Cum poți face bani ușor pe timp de criză. Bunurile de valoare pe care le iei acum la jumătate de preț

Sambata, 23 Iulie 2022, ora 03:00
19877 citiri
Cum poți face bani ușor pe timp de criză. Bunurile de valoare pe care le iei acum la jumătate de preț
Mașină de numărat bani FOTO: pexels.com

În orice criză, fie ea financiară, sanitară sau de altă natură, unii oameni sărăcesc, iar alții se îmbogățesc. Și nu sunt puțini cei care privesc inevitabila recesiune ce urmează în toată lumea ca pe o oportunitate de a face bani.

Desigur, nu oricine are posibilitatea de a se îmbogăți în acest mod, însă nici nu există un secret bine păzit sau vreo formulă ascunsă de calcul. Totul ține de atitudine și disponibilitate, atât financiară cât și de timp.

Cum poți achiziționa imobile și terenuri la prețuri foarte mici

Consultantul Economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com cum funcționează mecanismul care le permite celor care au curaj să investească și să aștepte câțiva ani să facă profituri mari.

”În orice criză, cei care au capital, care au lichidități, reușesc să câștige niște bani foarte buni pentru că pot avea acces la pachete de bunuri și mă refer aici de la apartamente, la mașini, tot felul de lucruri la prețuri foarte bune. Din păcate, în perioadele de criză oamenii tind să-și vândă proprietățile, tind să renunțe la tot felul de bunuri pe care le-au cumpărat și nu mai pot să le plătească. Acolo intervin executările silite.

Deci unul dintre domeniile profitabile în perioada de criză îl reprezintă urmărirea executărilor silite. Iar acest lucru înseamnă că poți cumpăra, de exemplu, un apartament care este evaluat la 100.000 de euro, cu 40.000 de euro, dacă ai cash și dacă urmărești site-urile companiilor care se ocupă cu executările silite ale băncilor care încearcă să scape de imobile pentru care nu se mai fac plăți”, a spus Adrian Negrescu.

Și pachetele de acțiuni pot fi investiții profitabile dacă urmărești cu atenție informațiile financiare ale companiilor listate și dacă ai răbdare.

”Un alt domeniu pentru care, din punctul meu de vedere există un apetit al investitorilor este cel bursier. În vreme de criză, dacă urmărești cu atenție informațiile economice, datele financiare, vei vedea că bursele fluctuează foarte mult.

Investitorii se tem de rezultatele negative ale unei companii, chiar dacă vorbim despre una mare, dovadă, iată, TESLA, Apple, dovadă modul în care până și Netflix și Facebook înregistrează pierderi în această perioadă.

Iar achiziția unor astfel de acțiuni la un preț foarte mic poate aduce pe un termen de doi – trei ani, un câștig foarte bun. Trebuie să ai însă bani, lichidități și să ai puterea financiară de a aștepta o perioadă mai lungă de timp pentru a marca profitul”, a mai spus specialistul.

Cât de sigure sunt investițiile în valută

Unii analiști financiari sunt de părere cele mai bune investiții pe piața valutară ar fi cele în dolari. Dar cât de sigure sunt acestea?

”Piața valutară este una fluctuantă. Este greu de anticipat ce se va întâmpla, de exemplu, peste doi ani de zile cu dolarul sau cu euro. Cert este că în acel moment în care dolarul se întărește prin prisma interesului investitorilor de a se proteja în fața efectelor viitoarei recesiuni economice și se știe că SUA stă mult mai bine din punct de vedere economic față de Europa care este practic captivă în relațiile comerciale cu Rusia mai ales în zona resurselor.

O investiție în dolar, în acest moment, poate fi profitabilă, dar doar pe termen scurt. Pe termen lung piața valutară îți poate aduce un câștig însă acest lucru depinde de câți bani ai la dispoziție, cât de importante sunt acele sume în bugetul tău lunar pentru că totul depinde de calculul randamentelor pe termen lung dacă vrei să faci investiții pe perioada de criză”, este de părere Negrescu.

Cei cu bani mai puțini și care nu vor să aștepte mai mulți ani să facă profit, pot alege titlurile de stat. Au un randament bun dar acesta nu acoperă inflația.

”Dacă vrei să faci investiții pe termen scurt, singura șansă și singura metodă eficientă de a face bani în momentul de față este să investești în titlurile de stat. Este o metodă sigură care îți poate aduce un randament de 8% pe un termen de unu-doi ani dar care nu acoperă efectele deprecierii banilor din cauza inflației”, potrivit expertului.

Cât de viabile mai sunt afacerile cu statul

Pe timpul pandemiei de COVID, au fost afaceriști care au ”mirosit” profitul. Au încheiat contracte cu statul pe zeci de milioane de euro. Au vândut teste de salivă pentru școli sau au adus măști ori alte materiale de protecție.

Există posibilitatea, în această recesiune ca firmele mici să facă afaceri profitabile cu statul?

”Prea puțin, pentru că și statul va trebui în condițiile în care intrăm în recesiune să-și reducă cheltuielile cu bunurile și serviciile. Deja avem declarații la nivel oficial pe acest lucru și sper să treacă la fapte. Astfel încât, probabil vor face bani în perioada următoare cei care au relații de altă natură cu decidenții din mediul public, acolo unde funcționează foarte mult sistemul PCR (pile-cunostințe-relații).

La capitolul licitații publice mă aștept ca lucrurile să treneze și să se îndepărteze practic de la o traiectorie normală în relația dintre stat și mediul privat, întârzierile la plată urmând să crească pe măsură ce ne adâncim în această recesiune”, a mai spus Adrian Negrescu.

”Este vremea ”rechinilor financiari” care înoată în apele tulburi ale recesiunii, a celor a celor care cumpără la prețuri mici a tot ceea ce înseamnă bunuri și servicii a firmelor și persoanelor aflate în dificultate: apartamente, terenuri, stocuri de marfă, chiar și bunuri de valoare: bijuterii, tablouri, mașini – pe care mulți dintre cei care le dețin sunt nevoiți să le vândă pentru a face față provocărilor generate de recesiune”, a conchis Adrian Negrescu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cum faci bani, #criza financiara, #investitii, #executare silita, #imobiliare, #valuta , #stiri financiare