Vestigii religioase protejate de UNESCO, distruse de islamisti la Timbuktu

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:21 1608 citiri

Islamistii care controleaza Timbuktu au distrus, luni dimineata, intrarea unei moschei, dupa ce au demolat, in cursul weekendului, mai multe mausolee ale sfintilor musulmani ai orasului, aflat in nordul statului african Mali si inscris de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu mondial periclitate.

"Islamistii au distrus intrarea moscheii Sidi Yeyia din Timbuktu", aflata in sudul orasului, "au desfacut poarta sfanta care nu se deschide niciodata", a afirmat un martor, citat de Le Monde.

In total, sapte din cele 16 mausolee ale orasului au fost distruse in doua zile. Dupa sanctuarele lui Sidi Mahmoud (nord), Sidi Moctar (nord-est) si Alpha Moya (est), distruse sambata, membrii gruparii islamiste Ancar Eddine (Aparatorul islamului, ce controleaza de trei luni Timbuktu, Kidal si Gao, in nordul tarii) au demolat, duminica, patru alte mausolee, printre care cel al lui Cheikh El-Kebir, situate in cimitirul Djingareyber (sud).

"Mesajul meu adresat celor care sunt implicati in acest act criminal este clar: incetati distrugerea vestigiilor religioase imediat. Este o crima de razboi pe care atributiile mele ma autorizeaza sa o anchetez", a declarat procuroarea Tribunalului Penal International, Fatou Bensouda, aflata in vizita la Dakar.

Mausoleele sunt importante locuri de reculegere, iar sfintii ingropati aici sunt echivalentii sfintilor patroni din cultura occidentala, potrivit unui expert in istoria orasului.

Purtatorul de cuvant al gruparii ce demoleaza vestigiile a afirmat ca gruparea protesteaza astfel, "in numele lui Dumnezeu", fata de decizia UNESCO, din 28 iunie, de a inscrie Timbuktu pe lista siturilor de patrimoniu mondial in pericol. Agentia ONU a subliniat atunci ca prezenta islamistilor pune in pericol acest oras mitic, supranumit "Orasul celor 333 de sfinti".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News