Acte necesare pentru cumpărarea unui imobil

Advertorial
Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 17:39
4465 citiri
Acte necesare pentru cumpărarea unui imobil
FOTO: shutterstock.com

Decizia de a cumpăra un imobil, indiferent că este vorba despre o casă, o clădire de birouri sau un sediu în care o afacere își poate desfășura activitatea vine la pachet cu o serie de obligații pe care trebuie să le îndeplinești. Deși este recomandat ca acestea să fie menționate de persoana sau firma care îți oferă suport legal, te poți informa în prealabil cu privire la documentele de care vei avea nevoie - atât cele personale, cât și cele provenite din partea vânzătorului.

Chiar dacă imobilul este deja construit sau se află în proces de ridicare ori finalizare, notarul va avea nevoie de câteva acte indispensabile pentru realizarea unui contract de vânzare - cumpărare sau chiar a unui antecontract. Din punct de vedere al calității pe care o au, documentele necesare în tranzacționarea imobilelor se împart în 4 categorii:

Acte care dovedesc calitatea de proprietar și dreptul legal de a vinde imobilul

Prima categorie de documente care vor fi necesare pentru cumpărarea unui imobil sunt cele pe care trebuie să le pună la dispoziție proprietarul actual. Spre exemplu, dacă ești în căutarea unei clădiri de birouri de vânzare în București va trebuie să ai la notar actul de proprietate al celui care îți vinde, fie el un certificat de moștenire, un contract de vânzare-cumpărare anterior și cartea de identitate a acestuia.

Ține cont că pentru a putea cumpăra un imobil de la cineva, acesta trebuie să poată dovedi din punct de vedere legal că deține construcția respectivă și că are dreptul să o vândă.

Acte care atestă legalitatea imobilului

Odată ce ai bifat aceste puncte din listă, trebuie să te asiguri că imobilul este atestat din punct de vedere legal. Concret, vei avea nevoie de cartea funciară a clădirii, releveu, cadastru și certificatul fiscal al acesteia. Fiecare dintre aceste documente ar trebui să poată fi corelate cu actele din prima categorie, cea a proprietarului.

Ia în considerare să urmărești cu atenție care este istoricul proprietarilor imobilului, suprafața acestuia și modul de decomandare. Documentele ar trebui să descrie cu fidelitate ceea ce vezi în realitate atunci când te uiți la construcție.

Acte care atestă calitatea tehnică a imobilului

Certificatul energetic, dar și expertiza tehnică detaliată a imobilului sunt două dintre actele necesare pentru a vedea starea clădirii pe care vrei să o cumperi. Este posibil să ai nevoie de autorizația de construire și procesele verbale încheiate la recepția acesteia.

Dacă optezi pentru finanțare bancară pentru a cumpăra imobilul, cel mai probabil va fi nevoie și de un raport de evaluare specializat. În caz contrar, acesta nu este obligatoriu, însă este recomandat să îl faci - el reprezintă un estimat care te ajută să vezi rentabilitatea tranzacției.

Acte care dovedesc transferul imobilului către un nou proprietar

Pentru a finaliza procesul de cumpărare va fi nevoie de încheierea unor antecontracte în care se menționează termenul de plată și condițiile în care tranzacționarea se va încheia cu succes. Este important să semnezi încheierea contractului de vânzare - cumpărare doar în ziua în care obții oficial calitatea de proprietar al imobilului.

Achiziționarea unei construcții poate fi un proces amplu și de durată, acesta presupunând obținerea unor documente indispensabile. Ia în considerare să optezi pentru un suport legal de calitate, care să faciliteze întreaga procedură și informează-te în prealabil despre actele de care vei avea nevoie pentru cumpărarea imobilului ales.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#cumparare imobil, #acte necesare , #cumparari