Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce reguli trebuie să respecte casele de schimb valutar?

Advertorial
Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 16:55
10635 citiri
Ce reguli trebuie să respecte casele de schimb valutar?
FOTO: Shutterstock.com

De câte ori faci tranzacții la exchange office, trebuie să te asiguri că beneficiezi de condițiile legale din acest domeniu. Îți prezentăm în continuare ce reguli trebuie să respecte casele de schimb valutar și ce drepturi ai în calitate de client al unităților specializate în vânzare și cumpărare de valută.

Cum sunt reglementate casele de schimb valutar

Casele de schimb valutar sunt organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990. Acest act normativ reglementează activitatea societăţilor comerciale, cu obiect unic de activitate schimbul valutar, autorizate de Banca Naţională a României (BNR).

Orice casă de schimb valutar sau punct de schimb valutar poate să înceapă efectuarea operațiunilor specifice doar după emiterea autorizației de funcționare emisă de BNR. Aceasta confirmă legalitatea operatorului economic și atestă îndeplinirea condițiilor privind dotările de siguranță: aparat de verificare a autenticităţii bancnotelor, sistem de alarmă, casă de bani.

Ce drepturi ai când vinzi sau cumperi valută la case de schimb

Ordinul ANPC nr.632/2009 stabilește condițiile pe care trebuie să le respecte casele de schimb valutar și acțiunile obligatorii pentru informarea corectă a consumatorilor. Conform acestui act normativ emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ai dreptul să fii informat despre condițiile de vânzare sau cumpărare, de câte ori vrei să efectuezi o operațiune de schimb valutar.

Casele de schimb valutar trebuie să respecte reguli stricte, pentru asigurarea transparenței tranzacțiilor. Așa cum clienții află care este cursul valutar al băncilor din panourile afișate la sucursale, și casele de schimb trebuie să afișeze în exterior cursul de tranzacționare pentru vânzare și cumpărare de valută.

Informațiile trebuie să fie corecte, actualizate și să fie prezentate pe un suport sau panou unic, care să aibă o culoare contrastantă, pentru ca toți clienții să poată citi ușor cifrele și literele afișate.

Este interzisă comunicarea pe panoul de la intrarea în casa de schimb a altor informații decât cursul valutar. Orice încercare de inducere în eroare a clienților este sancționată conform reglementărilor în vigoare. În interior trebuie să existe un afișaj de format A4, cu valorile de tranzacționare pentru valute disponibile.

Verifică de fiecare dată ca informațiile afișate în exterior să coincidă cu cele de pe panoul din interiorul casei de schimb. Dacă sunt aplicate comisioane, acestea trebuie sa fie anunțate și să fie conținute în cursul de schimb al valutelor.

Înainte să efectuezi schimbului valutar, ai dreptul să primești formularul de acceptare a tranzacției, spre consultare. Citește-l cu atenție și verifică să aibă notate detaliile operațiunii valutare: datele fiscale pentru identificarea casei de schimb, cursul practicat și suma de bani pe care urmează s-o încasezi după efectuarea tranzacției.

Conform Ordinului nr. 632/2009, formularul de acceptare a tranzacției trebuie să fie în limba română și în limba engleză. Angajatul casei de schimb trebuie să tipărească acest formular în două exemplare: unul rămâne la tine, celălalt este arhivat în actele contabile ale casei de schimb. Ambele documente trebuie să fie semnate și ștampilate. În plus, trebuie să primești un bon fiscal pentru tranzacția efectuată.

Ai dreptul să soliciți anularea tranzacției, în termen de maximum 24 de ore de la încheierea ei, dacă ai constatat ulterior că există diferențe între cursul afișat la casa de schimb și cel specificat în formularul de acceptare a tranzacției sau pe bonul fiscal.

Reține regulile prezentate și colaborează doar cu case de schimb valutar care-ți asigură cele mai bune condiții de siguranță și eficiență.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#curs valutar, #case de schimb valutar, #valuta, #schimb valutar , #valuta