Cutremurele din Turcia. Despre cum corupția și populismul pot să ucidă la propriu ANALIZĂ

Marti, 28 Martie 2023, ora 08:45
2820 citiri
Cutremurele din Turcia. Despre cum corupția și populismul pot să ucidă la propriu ANALIZĂ
Turcia a fost lovită, la 6 februarie 2023, de două cutremure puternice FOTO Hepta

Peste 57.000 de oameni au murit în urma cutremurelor din Turcia, de la începutul lunii februarie. Cifrele nu sunt nici până la această oră exacte. Care sunt cauzele care au dus la un asemenea dezastru ale cărui dimensiuni sunt greu de imaginat și de acceptat?

Politologul Horia Lupu, doctor în științe politice, a realizat pentru Ziare.com o analiză extrem de complexă a efectelor acestui cataclism. În lucrarea sa, pe care o vom publica integral miercuri, 29 martie, autorul pune accentul nu doar pe impactul deciziilor politico-administrative asupra efectelor cutremurelor (mai exact a multiplicării acestora), ci aduce o serie de argumente solide care susțin posibilitatea existenței unei influențe a activității umane asupra producerii și gravității acestora.

Dincolo de datele tehnice minuțios culese și prezentate, Horia Lupu a identificat o serie de cauze care au condus la amplificarea efectelor cutremurelor. Printre acestea se numără nerespectarea normelor legale de siguranță în ceea ce privește construcțiile, cât și lipsa unor principii urbanistice general-acceptate și valabile.

“Cele două sub-categorii de cauze prezentate mai sus au un corolar, care din păcate e o realitate cât se poate de clară și dovedită, și nu doar un (fost) slogan al mișcării #rezist: CORUPȚIA UCIDE. În Turcia și Siria (în cadrul primei, sectorul imobiliar - blocuri de locuințe, mall-uri - fiind unul din principalele piloane ale avântului economic recent al țării, iar magnații imobiliari unii dintre antreprenorii/bogătașii favoriți ai lui Erdoğan) corupția a ucis la propriu, rapid, nemilos și în masa, provocând o adevărată hecatombă. Nu putem decât să sperăm (și să ne rugăm) ca politicienii din alte părți (inclusiv cei de la noi) să învețe din greșelile altora (desi nu le prea stă în obicei) măcar atunci când ele sunt monumentale. Și nădăjduim în același timp că vom fi confruntați - noi toți, restul lumii, precum și Turcia și Siria pe viitor - cu cât mai puține catastrofe naturale. Pentru că nu știu în ce măsură „soluții” de tipul aplicării unor „buline roșii” ne-ar putea proteja, dacă acestea ar avea loc”, scrie autorul în analiza sa pe care o veți regăsi miercuri, 29 martie, pe platforma Ziare.com, la rubrica “Invitați”, sub semnătura lui Horia Lupu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cutremur Turcia, #cutremur Turcia bilant victime, #sesim, #analiza cutremur, #Horia Lupu , #cutremur