Cum a devenit Curtea de Conturi cadou tradițional de pensionare în PSD. "Marii" social-democrați care au primit sinecura

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 21:44
6712 citiri
Cum a devenit Curtea de Conturi cadou tradițional de pensionare în PSD. "Marii" social-democrați care au primit sinecura
Numeroși foști membri PSD s-au retras la Curtea de Conturi pe lefuri de peste 5.000 de euro pe lună FOTO Colaj Ziare.com / Facebook / Hepta

În ultimii ani, Curtea de Conturi a devenit una dintre destinațiile principale de "repaos" pentru membri de la vârful PSD care fac o pauză de la politica mare ori se retrag definitiv, fiind recompensați cu salarii de peste 5.000 de euro.

Ultimul exemplu este cel al vicepreședintelui Curții de Conturi, Niculae Bădălău, care recent a fost reținut de către procurorii DNA într-un dosar de corupție în care este acuzat de trafic de influență. Înainte de a ajunge la Curtea de Conturi, Bădălău era baronul PSD de Giurgiu și mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea.

Acesta pusese ochiul pe Curtea de Conturi încă din 2017, însă din cauză că legea stipula că membrii din conducere trebuie să dețină studii superioare economice sau juridice, acesta a depus personal un amendament la lege pentru a se încadra în condiții, el fiind inginer. Modificarea a trecut fără probleme în Parlament, acolo unde PSD-ALDE deținea majoritate, iar trei luni mai târziu Bădălău ajungea vicepreședinte la Autoritatea de Audit a Curții de Conturi. Trei ani mai târziu, în 2020, acesta anunța că demisionează din PSD și renunță la politică.

Fenta eșuată lui Ilie Sîrbu

Una dintre cele două funcții de vicepreședinte a Curții de Conturi este deținută de către Ilie Sârbu, fost parlamentar PSD cu trei mandate la activ, fost ministru al Agriculturii în guvernul Năstase și socrul lui Victor Ponta. În septembrie 2015, Sârbu se retrage din funcția de senator PSD și ajunge vicepreședinte la Curtea de Audit a Curții de Conturi.

Cinci ani mai târziu, Sârbu decide să demisioneze din funcție pentru a pasa fotoliul de la Curtea de Audit către Niculae Bădălău, țintind însă o funcție mai înaltă. Acesta a fost numit la câteva zile distanță vicepreședinte al Curții de Conturi pe mandatul lui Marcu Nicu, care demisionase la rândul lui pentru a ocupa fotoliul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Sârbu s-a luptat ca mandatul său să fie unul pe 9 ani, însă în cele din urmă acesta a fost înscăunat pe restul de mandat al lui Marcu.

Celălalt vicepreședinte al Curții de Conturi este Vasile Cosmin Nicula, care anterior a deținut două mandate de senator și unul de deputat din partea PSD. La fel ca și Sârbu, în 2014 Nicula renunță la scaunul de senator pentru a putea fi numit la Curtea de Conturi.

Locotenenții lui Dragnea

Alți apropiați ai fostului lider PSD Liviu Dragnea au prins și ei funcții la Curtea de Conturi. De exemplu, cealaltă funcție de vicepreședinte al Curții de Audit este deținută de către Florin Tunaru, numit în funcție în 2017. Anterior, acesta a fost consilierul lui Liviu Dragnea. Totodată, soția lui Tunaru lucrează la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Alexandria, instituție care se leagă de condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

Salariile celor patru vicepreședinți amintiți mai sus pornesc toate de la 5.000 de euro pe lună.

Un alt om de bază al lui Liviu Dragnea ajuns la Curtea de Conturi este Bogdan Stan. Acesta a ajuns pe un post de consilier în 2017, după ce anterior a fost șeful ANAF. Sub conducerea sa, instituția menționată a făcut mai multe controale la redacțiile RISE Project și HotNews în 2017, la scurt timp după ce jurnaliștii au început să investigheze afacerile și proprietățile lui Liviu Dragnea.

Printre social-democrații care au avut funcții la Curtea de Conturi se regăsește și fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici. După ce a fost suspendat de către partid, acesta a decis în ianuarie 2021 să se retragă politic în fotoliul de auditor al Curții de Conturi, post pe care l-a obținut prin concurs în 2010, dar pe care l-a blocat apoi timp de zece ani pentru a ocupa mai multe mandate de ministru și parlamentar. Trei luni mai târziu însă, acesta a renunțat la funcție pentru a merge în zona privată.

Pe 29 ianuarie 2018, în ziua în care Viorica Dăncilă își depunea jurământul de premier, fiul său, Victor Florin Dăncilă, era angajat la Curtea de Conturi, având funcția de consilier la cabinetul lui Ilie Sârbu.

După 16 ani în care a fost deputat PSD, Ion Călin a fost numit în 2020 într-o funcție de consilier.

Fostul deputat PSD Sorin Lazăr a fost angajat și el în 2020 la Curtea de Conturi pe un post de consilier.

Greii PSD-ului la șefia Curții de Conturi

Deși nu este membru PSD, președintele Curții de Conturi Mihai Busuioc a fost considerat la momentul în care a fost pus în funcție, în 2017, drept un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Anterior, acesta a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care ministerul era condus chiar de Liviu Dragnea. Mai apoi acesta a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, însă a fost revocat rapid din funcție după izbucnirea conflictului dintre premierul de atunci, Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea. Busuioc era acuzat că îi transmite lui Dragnea tot ce mișcă la Palatul Victoria.

În 2019, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a acuzat conducerea Curții de Conturi că a refuzat în mod repetat declanșarea unui control asupra modului în care a fost cheltuită subvenția publică a PSD-ului pe anul 2017.

Conform CV-ului personal, Mihai Busuioc este absolventul unei facultăți de Drept al Universității Nicolae Titulescu (privată). A făcut cursuri de pregătire la Ministerul Justiției, la Colegiul Național de Apărare și are un master în Drept funciar. Cu toate astea, nu are nicio diplomă și nu a urmat niciun curs în domeniul economic - financiar - fiscal. În 2021, Busuioc a câștigat aproximativ 5.700 de euro pe lună.

Înainte de Busuioc, șefia Curții de Conturi a fost asigurată de către fostul premier Nicolae Văcăroiu. La începutul carierei politice, Văcăroiu a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, între 1990 și 1992, iar apoi a fost cel de-al treilea premier după Revoluție, între 1992 și 1996, din partea PDSR. A bifat trei mandate de parlamentar din 1996 până în 2008.

În aprilie 2007, după ce Parlamentul României l-a suspendat din funcție pe președintele de atunci al țării, Traian Băsescu, Văcăroiu a devenit președinte interimar, în calitatea sa de președinte al Senatului. În octombrie 2008, după ce și-a dus până la capăt al treilea mandat de parlamentar, Nicolae Văcăroiu a fost numit președinte al Curții de Conturi, funcție pe care a ocupat-o timp de un mandat de 9 ani, până în 2017, când a ieșit la pensie.

Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constatat la ultimul audit, finalizat la începutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#curtea de conturi, #Ilie Sarbu, #niculae badalau, #PSD, #mihai busuioc, #Liviu Dragnea , #stiri politice