Diriginții de șantier despre un eventual cutremur: sunt construcții vechi care se vor prăbuși

Advertorial
Joi, 20 Aprilie 2023, ora 18:07
11592 citiri
Diriginții de șantier despre un eventual cutremur: sunt construcții vechi care se vor prăbuși
FOTO: colegiu-diriginti-santier.ro

În contextul seismelor majore din Turcia care au dus la prăbușirea unui important număr de clădiri, specialiștii vorbesc despre construcțiile din România construite după 1989.

Diriginții de șantier sunt organizați în cadrul asociației Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier și al Responsabililor Tehnici cu Execuția. Aceștia au ca principal rol verificarea lucrărilor de construcții și continuarea lor dacă și numai dacă acestea sunt corect executate.

Cezar Petre, președinte al asociației, susține că probleme mari sunt în cazul infrastructurii din România, de cele mai multe ori durata de viață fiind depășită.

“La seismul din Turcia, dincolo de emoția de moment, nu s-a schimbat nimic în atitudinea autorităților. Astăzi avem mari probleme cu fondul construit existent, în cea mai mare parte a lui depășit ca și durată de viață. Perioada medie de utilizare a unei construcții este de 50 de ani și trece de 100 de ani doar în cazul construcțiilor încadrate într-o clasă de importanță superioară.

Avem sute, poate chiar mii de drumuri, poduri, podețe și alte elemente de infrastructură construite în perioada regimului comunist. Durata acestora de viață este depășită. Mai grav este că în ultimii 33 de ani statul român nu a asigurat lucrările de întreținere curentă, lucru care dus la accelerarea și accentuarea procesului de degradare. Construcțiile necesită întreținere periodică iar aceasta s-a efectuat necorespunzător si insuficient.

Sunt zeci de poduri care prezintă astăzi pericol de prăbușire, cu armătură ruginită și cu beton supus de mai multe ori unor procese de erodare. La aceste construcții, in urma expertizării tehnice, ar trebui oprita circulația pe aproximativ jumătate din drumurile din România. Avem pasaje noi metalice în centrul Bucureștiului la care nu se fac lucrările de întreținere și deja rugina pune în pericol stabilitatea lor”.

Dar nu doar infrastructura critică prezintă probleme majore. Înainte de 1989 s-au construit milioane de locuințe și majoritatea nu au fost întreținute corespunzător, de multe ori în cadrul expertizelor tehnice nu se mai regăsesc armăturile elementelor structurale.

“Cele mai mari probleme sunt la clădirile vechi construite înainte de cutremurul din 1977. Acestea nu au fost conformate la seism și prezintă un pericol real de prăbușire. Ele nu au stâlpi, grinzi sau planșee din beton armat. Și la clădirile construite în perioada comunistă apare o situație deosebită: ele au fost proiectate pentru o durată de viață de 50 de ani. De multe ori când expertizăm aceste clădiri nu mai găsim armături în stâlpi sau plăci, aceasta este puternic corodată”, susține Ionuț Mircea Sandu, diriginte de șantier.

Diriginții de șantier vorbesc și despre situația construcțiilor noi din România, contrar miturilor existente, sunt mult mai bine realizate decât cele din trecut.

“După cutremurul din 1977 normele de proiectare antiseismică din România s-au modificat. Clădirile proiectate și construite după acest moment respecta cele mai ridicate standarde din domeniu la nivel internațional. Avem materiale de construcție mai bune, mai rezistente, mai durabile, avem procente de armare pentru stâlpi, grinzi, pereți și planșee mai ridicate. În universitățile românești avem specialiști și din Japonia, țara cu cea mai mare experiență. Deci contrar a ceea ce se crede în spațiul public, clădirile realizate după 1989 sunt mult mai sigure. Prin excepție este posibil ca unii responsabili să nu își fi făcut treaba”, susține Mircea Lucian Popa, diriginte de șantier.

Diriginții de șantier, specialiștii în construcții, ingineri sau arhitecți, responsabili cu asigurarea executării unor lucrări de construcții de calitate vorbesc despre situația fondului construit din România.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Turcia e în alertă! Mai multe cutremure au lovit puternic joi seară, oamenii au fugit speriați din case VIDEO
Turcia e în alertă! Mai multe cutremure au lovit puternic joi seară, oamenii au fugit speriați din case VIDEO
O serie de cutremure de diverse magnitudini, cel mai puternic de 5,6, a zguduit centrul Turciei, fără să facă victime, dar a plasat regiunea în alertă, anunţă autorităţile, conform AFP....
#cutremur, #Romania, #seism, #diriginti de santier, #constructii , #stiri sociale