Zona virgina din Romania care ar putea ajunge sub protectia UNESCO

Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 11:14 6746 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

O zona superba din sud-vestul Romaniei ar putea fi inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Este vorba despre padurea Izvoarele Nerei, din Parcul National Semenic-Cheile Carasului, cea mai intinsa suprafata de padure virgina de fag din Europa continentala, informeaza Radio Romania Actualitati.

Dar de ce este fagul atat de important? Pentru ca produce o cantitate mult mai mare de oxigen decat bradul, molidul sau pinul.

Desi padurile se taie intr-un ritm de 3 hectare pe ora, tara noastra inca mai are zone intinse de fagete virgine, amenintate insa de managementul defectuos si exploatarea industriala a lemnului, arata sursa citata.

Asa incat activistii de mediu au decis sa incerce sa introduca pe lista patrimoniului mondial UNESCO peste 20.000 de hectare de paduri virgine de fag din Romania.

Multe dintre aceste paduri deosebite se afla in judetul Caras-Severin. Este vorba despre cele de la Izvoarele Nerei Cosava-Mica, Cheile Nerei sau Valea Cernei.

Deocamdata la nivel intern statul a recunoscut Parcul National Semenic-Cheile Carasului drept arie protejata de interes national in anul 2000.

In perimetrul parcului national sunt incluse zece rezervatii naturale, constituite in zone de conservare speciala strict protejate: Buhui - Marghitas, Barzavita, Cheile Carasului, Cheile Garlistei, Izvoarele Carasului, Izvoarele Nerei, Pestera Buhui, Pestera Comarnic, Pestera Popovat si Pestera Rasuflatoarei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii