Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 16:48
2511 citiri
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Casă distrusă de cutremur FOTO Pixabay

Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor.

Ministrul a anunțat, în şedinţa de Guvern, că fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane.

”Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU de aproape un miliard de euro, care constau în achiziţionarea diverselor echipamente şi autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere, dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă unor astfel de situaţii de urgenţă majore. Şi când spun mai pregătită, de exemplu, pot să vă informez, domnule prim ministru, că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat astfel echipele medicale SMURD pregătite pentru intervenţii speciale în situaţii de urgenţă în orice moment”, a afirmat Lucian Bode.

Referitor la ajutorul acordat Turciei în urma cutremurului de luni, el a arătat că ”România este prima ţară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona puternic afectată de seria de cutremure”.

Lucian Bode a mai afirmat că a fost păstrată legătura cu autorităţile turce, solicitările de sprijin din partea lor au continuat şi, în urma discuţiilor cu ei, prioritare sunt echipele de căutare şi salvare.

”Dată fiind situaţia extrem de dificilă din Turcia, s-au trimis astăzi, cu sprijinul MApN, echipamente care vor asigura buna organizare. Toată această mobilizare rapidă de forţe ne arată (...) stabilitatea unui sistem naţional de urgenţă, unul puternic, consolidat în timp, cu mult efort şi cu mult sacrificiu. Totodată, timpul minim de răspuns evidenţiază în aceste zile şi arată importanţa deţinerii unui sistem de urgenţă integrat, care răspunde rapid la nevoile cetăţenilor. Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU, de aproape un miliard de euro, pentru echipamente, autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă acestor situaţii de de urgenţă majoră”, a arătat Bode.

El a precizat că echipa de salvatori români a reuşit în mod integrat să salveze până în acest moment trei persoane de sub dărâmături, iar acţiunile grele continuă.

”Analizăm posibilitatea de a oferi sprijin Siriei, o ţară de asemenea greu încercată de acest dezastru, deja solicitările au venit pe Mecanismul european şi sunt în procesare şi România va fi parte şi din acest sprijin”, a mai spus Bode.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cutremur Romania, #protectie cutremur, #lucian bode, #ministru de interne, #cutremur Turcia , #stiri Lucian Bode