Cine e Marian Enache, ales șef al Curții Constituționale. Revoluționarul de la Vaslui cu venituri lunare uriașe

Sambata, 11 Iunie 2022, ora 16:24
13375 citiri
Cine e Marian Enache, ales șef al Curții Constituționale. Revoluționarul de la Vaslui cu venituri lunare uriașe
Marian Enache are un mandat de 3 ani la șefia CCR FOTO podul.ro

Marian Enache a fost ales, sâmbătă, preşedinte al Curţii Constituţionale (CCR).

Votul a fost secret şi a avut loc după ce noii judecători la CCR au depus jurământul în faţa preşedintelui României, informează un comunicat al instituţiei.

Mandatul preşedintelui CCR este de trei ani.

Noii judecători al Curţii Constituţionale (CCR) - Mihaela Ciochină, Laura-Iuliana Scântei şi Bogdan Licu - au depus jurământul la Palatul Cotroceni, sâmbătă. Mandatul lor este de nouă ani.

"Vă doresc noilor judecători constituţionali mult succes. Vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat. Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România", a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei oficiale.

CV-ul lui Marian Enache

Născut la Iași, Marian Enache, în vârstă de 67 de ani, s-a făcut remarcat în ultimele trei decenii în politica autohtonă. A fost ales deputat de Vaslui la alegerile din 20 mai 1990, pe listele Frontului Salvării Naționale, unde ocupa funcția de vicepreședinte. Apoi, a mai intrat în Parlament, tot ca deputat, în legislaturile 1996-2000 și 2012-2016.

Enache a bifat de-a lungul carierei politice cinci partide: FSN (1990-1992), FDSN (1992-1997), ApR (1997-2002), PC (2008-2012) și UNPR (2012-2016).

Este licențiat în Drept la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, obținând un titlu de doctor în Drept, specialitatea Drept constituțional, la Universitatea București, în 1997. De altfel, Enache a practicat avocatura din 1998 până în 2010.

A fost consilier prezidențial pentru probleme juridice al fostului președinte Ion Iliescu, iar în 1993 a fost numit ambasador al României în Republica Moldova.

Revoluționarul de la Vaslui

Marian Enache a fost unul dintre emanații Revoluției din 1989. El primește indemnizație de revoluționar, chiar dacă la Vaslui nu s-au tras focuri de armă. Enache a fost printre primii vasluieni care au intrat în biroul prim-secretarului PCR local. Totul a avut loc însă după fuga cuplului Ceaușescu.

Potrivit fanatik.ro, averea lui Marian Enache este compusă din patru terenuri: trei în comuna Gorgota, din județul Prahova, cu suprafețe de 2.238 metri pătrați, 2.288 metri pătrați și 1.800 metri pătrați, și unul în comuna Corbeanca (județul Ilfov), cu o suprafață de 1.116 metri pătrați.

Enache deține în bănci 97.000 euro și are niște venituri lunare impresionante. De la Curtea Constituțională, judecătorul încasează anual 322.318 lei, la care se adaugă o pensie de 445.943 lei pe an, arată sursa citată.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#curtea constitutionala, #CCR, #presedinte ccr, #Marian Enache , #curtea constitutionala