Naționala României care trebuia să stea într-un hotel ras de pe fața pământului la cutremur: ”Mai aveam câteva zile”

Duminica, 05 Martie 2023, ora 23:35
2703 citiri
Naționala României care trebuia să stea într-un hotel ras de pe fața pământului la cutremur: ”Mai aveam câteva zile”
Jucătoarele din naționala de volei pe zăpadă

Componenții naționalei de volei pe zăpadă aveau rezervate camere pentru luna februarie într-un hotel ras de pe fața pământului de seismul devastator din Turcia.

Componenții lotului național de volei pe zăpadă pot spune că s-au născut a doua oară. România trebuia să participe, din 20 februarie, la turneul din circuitul mondial organizat la Kahramanmaraş, oraș situat în epicentrul devastatorului seism produs la 6 februarie, în Turcia.

”Pe data de 20 trebuia să ajungem și noi la Kahramanmaraş, acolo unde anul trecut am ocupat locul 5. Cutremurul ne-a prins acasă, din fericire nu am fost acolo. Hotelul nu mai există, nu mai există foarte multe din clădirile pe unde noi ne plimbam anul trecut. Toate echipele străine urmau să stea în același hotel, era o etapă de World Tour”, spune Răzvan Ifrim, antrenorul lotului național de volei pe zăpadă al României.

”Dumnezeu ne iubește. Asta pot să spun clar, pentru că mai aveam câteva zile și trebuia să plecăm acolo. Îmi pare foarte rău de ce s-a întâmplat acolo”, a precizat Roxana Bacșiș, componentă a echipei naționale de volei pe zăpadă al României.

În aceste condiții, echipa României se pregătește la București. În lipsa zăpezii, antrenamentele au loc pe nisip, însă Federația Română de Volei a aranjat și câteva mini-cantonamente la Poiana Brașov, pentru a se acomoda cu zăpada.

Câștigătoare a Cupei Challenge cu CSM București în 2016, Roxana Bacșiș este cea mai experimentată componentă a echipei. Ea a devenit chiar expertă în crampoane.

”Jucăm cu crampoane, este chiar ceva nou și pentru mine, dar într-adevăr mă simt mai bine în crampoane decât dacă aș fi jucat în adidași. Sunt foarte ușoare, parcă nici nu le ai în picioare. În plus de asta, suprafața pe zăpadă, dacă nu ai avea crampoane, ar fi foarte alunecoasă. De fapt, am și învățat că pentru a nu aluneca și a se înfige foarte bine în zăpadă, crampoanele trebuie să fie de un anume fel, trebuie să aibă și cercuri și dreptunghiuri si romburi”, a subliniat voleibalista.

Roxana, jucătoare care a fost titulară ani buni în naționala de senioare a României, recunoaște că atunci când juca volei de sală nici nu se gândea că va ajunge să joace în ploaie, vânt sau ninsoare.

”Este un sport diferit față de cel de sală, dar pot spune că m-am adaptat ușor la condițiile de aici. Este foarte diferit pentru că este în aer liber și te confrunți cu alte lucruri: vântul, care la sală bineînțeles că nu există, dar și alte condiții meteo. Chiar ne-am antrenat în condiții meteo nefavorabile, ploaie, vânt. Nu m-aș fi gândit niciodată că voi juca volei pe ploaie și vânt, dar pentru toate există un început”, a explicat Roxana Bacșiș, componentă a echipei naționale de volei pe zăpadă al României.

Uneori, se joacă volei și la minus 14 grade, iar pentru a se încălzi, sportivele nu beau apă în timpul time-out-urilor sau între seturi, ci ceai cald. Uneori iau și vitamine.

”De preferat ceai. Mai bem și apă și mai luăm și vitamine. Însă eu prefer să joc la 40 de grade, la beach volley, decât la minus 14”, spune Ioana Miu, componentă a echipei naționale de volei pe zăpadă a României.

”Am jucat la minus 15 grade și pe o vijelie nu aveai ce să faci. Mai mult încercam să ne coordonăm cu vântul ca să treacă mingea peste fileu”, a completat Ioana Hododi.

După anularea, din cauza cutremurului, a celor trei etape – două de Cupă Mondială și una din circuitul european - programate în februarie și martie în Turcia, pentru echipa națională mai rămân două competiții în calendar.

”La sfârșitul lunii martie vom avea în Austria o etapă la Wagrain, iar în premieră anul acesta se va organiza un Campionat Balcanic, unde sperăm să câștigăm o medalie. Iar în data de 28 martie vom avea Campionatele Naționale, ediția a patra, la Straja”, spune Răzvan Ifrim, antrenorul lotului național de volei pe zăpadă al României.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Cum s-a descurcat România contra Franței, campioana olimpică și mondială
Cum s-a descurcat România contra Franței, campioana olimpică și mondială
Naţionala de handbal feminin a României a fost învinsă în meci amical duminică, la Clermond-Ferrand, de reprezentativa Franţei, campioana olimpică şi mondială. Franţa s-a impus cu...
#cutremur, #Turcia, #Romania, #nationala , #stiri din sport