Cât vor plăti la energie electrică mamele singure care stau cu chirie și familiile cu trei 3 copii. ”Surprizele” din legea plafonării

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 19:08
4493 citiri
Cât vor plăti la energie electrică mamele singure care stau cu chirie și familiile cu trei 3 copii. ”Surprizele” din legea plafonării
Contoare pentru curentul electric FOTO: pixabay.com

Expertul în energie Dumitru Chisăliță, a semnalat marți, 20 decembrie, că nu toate familiile monoparentale și cele care au în întreținere 3 copii vor beneficia de preț plafonat la energie.

”Atrăgeam atenția încă din luna octombrie 2022, într-o analiză intitulată Legea protejării consumatorilor de energie, devenită legea reducerii consumului și acum legea creșterii natalității, că această nouă lege a plafonării prin prevederile ei populiste, este făcută în fapt să nu poată fi aplicată.

Noua lege a plafonării prețului la energie, stabilește că doar clienţii casnici (adică în situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele lor) și nu consumatorii casnici (adică orice familie indiferente pe numele cui este contractual de furnizare energie electrică) vor beneficia de preț plafonat, dacă sunt familii monoparentale sau care au în întreținere 3 copii.

În situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie decât cel care are declarată în întreținere copii, dacă acestea stau în chirie, dacă contractul de furnizare energie electrică, în cazul familiilor cu mai mult de 3 copii în întreținere sau este pe numele fostului soț/soție, dacă acestea stau în chirie etc., în cazul familiilor monoparentale care au în întreținere un copil, nu va beneficia de acest preț plafonat.”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Specialistul a mai spus că se poate rezolva această problemă prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele membrulului familiei care are și în întreținere minim 3 copii, respectiv pe numele membrului familiei monoparentale care are în întreținere cel puțin un copil, și doar ulterior se poate depune cererea și declarația pe proprie răspundere a clientului către furnizor.

”Această soluție însă, restrânge dreptul acestor familii, să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023”, a mai subliniat Chisăliță.

Ce se întâmplă dacă unul din cei trei copii din întreținere nu este la școală

”De aseemenea pentru aceste două cazuri legea prevede: ”copii trebuie să urmeze o formă de învăţământ” și să aibă vârsta de maxim 26 de ani, pentru ca familia să beneficieze de un preț plafonat.

Formă de învățământ conform legislației înseamnă: creșe, grădinițe, scoală primară, liceu/colegiu, postliceală, univetrsitate, masterate, școală doctorală.

Cu alte cuvinte în situația în care o familie are în întreținere 3 copii dar cel puțin unul nu se găsește la una din aceste forme de învățământ la momentul depunerii cererii pentru prețul plafonat nu beneficiază de preț plafonat la energie electrică”, a mai precizat Chisăliță.

Expertul este de părere că guvernul trebuie să emită în Regim de Urgență o ”OUG pentru eliminarea/schimbarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, care creează false speranțe pentru familiile monoparentale sau cu mai mulți copii, dar care nu au neaparat un contract pe numele lor, care amăgesc persoanele bolnave care nu sunt clienți, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor”.

”Surprizele” din legea plafonării prețului la energie

O altă problemă semnalată de experții în energie se referă la bolnavii care folosesc acasă aparatură medicală pentru tratament.

Toți bolnavii care utilizează dispozitive medicale necesare tratamentelor ar trebui să beneficieze de un preț plafonat al energiei electrice. Însă legea intrată recent în vigoare creează confuzie și în ceea ce privește categoriile care intră în schema de ajutor a guvernului.

Actul normativ care prevede plafonarea prețurilor la energia electrică stabilește că ”doar clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere vor beneficia de preț plafonat”, a sesizat expertul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Astfel, a subliniat acesta, ”conform prevederilor legii plafonării prețului la energie, intrată săptămâna trecută în vigoare, nu toți bolnavii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat la energie electrică”.

De asemenea, luni, 19 decembrie, expertul atrăgea atenția asupra unei situații create de plafonarea prețurilor la energie conform căreia, unii români ar trebui să plătească retroactiv pentru anul 2022 o sumă cu până la 563% mai mare.

La fel, aceeași lege a plafonării, îi face pe românii care au mai multe case să plătească preț mai mic doar pentru locuința pe care o au trecută drept adresă în buletin. În cazul în care o altă locuință este închiriată, chiriașul își poate face singur contract cu furnizorul de energie electrică.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#curent electric, #Mame singure, #legea plafonarii energie electrica, #familii monoparentale, #familii cu 3 copii , #factura energie