Românii caută soluții să cumpere locuințe la prețuri mici: "A reușit cineva să achiziționeze prin licitație o proprietate executată silit?"

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 03:18
15742 citiri
Românii caută soluții să cumpere locuințe la prețuri mici: "A reușit cineva să achiziționeze prin licitație o proprietate executată silit?"
Persoane care au încheiat un contract pentru vânzarea unei case FOTO Pixabay

Mulți români au amânat achiziția unei locuințe din cauza creșterii prețurilor, dar și a ratelor de la bănci.

Unii caută în continuare soluții, cu speranța că vor găsi un preț decent. Este cazul unei femei care vrea să afle dacă ar fi rentabil să cumpere la licitație o casă executată silit, după cum a scris pe Facebook.

"Am și eu o întrebare, a reușit cineva să achiziționeze prin licitație o proprietate ce s-a aflat pe lista proprietăților executate silit? Căutăm să achiziționăm o locuință și cum prețurile sunt care sunt. ne-am gândit și la această variantă, dar oare este sigură? Este rentabilă?",a întrebat aceasta pe grupul Buget de familie.

"Este avantajos"

În comentarii, părerile sunt împărțite. Unii cred că este avantajos, cei mai mulți nu îi recomandă însă această soluție.

"Da, este avantajos, de obicei mai trebuie să investești, deoarece de cele mai multe ori proprietarii care sunt executați silit nu lasă proprietatea în condiții bine, dar una peste altă merită!"

"Nu face prostia asta, sunt oameni care de ani de zile se chinuie să între în casele cumpărate așa, cu bani mulți dați la avocat și nervi pierduți. Cumpără o casă la care ai acces cu credit ipotecar sau o casă mai mică dacă ai mai mulți bani strânși și nu vrei să faci credit. Acum sunt dobânzile mari, nu este cel mai bun moment, e undeva la 8.55 fixă pe 5 ani la BCR. Ca să îți faci o idee, în august anul trecut era 5.78, noi așa am prins și tot mi se pare mult pentru buzunarul omului de rând. Dacă ai bani strânși și nu vrei credit, încearcă să iei ceva confort 2 și și te muți la mai mare, dacă situația ta îți va permite."

"Consultanța se oferă contracost - mergeți la un avocat, nu mai întrebați pe grupuri unde toți își dau cu părerea și au ei un văr de gradul 14 care a trecut prin asta. Cel mai ușor e să luați de la persoane juridice în insolvență. Puteți să cumpărați și de la ANAF sau de la bejuri. Bejurile publică anunțurile pe unejr.ro, anaf pe siteul propriu, iar firmele în insolvență pe siteurile practicienilor în insolvență. Căutați imobilul înainte să îl cumpărați. Vedeți dacă e locuit, ce vecini sunt etc. Luați în considerare că în 80% din cazuri trebuie să renovați, fie au fost distruse de foștii proprietari, fie proprietarii sunt plecați de câțiva ani."

"O altă varianta ar fi cea de insolvență. Există dezvoltatori care au dat faliment înainte să vând toate imobilele construite sau persoane juridice care au intrat în insolvență aveau sediul în apartamente. Mult mai probabil să fie libere în momentul achiziției. Tot prin licitație publică se vând."

"De cele mai multe ori deja sunt adjudecate"

"Din ce am auzit majoritatea sunt “date”, licitația se face doar de ochii lumii. Dar asta nu înseamnă să renunți! Dar trebuie mare atenție, că majoritatea care au rămas la licitație sunt cu diverse probleme, trebuie studiat bine înainte."

"De cele mai multe ori deja sunt adjudecate înainte de începerea licitațiilor. Cele rămase " la liber" sunt cu probleme și în timp pe poți să plătești mai mult decât dacă ai cumpăra o locuită cu toate ok."

"La licitație vin 2÷3 persoane, sunt samsarii de imobile, știu ce să facă. Apoi, dacă chiar reușești să iei ceva, trebuie să te lupți cu foștii proprietari să îi scoți din imobil, cu executorul și poliția.

Poți să te uiți doar la imobilele deținute de bancă și libere, sau atribuite prin negociere directă cu proprietarul."

"Dacă imobilele sunt evaluate până în 2021 prețurile sunt ok. La fel și dacă licitația începe de la 50 sau 75%. În 30 de zile de la adjudecare trebuie să plătiți integral prețul. După intabulare, dacă nu va înțelegeți amiabil cu proprietarul trebuie să se facă evacuarea, evident contra cost. Riscurile evident că sunt: contestații, anulare vânzare, nemulțumirea proprietarului, uneori și nemulțumirea asociație de proprietari. Însă sunt destul de puține aceste situații, cu probleme. În funcție de codul de procedură civilă, o contestație poate suspendă intabularea și atunci stați cu banii blocați până se soluționează contestația. Situațiile neprevăzute sunt multe, însă dacă nu riscați, nu câștigați. Succes!"

"Foștii proprietari au smuls și scos tot ce se putea"

"Pe vremea în care căutam să cumpăr un apartament, prin 2014, am vizitat și unul executat silit. Nu avea nici geamuri, nici țevi. Foștii proprietari au smuls și scos tot ce se putea din pereți. Nici clanță la ușa de la intrare nu mai avea. Dacă reușești să cumperi un asemenea apartament, cred că vei avea mult de investit în el."

"Un vecin a cumpărat un astfel de apartament. Mă rog, l-a cumpărat de la cineva care a luat apartamentul prin procedura asta și care a reușit să dea afară foștii proprietari. Au fost puși pe drumuri, prin tribunale ani la rând, pentru că foștii proprietari, cei care au pierdut apartamentul, au tot găsit avocați care le promiteau marea cu sarea. Până la urmă s-a terminat totul în favoarea vecinului, dar spunea că a stat într-un stres mare, cu procese, bani dați la avocați etc etc."

"Uneori ca preț da, ne-am uitat și noi. Dar sunt mari probleme cu ele. Noi văzusem una în Bragadiru. A fost construită greșit cu hotarele. Trebuia să despăgubim noi vecinii.

Sau alt caz să dăm noi afară proprietarii care nu doreau să plece."

"Încercați cu negociere directă Căutați pe net. În principiu fiecare bancă ar trebui să aibă pus pe site o listă cu imobilele scoase la vânzare cu negociere directă. Aceste imobile sunt executate silit, sunt adjudecate de bancă și nu mai aveți nici o treabă cu executarea silită și evacuarea."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#cumparare apartament, #locuinte, #preturi mici, #licitatii, #proprietati, #executari silite banci , #stiri imobiliare