Cutie de viteze automată versus cutie manuală. Tipul de maşină care ţi se potriveşte cel mai bine

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 21:26
10299 citiri
Cutie de viteze automată versus cutie manuală. Tipul de maşină care ţi se potriveşte cel mai bine
Alegerea unei mașini cu transmisie manuală are mai mult sens dacă criteriile sunt prețul mai mic și o experiență mai intensă la condus FOTO Pixabay.com

Maşinile automate au devenit din ce în ce mai căutate pe piaţa din România, acestea fiind preferate, la început, mai mult de femei pentru uşurinţa la condus.

Astăzi, au ajuns să fie căutate şi de către bărbaţi, cu precădere datorită confortului oferit în timpul şofatului.

Dacă pe vremuri automobilele automate erau o raritate, doar câțiva dintre producătorii de mașini având astfel de versiuni ale modelelor din gama lor, lucrurile s-au schimbat radical și fiecare marcă de mașini existente pe piață oferă, acum, opțiunea de transmisie automată, chiar și în echipările standard.

"Motivul pentru care cererea de cutii automate a devenit așa de mare în zilele noastre este aglomerația și perioadele tot mai lungi de timp petrecute în trafic. În aceste condiții, un vehicul cu o cutie automată este mai confortabil de condus decât unul cu o cutie manuală.

Cu toate acestea, la fel ca în orice situație nouă, oamenii au nevoie de timp să se obișnuiască cu ideea de a conduce o mașină cu cutie automată și au dileme în ceea ce privește alegerea dintre aceasta sau un model convențional cu cutie de viteze manuală", potrivit unei analize carVertical.

Beneficiul conducerii unei mașini cu o cutie de viteze manuală

"Mulți șoferi, care preferă cutia de viteze manuală, spun că este mai distractiv să conduci în acest mod și că ai un control mai bun asupra vitezelor. Deși, în general, așa stau lucrurile, în traficul intens de tip stop-and-go, însă, o transmisie manuală îți poate da adevărate bătăi de cap.

De asemenea, mașinile cu cutie manuală sunt mai rapide decât cele automate. Ceea ce poate fi, desigur, distractiv, dar și probabilitate de a obține amenzi sau de a provoca accidente este mai mare, în același timp", au mai detaliat experţii de la carVertical.

Transmisiile manuale sunt, totuși, mult mai puțin complicate decât cele automate și, prin urmare, mai puțin costisitoare de reparat. Dar ceea ce este ușor de remediat, nu înseamnă neapărat că este mai ușor de învățat.

Un dezavantaj al conducerii unei mașini cu cutie de viteze manuală este curba de învățare. Șoferii începători, care învață să conducă pe o mașină cu cutie manuală, sunt susceptibili de stagnare și regres, lucru care poate deveni extrem de periculos în trafic, la un moment dat.

Cei care învață să conducă direct pe o mașină automată nu au de ce să-și facă griji în această privință.

Ce alegi între cutie automată şi cutie manuală

Este mult mai ușor să înveți să conduci o mașină automată iar dacă locuiești într-o zonă urbană cu mult trafic este și mult mai convenabilă.

Dacă obișnuiești să parcurgi des distanțe lungi de drum și ai nevoie de putere și viteză, probabil că o mașină cu cutie de viteze manuală este mai potrivită pentru tine. În cele din urmă, totul se reduce la ceea ce consideri tu că este cel mai bine pentru tine.

Diferențele dintre cele două variante

Chiar dacă aceasta este o chestiune extrem de subiectivă, este de necontestat faptul că o transmisie manuală îți permite să ai control complet asupra cutiei de viteze și a turației motorului.

Prin comparație, o transmisie automată s-ar putea să-ți ofere totuși și opțiunea de schimbare manuală a vitezelor, însă nu este același lucru, pentru simplul motiv că din schemă lipsește ambreiajul manual.

Prin urmare, nostalgicii vor spune întotdeauna că o mașină echipată cu transmisie manuală va fi mereu o alegere mai potrivită pentru cei care se află în căutarea unei experiențe palpitante de condus, potrivit analizei.

