Japonia anunță posibile noi cutremure puternice: ”Ameninţarea unui tsunami este acum în mare parte înlăturată”

Luni, 01 Ianuarie 2024, ora 19:23
1855 citiri
Japonia anunță posibile noi cutremure puternice: ”Ameninţarea unui tsunami este acum în mare parte înlăturată”
Străzi distruse de cutremur în Japonia FOTO / captură X Tansu Yegen

Ameninţarea unui tsunami provocat de cutremurele puternice care au lovit luni centrul Japoniei a fost "în mare parte evitată", a anunţat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, relatează AFP.

Deşi posibilitatea unui tsunami uriaş pare să fi fost de-acum exclusă, vigilenţa este în continuare necesară pe coasta de nord a Japoniei. Deocamdată, autorităţile îi îndeamnă pe locuitori să rămână în siguranţă, departe de ţărm sau în zone înalte.

"Ameninţarea unui tsunami este acum în mare parte înlăturată", a declarat agenţia americană care se ocupă de alertele de tsunami, după ce valuri de peste un metru înălţime au lovit coasta niponă în unele părţi ale ţării.

Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a actualizat zonele de risc de tsunami. Deşi vigilenţa nu a fost ridicată în totalitate, întrucât ameninţarea încă există, alerta de "risc major" - cel mai înalt nivel al mecanismului de prevenire a ameninţărilor - nu mai este pe ordinea de zi.

Japonia a fost zguduită luni de un cutremur puternic de 7 pe scara japoneză shindo - cel mai puternic - care a generat avertismente de tsunami pe toată lungimea coastei vestice a ţării şi a provocat pagube importante.

URMĂRI ALE SEISMULUI: DOI MORŢI, RĂNIŢI, CASE PRĂBUŞITE, DRUMURI CU FISURI ŞI DENIVELĂRI

Valuri tsunami au fost înregistrate în unele zone în urma cutremurului cu magnitudinea de moment 7,5, în estimarea USGS, care s-a produs în apropiere de Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (9.10, ora României). Acesta a fost urmat de mai multe replici puternice.

Potrivit cotidianului nipon de limba engleză The Japan Times, două persoane se pare că au murit în Nanao, în Peninsula Noto, a anunţat poliţia, după ce ambele au fost găsite fără semne vitale. Autorităţile din Japonia nu confirmă de obicei decesele până când nu sunt stabilite de un medic legist.

De asemenea, cel puţin alte şase persoane ar fi fost prinse sub dărâmături în clădiri prăbuşite în Wajima, prefectura Ishikawa. Un incendiu de proporţii a izbucnit, de asemenea, în oraş în urma cutremurului, în timp ce alte câteva municipalităţi au raportat case prăbuşite.

Au fost raportaţi mai multe răniţi, inclusiv două femei care au fost transportate la spital după ce au căzut sau au fost lovite de obiecte în cădere în Awara, prefectura Fukui, au declarat autorităţile locale.

O femeie în vârstă de 80 de ani din Itoigawa, prefectura Niigata, a căzut în timpul evacuării şi a suferit un traumatism cranian.

În Ishikawa, aproximativ 32.500 de locuinţe au rămas fără curent electric.

În total, peste 51.000 de persoane din cinci prefecturi au fost instruite să se evacueze, potrivit Agenţiei de gestionare a incendiilor şi dezastrelor.

Aproximativ 1.000 de locuitori şi alte persoane au fost evacuate la o bază a Forţelor Aeriene de Autoapărare din Wajima, iar SDF reacţionează prin distribuirea de pături, apă şi alimente, a declarat Ministerul Apărării.

Guvernatorul din Ishikawa, Hiroshi Hase, a cerut SDF să trimită membri într-o misiune de ajutorare în caz de dezastru, potrivit guvernului central.

Epicentrul cutremurului a fost în regiunea Noto, care este predispusă la cutremure majore. Adâncimea acestuia a fost foarte mică, potrivit agenţiei meteorologice nipone.

Nu au fost raportate anomalii la centralele nucleare din ţară după cutremur, a precizat guvernul.

East Japan Railway Co. a suspendat temporar operaţiunile tuturor liniilor Tohoku, Joetsu şi Hokuriku Shinkansen din cauza cutremurului.

O alertă majoră de tsunami - cel mai înalt nivel de alertă - fusese emisă pentru Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, agenţia meteorologică avertizând asupra valurilor de până la 5 metri în zonă. Aceasta a fost ulterior retrogradată, dar întreaga coastă a Mării Japoniei a rămas sub avertizări sau recomandări de tsunami, fiind posibile valuri de până la 3 metri.

O alertă majoră de tsunami nu a mai fost emisă de la marele cutremur din estul Japoniei din martie 2011, a precizat Agenţia Meteorologică.

Valurile de peste 1 metru sunt considerate ca fiind susceptibile de a îngreuna poziţia în picioare a oamenilor, iar astfel de tsunami pot fi mortale, potrivit agenţiei meteorologice.

Avertizarea de tsunami pentru prefecturile Ishikawa, Niigata, Toyama şi Yamagata a îndemnat oamenii să părăsească rapid zonele de coastă, valuri de peste 1,2 metri ajungând în portul Wajima din Peninsula Noto, în prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:21, a precizat agenţia meteorologică.

SUNT POSIBILE NOI CUTREMURE MARI

Agenţia a atras atenţia că zonele în care au fost cutremure puternice ar putea avea parte de noi seisme de până la 7 pe scara shindo în cursul săptămânii, în special în următoarele două-trei zile.

Vorbind cu reporterii seara, premierul Fumio Kishida a îndemnat locuitorii din zonele afectate să "continue să fie foarte atenţi în cazul unor cutremure puternice".

"Iar în zonele în care sunt aşteptate tsunami-uri, aş dori să le cer să se evacueze cât mai repede posibil", a declarat el la Tokyo.

Avertizările de tsunami au fost punctate de mai multe replici în Peninsula Noto, după cel mai mare cutremur, înregistrat iniţial cu magnitudinea 7,6, potrivit Agenţiei nipone de Meteorologie. Până la ora locală 17:30, datele agenţiei indicau că seisme cu magnitudinea shindo 1 sau mai mare au avut loc de 19 ori, luni, inclusiv şocul principal, shindo 7, şi cinci replici cu magnitudine puternică, 5.

Valuri de 80 cm au ajuns în prefectura Toyama în jurul orei locale 16:35, iar valuri de 40 de centimetri au ajuns şi în oraşul Kashiwazaki, în prefectura Niigata, la ora 16:36. Portul Kanazawa din Ishikawa a înregistrat valuri de 40 cm în jurul orei 17:04, în timp ce valuri au fost raportate şi în prefectura Yamagata şi în insula Sado din Niigata.

Secretarul şef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, a declarat reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă că până în prezent nu au fost raportate anomalii la centralele nucleare din Japonia. "Încă evaluăm daunele umane şi fizice", a spus el.

Cutremurul cel mare a fost resimţit şi în Tokyo şi în întreaga zonă Kanto.

Magnitudinea cutremurului de luni o egalează pe cea a cutremurului din 1983 din Marea Japoniei, în urma căruia 104 persoane au murit şi 324 au fost rănite.

Şi guvernul rus a emis o alertă de tsunami pentru regiunea de coastă din vestul Insulei Sahalin din Orientul Îndepărtat, a precizat agenţia de presă Interfax. Coreea de Nord şi Coreea de Sud au emis alerte similare pentru zonele lor de coastă estică, potrivit presei şi autorităţilor locale.

Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#cutremur, #Japonia, #strazi, #tsunami, #amenintare , #cutremur