarpatic, comparativ cu cei din spațiul extracarpatic, recunoscut cu zone mult mai afectate de cutremure.

Românii din spațiul extracarpatic se tem în proporție de 44%, în timp ce doar 17% dintre cei care locuiesc în zona intracarpatică manifestă un sentiment de teamă.

De asemenea, studiul mai arată că nu există o corelație directă între prețul proprietăților și teama de cutremur. Cei mai temători în legătură cu riscul seismic sunt românii care vor să achiziționeze proprietăți la prețuri cuprinse între 60.000 și 100.000 euro, urmați de cei cu proprietăți de peste 100.000, în timp ce respondenții care își caută proprietăți sub 60.000 euro au afirmat în proporție de 49% că le este doar puțin teamă sau chiar deloc.

Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#cutremur, #seism, #Internet, #storia ro, #re rise, #locuinte, #bancomate, #electricitate, #provizii , #cutremur