Tânăra căreia i s-a refuzat oficierea cununiei civile după ce a făcut toate pregătirile: “Fie vii vineri, fie când om avea chef să venim sâmbătă”

Joi, 23 Februarie 2023, ora 11:15
20229 citiri
Tânăra căreia i s-a refuzat oficierea cununiei civile după ce a făcut toate pregătirile: “Fie vii vineri, fie când om avea chef să venim sâmbătă”
Servicul Stare Civilă Sector 6 FOTO captură YouTube

Tinerii așteaptă cu emoție momentul în care se căsătoresc, iar pregătirile implică multe cheltuieli. Aceștia trebuie să găsească un local în care să sărbătorească alături de cei dragi, să-și găsească vestimentația, verighetele și să stabilească listele cu invitați.

Ultima pe listă rămâne depunerea dosarului pentru căsătoria civilă, deoarece aceasta se face cu 11-14 zile înainte de căsătorie.

Atitudinea unui angajat de la starea civilă poate ruina bucuria momentului pregătit cu atenție și cheltuieli. Este experiența unei tinere care a reușit să programeze cununia civilă doar după intervenție primarului, după cum a relatat pe Facebook.

"Mai avea puțin să mă scuipe la telefon"

"Nu am o problema nici cu sectorul, nici cu dumneavoastră domnule Ciprian Ciucu, văd cum se mișcă lucrurile atât cât se poate, ceea ce este minunat.

Am o problema în schimb cu atitudinea persoanelor ce lucrează la starea civilă.

Cum probabil știți, căsătoria este un moment destul de stresant, într-o industrie care te seacă de energie și bani, și trebuie planificată cu 5 eternități înainte de presupusul fericit eveniment. Totul trebuie aranjat, plătit și asigurat, mai puțin, depunerea dosarului pentru căsătoria civilă, care se face cu 11 zile înainte (sau 14 cum spun unele site-uri).

Uitați cum se face, că în tot stresul asta, cu inima în dinți, sun să mă interesez în ce zi exact să depun dosarul și ce hărții am nevoie.

Și mare mi-e surpriza, când dau de o doamna care mai avea puțin să mă scuipe la telefon, să îmi spună că ea nu vine sâmbătă, că nu este obligată și nici plătită, și că dacă vreau mă căsătorește vineri."

"Dacă nu îmi convine vineri, să mai vin după Paște"

"Apelez la empatie, argumente logice, întrebări să înțeleg ce se întâmplă, și nimic. Doamna îmi spune că dacă nu îmi convine vineri, să mai vin după Paște, că poate atunci se face și sâmbătă.

Am și eu o întrebare, directă către domnul Ciucu: vi se pare normal, că dacă nu se strâng minim 20 cupluri pentru o anumită zi de sâmbătă, să se refuze vehement oficierea cununiei civile? Vi se pare normal, că după luni de pregătire, să fie dat totul peste cap de un "fie vii vineri, fie când om avea chef să venim Sâmbătă?" Vi se pare normal, să pun familia, prietenii, să își ia toți o zi de concediu din acele foarte multe pe care oricum le au, să vină pentru a fi alături de miri, pentru că o persoană nu dorește să vină pentru sub 20 de cupluri?

Sper să nu mă înșel, dar persoanele ce oficiază cununiile civile în zilele de weekend, sunt recompensate fie financiar, fie prin zile libere.

Am înțeles că pentru ziua dorită, nici măcar nu eram singurii. Dar nu eram nici 20, așa că am fost refuzați toți.

Am întrebat, dacă se poate plăti o taxă pentru a se oficia în afară stării civile (în alte orașe știu sigur că se poate), sau dacă există taxe de urgență, pentru a putea rezolva într-un fel, să nu stric un eveniment presupus fericit din viață mea, într-o alergătură împărțită pe zile, dar nimic, doamna spune că dansa în viață ei nu a auzit de așa ceva și mi-a urat o zi bună și la revedere (măcar atât).

Și va rog să nu mi-o luați în nume de rău. Din nou, va respect munca și observ cât efort depuneți pentru comunitate, și fix de aceea mi-am lăsat rușinea deoparte și am apelat la bunăvoința și compasiune, motiv pentru care va rog/rugăm să ne ajutați și pe noi (și chiar și pe restul cuplurilor care doresc să-și facă uniunea oficială într-o zi de weekend, adică o zi liniștită în care te poți bucură de astfel de momente liniștit alături de cei dragi) cu această problemă, pentru că nu mai știm ce să facem sau unde să apelăm, și avem, sincer, impresia că suntem nedreptățiți.

Va mulțumesc pentru timp și atenție și chiar sper că există o rezolvare rezonabilă și umană pentru această situație neplăcută.

Și dacă nu, sper că măcar să urmeze o discuție cu persoanele angajate în acest departament, și dacă nu doresc să muncească pe banii publici, sunt sigură că există alte persoane mai mult decât fericite să facă acest lucru, cu toate avantajele și dezavantajele", a scris tânăra pe grupul Pentru Sectorul 6.

Ciprian Ciucu: "Mi se pare aberant"

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat într-un comentariu la postarea tinerei: "Nu, nu mi se pare normal, mi se pare aberant. Asa ceva nu se va mai întâmpla!"

Dosarul a fost acceptat după intervenția primarului, după cum a scris tânăra într-o nouă postare, miercuri, 22 februarie.

"Doamna de acolo a fost foarte drăguță"

"Mulțumesc din suflet Primăria Sectorului 6, Domnului Ciprian Ciucu, cât și Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Sector 6, pentru ajutorul oferit în cadrul problemei întâlnite la Starea Civilă Sector 6.

Am fost astăzi pentru depunerea dosarului, iar doamna de acolo a fost foarte drăguță, ne-a acceptat dosarul pentru sâmbătă dorită, ba chiar ne-am putut alege și ora. Ni s-a explicat tot ce trebuie să completăm și unde, cu răbdare și calm, motiv pentru care îi mulțumim și dânsei foarte mult!

Îmi pare rău, sincer, dacă oameni cumsecade au fost deranjați de inițiativa mea de a înțelege logică argumentelor aduse împotriva unei informații despre care știam altceva, și de dorința de a aduce înapoi în față publicului un program cu care suntem toți obișnuiți de atâția ani (și după 1992), însă din toate poveștile relatate în comentariile de la postarea anterioară, pare că fiecare știa o informație diferită, refuzurile nedrepte fiind luate că atare, iar multe neînțelegeri au fost create din această cauza, pe lângă altele.

Confirm încă o dată că programul de oficiat cununii este inclusiv sâmbătă între 10:00 și 14:00 conform programului oficial, și nu există un minim de cupluri ce trebuie să se strângă pentru o anumită zi.

Sper că viitoarele cupluri să primească această informație!"

Banca europeană care va finanța un nou spital în București. La cât se ridică investiția pentru unitatea medicală FOTO
Banca europeană care va finanța un nou spital în București. La cât se ridică investiția pentru unitatea medicală FOTO
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a semnat, miercuri, 24 aprilie, la Paris, cu Tomáš Boček, viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru Ţările Beneficiare,...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#cununie civila, #programare, #depunere dosar, #refuz, #tanara, #Sectorul 6, #ciprian ciucu , #primaria