Economia de combustibil

Deși, mai nou, mașinile automate au devenit mai eficiente în ceea ce privește consumul de combustibil, acestea încă nu pot compensa eficiența consumului de combustibil a majorității mașinilor cu cutie manuală.

Dacă optezi pentru o mașină de ocazie, mai veche de anul 2000, atunci o mașină cu cutie manuală este o alegere mai bună pentru un consum de combustibil decent.

Diferenţele de fiabilitate

Transmisiile manuale sunt mai fiabile decât cele automate. Când apar defecțiuni la o cutie de viteze automată, reparațiile pot ajunge să coste câteva mii de euro.

Mașinile cu cutie de viteze manuală sunt, pe de altă parte, mai puțin susceptibile la a se defecta, iar dacă ceva nu merge bine, sunt mai ieftine de reparat.

În general, pe termen lung, mașinile cu cutie de viteze manuală sunt economice la întreținere decât cele automate.

Control mai bun în condiții de carosabil umed

Dacă ai condus vreodată pe carosabil umed, știi că acest lucru necesită un set de abilități diferit față de condusul pe uscat.

Cu o mașină cu cutie de viteze manuală, ai control total asupra vitezei cu care rulezi, mai ales în curbe, spre deosebire de un vehicul cu transmisie automată.

Ce faci când cedează bateria

Dacă bateria cedează atunci când conduci o mașină cu cutie de viteze manuală, nu ești nevoit să aștepți pe loc până primești ajutor. Poți pune mașina în mișcare, pe o pantă descendentă, dacă decorul o permite, îi pui contactul și introduci cutia de viteze în treapta a doua, eliberând rapid ambreiajul.

În aceste condiții, motorul poate reporni, dacă te miști suficient de repede. În cazul unei mașini cu cutie de viteze automată, nu ai de ales decât să soliciți ajutor și să aștepți sosirea acestuia. Chiar dacă ai cabluri de curent, va trebui să aștepți până sosește o altă mașină pentru a o putea alimenta.

Costurile de întreținere

Este binecunoscut faptul că mașinile cu transmisie manuală sunt mai puțin complicate din punct de vedere mecanic decât omoloagele lor automate. Prin urmare, sunt și mai ieftine de reparat și de întreținut.

Un sistem de transmisie automată nu numai că are mai multe componente decât omologul său manual, dar este totodată mai complex, motiv pentru care întreținerea unei mașini automate se dovedește a fi puțin mai costisitoare decât cea a unei mașini cu cutie de viteze manuală.

Dar pentru că cutiile de viteze automate devin din ce în ce mai populare, diferența aceasta de costuri se diminuează rapid, mai ales dacă luăm în calcul și AMT-urile – transmisii manuale automatizate, care sunt mult mai simple în comparație cu transmisiile automate complexe, cum ar fi unitățile cu dublu ambreiaj.

Mașină manuală sau automată

Atunci când trebuie să alegi între o mașină cu cutie de viteze manuală și una cu cutie automată, totul se reduce la preferințele șoferului, în cele din urmă.

"Mașinile cu cutie de viteze manuală oferă șoferului mai mult control, sunt mai ușor de reparat și mai puțin costisitoare din acest punct de vedere și, în general, mai eficiente din punct de vedere al consumului.

Concluzionând, alegerea dintre aceste două tipuri de mașini îți aparține în totalitate, în funcție de preferințele tale de condus. Ce este important de reținut însă este faptul că, atunci când te hotărăşti să cumperi o mașină de ocazie, indiferent ce tip de cutie de viteze vei alege, ai grijă să o verifici cu atenție, comandând online un raport VIN de istoric al vehiculului.

Pe scurt, alegerea unei mașini cu transmisie manuală are mai mult sens dacă criteriile sunt prețul mai mic, întreținerea mai ieftină și o experiență mai intensă la condus, iar pe partea cealaltă, o mașină cu transmisie automată este întotdeauna mai ușor de utilizat în condiții de trafic intens și contribuie mai mult la starea de bine a șoferului", au conchis specialiştii auto de la carVertical.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#cutie de viteza, #masina, #Sofer, #consum, #ambreiaj, #carvertical, #pret, #intretinere , #masini