Fenomen ciudat explicat de fizicieni: De ce lipsesc 4 culori din curcubeu și care sunt ele VIDEO

Sambata, 31 Decembrie 2022, ora 02:00
6471 citiri
Fenomen ciudat explicat de fizicieni: De ce lipsesc 4 culori din curcubeu și care sunt ele VIDEO
Curcubeul nu conține 4 culori: alb, negru, gri și maro FOTO: Science Alert

Minunile naturale care se produc pe Pământ sunt niște fenomene care încântă oamenii, pe toate meridianele planetei noastre. Astfel, unul dintre acestea îl reprezintă curcubeul, care apare imediat după ploaie, odată ce Soarele reapare pe cer. Un fizician de la Universitatea Trent din Marea Britanie a explicat cum 4 culori nu vor fi văzute niciodată în curcubeu și de ce.

Mulți dintre noi am observat de nenumărate ori curcubeul pe cer, însă poate nu am distins faptul că anumite culori lipsesc din paleta de nuanțe ale acestuia, potrivit Science Alert.

Lumina care vine de la Soare ni se pare de culoare albă. Dar lumina albă pe care o vedem în viața de zi cu zi este de fapt alcătuită dintr-un amestec de culori diferite. Când lumina trece printr-o picătură de ploaie, aceste culori se pot separa, a explicat fizicianul James Rawlings de la Universitatea Trent din Notthingham, Marea Britanie.

Instalația secretă HAARP a SUA, din nou în acțiune: Experimentul NASA care a lovit cu 9,6 milioane de unde radio VIDEO

Lumina călătorește în valuri, precum cele care se deplasează peste ocean sau mare. Fiecare dintre culorile curcubeului are ceea ce numim o „lungime de undă” diferită. Aceasta înseamnă că distanța dintre vârfurile valului este o lungime diferită pentru fiecare culoare. Culorile, de la violet cu cea mai scurtă lungime de undă la roșu cu cea mai lungă, sunt numite „spectrul vizibil”.

Picăturile de ploaie arată mai mult ca niște bile mici decât formele de lacrimi pe care le desenăm adesea. Când lumina lovește una dintre aceste bile mici de apă, lumina își poate schimba direcția. Numim acest fenomen „refracție”.

Când în viață aflăm despre curcubeu, suntem învățați că există șapte culori: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. Dar acest lucru nu este strict adevărat.

Diferitele culori se amestecă unele cu altele și este dificil de spus unde se termină o culoare și unde începe alta. Există și alte culori între ele, unde se amestecă - cum ar fi turcoazul între albastru și verde.

Albastrul și verdele sunt unul lângă celălalt în spectrul de culori, motiv pentru care putem vedea turcoaz unde se amestecă unul în celălalt. Unele culori, totuși, sunt amestecuri de culori care nu sunt una lângă alta în spectru.

O boală rară mortală fără tratament se răspândește în lume: Cum se manifestă infecția care îți mănâncă creierul

Maro, de exemplu, este un amestec de roșu și verde și nu o să-l vedem în curcubeu. Dar benzile roșii și verzi din curcubeu nu sunt una lângă alta, așa că nu le vedem amestecându-se pentru a face maro. Același lucru este și pentru multe alte culori care sunt amestecuri – dacă benzile de culoare din curcubeu nu se suprapun, atunci nu se pot amesteca.

Dar există alte două culori pe care nu le-am vedea niciodată într-un curcubeu - alb și negru. Negrul este absența culorii – este ceea ce vedem când nu există deloc lumină. Pe de altă parte, albul este o combinație a tuturor culorilor împreună.

Când lumina este refractată de picăturile de ploaie, ea separă lumina albă în spectrul vizibil, ceea ce înseamnă că nu mai este albă. Gri-ul este un amestec de alb și negru și, deoarece nu putem vedea niciodată alb și negru într-un curcubeu, nici nu putem vedea culorile făcute prin amestecarea lor.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#curcubeu, #curcubeu spectaculos, #culori, #culorile pamantului, #Alb, #Negru, #culoarea gri, #culori puternice , #fenomen