Cutremur cu magnitudinea 7 produs la o adâncime de doar 13 kilometri. "Sunt probabile pagube semnificative, iar dezastrul este potenţial extins"

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 00:51
10258 citiri
Cutremur cu magnitudinea 7 produs la o adâncime de doar 13 kilometri. "Sunt probabile pagube semnificative, iar dezastrul este potenţial extins"
Imagine ilustrativă FOTO Unsplash

Un cutremur major, cu magnitudinea de moment 7,0, s-a produs marţi, 23 ianuarie, la o adâncime de numai 13 kilometri.

Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS) a precizat că sunt posibile victime, deşi nu au fost raportate deocamdată, în această zonă muntoasă şi rurală în care s-a produs cutremurul. "Sunt probabile pagube semnificative, iar dezastrul este potenţial extins", arată USGS în raportul său.

Cutremurul a fost înregistrat imediat după ora locală 2.00 (luni, 20.00 ora României), de-a lungul graniţei dintre China şi Kârgâzstan.

La scurt timp după aceea, alte trei seisme au fost înregistrate în zonă, cu magnitudini de 5,5 şi 5,1 şi 5,0.

Săptămâna trecută, aceeaşi regiune Xinjiang - cea mai mare din China, unde se află şi minoritatea uigură - fusese afectată de căderi masive de zăpadă, care au lăsat blocaţi 1.000 de turişti într-un sat pitoresc de munte.

În capitala Kârgâzstanului, Bişkek, oamenii şi-au părăsit casele pentru a se refugia în stradă, potrivit unui reporter AFP, după ce cutremurul a făcut ca pereţii să se clatine şi mobilierul să se mişte.

De asemenea, canalele de televiziune locale din capitala indiană New Delhi au raportat cutremure puternice în oraş, aflat la aproximativ 1.400 de kilometri distanţă.

Autorităţile din Kazahstan au raportat şi ele seisme, însă fără victime sau distrugeri majore până în prezent. În Almati, cel mai mare oraş din Kazahstan, cetăţenii au ieşit şi ei masiv afară, unii doar în pijamale şi halate, potrivit imaginilor postate pe reţelele sociale şi de către agenţiile de ştiri locale.

Cutremurul de marţi a avut loc la o zi după ce o alunecare de teren a îngropat zeci de oameni şi a ucis cel puţin opt persoane în sud-vestul Chinei.

Un cutremur produs în decembrie în nord-vestul ţării a ucis 148 de persoane şi a provocat mii de strămutaţi în provincia Gansu. A fost cel mai mortal seism din China din 2014, când peste 600 de persoane au fost ucise în provincia Yunnan din sud-vestul ţării. În cazul cutremurului din decembrie, temperaturile sub zero grade au făcut ca operaţiunile de ajutor să fie şi mai dificile, supravieţuitorii înghesuindu-se în jurul unor focuri în aer liber pentru a se încălzi.

Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#cutremur, #seism China, #magnitudine 7, #victime cutremur , #cutremur