Mandatul de arestare al CPI, „o ofertă serioasă pentru a-l lua pe Putin de pe capul Rusiei“

Vineri, 24 Martie 2023, ora 00:24
2375 citiri
Mandatul de arestare al CPI, „o ofertă serioasă pentru a-l lua pe Putin de pe capul Rusiei“

Curtea Penală Internațională nu a făcut decât să ușureze sarcina oricărui succesor de a scăpa de dictator și de umbra sa, susține analistul Leonid Berșidski citat de Bloomberg.

Surse apropiate de autoritățile ruse au dezvăluit pentru Meduza că mandatul de arestare emis zilele trecute de Curtea Penală Internațională pe numele lui Putin a luat pe nepregătite administrația de la Kremlin și că restricțiile severe de călătorie ar putea strica planurile președintelui rus pentru campania prezidențială din 2024.

Premergător alegerilor prezidențiale din 2024, Kremlinul își făcuse planuri să prezinte votanților o imagine a lui Putin ca fiind un „războinic ce luptă împotriva Vestului”, respectiv un „apărător al țărilor din America Latină și Africa împotriva opresiunii coloniale”, au declarat sursele Meduza. Or, pentru a putea derula această campanie Putin ar fi obligat să facă vizite peste hotare.

E posibil ca aceste călătorii să iasă din discuție după mandatul de arestare emis de CPI, întrucât președintele rus ar putea fi teoretic reținut în oricare dintre cele 123 de țări semnatare ale Tratatului de la Roma prin care a fost înființată Curtea. Potrivit unor surse apropiate administrației sale, Kremlinul se întreabă cum ar fi posibil să „asigure securitatea“ președintelui rus, având în vedere noile circumstanțe.

„O ofertă serioasă pentru a-l lua pe Putin de pe capul Rusiei“

Putin poate apărea în fața instanței doar în două scenarii: o înfrângere completă a Rusiei care să ducă la capturarea lui Putin de către învingători (opțiunea Nürnberg) și o revoltă internă care să ducă la predarea lui Putin de către succesorii săi, ca în cazul lui Slobodan Milosevic din Serbia și Charles Taylor din Liberia.

Primul scenariu pare puțin probabil: aproape nimeni nu-și poate imagina un marș ucrainean de succes asupra Moscovei, la fel cum nu-și poate imagina o intervenție masivă a SUA care să nu ducă la un război nuclear. Al doilea, însă, este mult mai realist, chiar dacă Putin nu este amenințat cu o lovitură de stat sau o revoluție în acest moment - iar ordinul judecătoresc contribuie la a-l face mai fezabil. Ea creează o modalitate ușoară pentru un succesor al lui Putin de a scăpa de dictatorul de lungă durată și de umbra sa, o modalitate de a începe de la zero, scrie analistul Leonid Berșidski.

Cazul lui Milosevic oferă o perspectivă asupra viitorului pe care ordinul judecătoresc îl poate deschide pentru Putin.

Este greu de imaginat că Putin se va supune la ceva asemănător unor alegeri competitive - dar dacă este slăbit de o înfrângere militară relativă, sau chiar de o campanie prelungită cu multe eșecuri militare, concurența poate apărea ca din senin. Dacă Putin este răsturnat, succesorii săi se vor confrunta cu un sistem pe care Putin a avut nevoie de un sfert de secol pentru a-l construi pe baza loialității personale și a unor mecanisme de verificare și echilibrare corupte în mod unic. Oamenii lui Putin se vor afla în fiecare colț al acestuia, pregătind potențial terenul pentru restaurarea sa: pentru cineva ca Putin, doar puterea garantează siguranța personală. Va fi dificil să scăpăm de fostul dictator ca prezență din umbră - acesta este unul dintre motivele pentru care autoritățile sudaneze încă nu l-au extrădat pe liderul destituit al țării, Omar al-Bashir, la Haga.

Nici măcar succesorul lui Milosevic în funcția de președinte, Vojislav Kostunica, nu a vrut ca acesta să fie extrădat. A face așa ceva, chiar și în cazul unui fost lider odios, semnalează o anumită lipsă de suveranitate națională și are aspectul neplăcut al unei răzbunări împotriva unui adversar politic. Și totuși, guvernul lui Zoran Djindjic l-a împachetat fără sentimentalisme la Haga pentru a putea primi ajutor economic occidental.

CPI a oferit Rusiei post-Putin o modalitate ușoară de a scăpa de Putin fără a se deranja cu garanții de securitate sau fără a fi nevoită să îl suporte ca pe un pensionar onorat - lucru pe care ambii lideri ruși post-sovietici, Boris Elțîn și Putin, l-au gestionat cu rea-credință față de predecesorii lor - Mihail Gorbaciov și, respectiv, Elțîn însuși.

Cu toată mândria națională rusă - puțini ruși ar susține predarea unui lider pentru a fi judecat în Occident, așa cum puțini sârbi ar face-o - nu este atât de greu de imaginat că un guvern post-Putin l-ar trimite la CPI în schimbul redeschiderii afacerilor și a granițelor cu Occidentul. Un lider destituit care a condus țara atât de mult timp cât a făcut-o Milosevic (14 ani) sau Putin (22 de ani până acum) este o datorie și o amenințare - și, în plus, vor exista bonusuri imediate pentru elita rusă și pentru o mare parte a populației rusești dacă un Putin destituit este transferat în Olanda, susține analistul rus.

Această perspectivă este una de care Putin nu poate râde pur și simplu. Așa că reacția sa impulsivă la ordinul de arestare a fost o călătorie surpriză în zonele ocupate ale Ucrainei; imaginile cu Putin conducând o mașină pe întuneric și vizitând ruinele din Mariupol au în mod clar scopul de a-i spori imaginea de macho și popularitatea.

Mandatul de arestare pentru Putin schimbă regulile: Podoliak face apel la mișcările de protest din Rusia să acționeze

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele dictatorului rus, Vladimir Putin, conturează o nouă poziție: „acum este cel mai bun moment pentru ca mișcările de protest din Rusia să acţioneze”. „Potențialele ‘mișcări de protest’ din Federația Rusă ar trebui să înțeleagă că acum este cel mai bun moment pentru a acționa. Mandatul CPI a conturat o nouă poziție: Putin este un criminal de război și, prin urmare, acesta nu are legitimitate. Toate acțiunile sale împotriva protestelor sunt crime suplimentare cu urmări corespunzătoare” – scrie Podoliak pe Twitter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Curtea Penala Internationala, #mandat arestare, #Vladimir Putin, #Rusia, #opozitie , #Rusia