Începe programul național de expertizare a riscului seismic pentru școli și spitale. Când va fi gata evaluarea

Marti, 19 Martie 2024, ora 13:21
1201 citiri
Începe programul național de expertizare a riscului seismic pentru școli și spitale. Când va fi gata evaluarea
Cutremur FOTO/ INFP

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 19 martie, legea care aprobă OUG privind adoptarea Programului naţional de investiţii pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” şi a Programului naţional de expertizare a clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate şi de învăţământ.

„În contextul amplificării cutremurelor de mare amplitudine la nivel mondial, cu importante pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti, precum şi activării unor zone din România, cu magnitudini neaşteptate, ce pot avea consecinţe considerabile, se constată necesitatea stringentă a unei evaluări temeinice, la scară naţională, a riscului seismic al clădirilor din sistemul de sănătate şi intervenţia urgentă şi eficientă pentru punerea în siguranţă a celor cu nivel ridicat de risc seismic, pentru evitarea la viitoarele seisme a unor consecinţe grave, cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante”, se arată în OUG publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii mai a anului trecut.

Programul naţional de investiţii pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” este, potrivit actului normativ, multianual, de interes şi utilitate publică, fiind coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Acesta se derulează în perioada 2023 - 2025 şi are ca obiectiv general proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii la clădirile aferente infrastructurii de sănătate publică ce prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acţiuni seismice, în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice, precum şi asigurarea funcţionalităţii acestora conform tuturor cerinţelor fundamentale şi a creşterii eficienţei energetice a acestora. Prin program se pot realiza şi lucrări de demolare a clădirii existente şi de realizare a unei clădiri noi numai în condiţiile prevăzute în ordonanţa de urgenţă.

Pot fi finanţate prin program obiectivele de investiţii care nu sunt incluse la finanţare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021 - 2027, precum şi cele care nu sunt finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României sau prin alte programe naţionale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituţii de credit sau instituţii financiare interne sau internaţionale.

Până la finalizarea activităţii de expertizare tehnică a clădirilor, Ministerul Sănătăţii centralizează listele primite şi, din aceste liste, transmite periodic Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, la un interval de maximum şase luni, centralizatorul cuprinzând spitalele şi corpurile de clădiri încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, însoţit de acordurile de parteneriat prevăzute de lege. Pentru fiecare clădire inclusă în centralizator se vor menţiona, în mod obligatoriu, suprafaţa construită, suprafaţa desfăşurată, regimul de înălţime, număr de paturi, precum şi alte date şi informaţii necesare realizării obiectivului de investiţii.

Potrivit OUG, expertizarea tehnică a clădirilor în vederea încadrării în clasa de risc seismic şi fundamentării lucrărilor de intervenţii are termen de finalizare data de 1 iunie 2026.

Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#cutremur, #risc seismic Romania, #expertizare constructii cutremur, #risc cutremur Romania , #cutremur