SUA suspendă sancțiunile impuse Siriei pentru ca țara, devastată de cutremure, să poată primi ajutoare umanitare

Vineri, 10 Februarie 2023, ora 20:45
1985 citiri
SUA suspendă sancțiunile impuse Siriei pentru ca țara, devastată de cutremure, să poată primi ajutoare umanitare
Sute de mii de sirieni au rămas fără case în urma cutremurelor FOTO captură video YouTube

Departamentul de Stat american a emis o autorizaţie valabilă timp de şase luni pentru trimiterea de ajutoare umanitare în Siria, după cutremurele de luni, transmite dpa.

Până acum, astfel de activităţi erau interzise conform sancţiunilor impuse de Washington regimului de la Damasc.

Oficialităţi guvernamentale siriene au cerut de luni comunităţii internaţionale să elimine sancţiunile, apreciind că acestea au provocat lipsa de resurse şi echipamente grele pentru căutarea victimelor în ruine.

Bilanţul morţilor provocate de seismele din Siria - inclusiv în teritoriile din nord-vest controlate de rebeli - a depășit 3.500.

”În timp ce aliaţii internaţionali şi partenerii umanitari se mobilizează pentru a-i ajuta pe cei afectaţi, vreau să fie foarte clar că sancţiunile SUA din Siria nu vor sta în calea eforturilor care salvează vieţi pentru poporul sirian”, a declarat Wally Adeyemo, adjunct al secretarului Trezoreriei americane. Autorizaţia emisă extinde reglementările cu scop umanitar existente, ”astfel încât cei care acordă asistenţă să se poată concentra asupra a ceea ce este cel mai necesar: salvarea de vieţi şi reconstrucţia”, a adăugat el.

Ministerul de Externe de la Damasc a apreciat însă că măsura este ”înşelătoare” şi a cerut Statelor Unite să pună capăt ”măsurilor coercitive unilaterale şi să înceteze practicile ostile şi încălcările legislaţiei internaţionale”. Într-un comunicat trimis agenţiei de presă oficiale SANA, ministerul ”a făcut apel la ţări şi organizaţii internaţionale (...) să ceară eliminarea necondiţionată a blocadei inumane, imorale şi ilegale impuse poporului sirian”.

În Siria se duce de 12 ani un război civil, iar sancţiunile impuse de SUA şi de Uniunea Europeană îngreunează exporturile către această ţară.

Damascul a autorizat transportul de ajutor internațional spre zonele rebele

Guvernul sirian a anunţat vineri că acceptă ca ajutorul internaţional destinat zonelor rebele din nord-vestul ţării, devastate de seismele din această săptămână, să fie transportat din regiunile pe care le controlează, relatează AFP.

Ajutorul destinat acestor zone intră în prezent foarte lent printr-un pasaj frontalier care le leagă de Turcia vecină.

”Consiliul de miniştri a acceptat transportul de ajutoare umanitare în întregul” teritoriului sirian, ”între care zonele în afara controlului statului”, a anunţat guvernul sirian.

El a precizat că distribuţia ajutorului umanitar urma ”să fie supervizată de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Semiluna Roşie siriană”, cu ajutorul ONU, potrivit unui comunicat difuzat de agenţia oficială Sana.

Seismul violent care a zguduit luni în zori Siria şi Turcia a provocat moartea a peste 22.300 de oameni, într-una dintre cele mai grave catastrofe petrecute în regiune de un secol.

Războiul civil declanşat în Siria în 2011 complică accesul populaţiei la ajutor umanitar, în special în zonele sub controlul rebelilor în nord-vest.

Pentru moment, cea mai mare parte din ajutorul destinat acestei zone vine din Turcia şi trece prin Bab al-Hawa, singurul punct de trecere autorizat între Siria şi ţara vecină.

Pagubele provocate de seisme infrastructurii rutiere din partea turcă face ca transportul acestor ajutoare să fie foarte dificil.

ONU a făcut apel în mod repetat la puterea siriană să deschidă alte puncte de trecere pentru a accelera ajutoarele.

ONU transportă periodic ajutoare din zonele controlate de puterea siriană spre cele ale rebelilor, dar niciun ajutor nu a trecut de aproape trei săptămâni.

În zonele controlate de guvernul sirian, avioane încărcate cu ajutor umanitar au aterizat după seism la Damasc, Alep şi Lattakia, provenind, între altele, din Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Iran.

Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat într-un moment de neatenție pisica într-un colet al companiei Amazon. Dispariția felinei a fost observată abia pe 10 aprilie, când proprietarii au devenit...
#cutremur siria, #ajutoare umanitare, #SUA, #suspendare, #sanctiuni , #Siria