Românul care a cumpărat apartamentul de la un dezvoltator și a descoperit apoi că e mai mic decât în acte: "Am achitat întreaga sumă"

Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 06:19
90957 citiri
Românul care a cumpărat apartamentul de la un dezvoltator și a descoperit apoi că e mai mic decât în acte: "Am achitat întreaga sumă"
Imagine din interiorul unui apartament nou FOTO Pixabay

Unii români au parte de surprize când cumpără o locuință. Cei care aleg blocurile vechi află abia după ce se mută la cât ajung investițiile pe care le au de făcut. Și cei care achiziționează apartamente în blocuri nou construite se lovesc de situații neplăcute.

Este cazul relatat de un bărbat care și-a dat seama că locuința este mai mică decât în contract abia după ce a achitat-o integral, iar acum caută soluții, după cum a scris pe Facebook.

"Am cumpărat de la un dezvoltator imobiliar un apartament ce se află în stare de finalizare.

În contractul "promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare", suprafața este cea din proiect, adică suprafața utilă, la care se adaugă balcon. În realitate, locuința este mai mică decât cea scrisă în 'promisiunea bilaterală de vânzare cumpărare'(proiect). Urmează să se facă recepția și semnarea contractului de vânzare cumpărare. Menționez că am achitat întreaga sumă. Întreb, ce pot să fac în acest caz?", a întrebat acesta pe grupul Sfaturi de la avocați.

"Dezvoltatorul impune un preț de la bun început. Adică, plătit integral, este un preț, cel mai avantajos și plătit în două sau trei tranșe cu o diferență de preț 10÷20 mii de euro. O altă variantă a fost 15% din valoarea totală, iar la recepție diferența, care este foarte mare. Am ales varianta de plată integrală și iată unde s-a ajuns. Vreau să fac măsurători și la alte apartamente identice (dacă dezvoltatorul o să-mi permită)", a adăugat acesta.

"Banii nu-i mai vedeți"

În comentarii, acesta a primit mai multe sfaturi și opinii.

"Nimic, restul banilor trebuia dat la sfârșit. Dacă nu erați mulțumit, nu-i dădeai banii până nu respectau contractul. Așa, trebuie să acceptați așa cum e, banii nu-i mai vedeți."

"Așa am făcut și eu și de 7 ani aștept contractul. Vedeți să aveți dovadă de la notar că ați dat banii și să nu fie mai veche de 3 ani, pentru că nu mai este valabilă, se prescrie. Stau și mă judec acum."

Întrebat despre ce diferență este vorba, autorul postării a dat detalii: "La camera de zi 2 mp, se adaugă la bucătărie, hol, baie. Balconul tot pe minus"

"Este o marjă de eroare acceptată. Acum depinde ce scrie în antecontract și ce iese la măsurători."

"Nu scrie nimic la marja de erori, privind dimensiunile. Pe lângă prețul apartamentului a fost adăugat și prețul parcării. Lipsesc dimensiunile și suprafața parcării. Lipsește indicația, unde se află locul parcării", a răspuns proprietarul apartamentului.

"Este cu cântec și dansuri"

“Având în vedere faptul că lucrările de construire aferente imobilului nu au fost recepţionate până la dată semnării prezenței Promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, suprafața acestuia (ce include și suprafața balconului) este una aproximativă, putând suferi modificări în sensul majorării sau diminuării acestora cu o abatere admisă de +/- 3%, noi părţile, stabilim că în cazul în care abaterea va depăși marja de +/-3%, prețul se va modifică în mod proporțional.

Totuși, în ipoteza în care marja va depăși +/-6%, promitenţii cumpărători au posibilitatea să declare rezoluțiunea unilaterală a prezentului act, fără îndeplinirea niciunei formalități prealabile.

Drept urmare, părțile vor fi repuse în situația anterioară, iar promitenta vânzătoare se obligă să restituie promitentilor cumpărători suma achitată cu titlu de avans în termen de 60 de zile de la dată recepționării notificării de rezoluțiune unilaterală.”

Această este una dintre clauzele care ar fi trebuit trecută în antecontract pentru a evita o situație ca aceasta . Din păcate cam tot ceea ce se redactează în acele promisiuni făcute de dezvoltatori este ca să-i avantajeze pe ei, nicidecum pe cumpărător."

"Este cu cântec și dansuri. O să dureze mult timp. Dacă nu achitați tot, era bine, acuma el vă pune muzica și dvs. dansați. Îmi cer scuze pentru exprimarea mai neconvențională, dar cam așa stau lucrurile."

"Puteți să faceți ce vreți. Dar sunt sigur că în contract au scris că există marja la suprafața utilă și de obicei ei vând la suprafața construită".

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#cumparare apartament, #dezvoltare, #descoperire, #suprafata, #mica, #diferente, #acte , #stiri imobiliare