Variety: Romania dezvaluie o noua identitate stralucitoare

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 16:47
4543 citiri
Variety: Romania dezvaluie o noua identitate stralucitoare
Foto: Variety

Romania este prezentata intr-o lumina foarte buna de prestigioasa publicatie americana de critica de film Variety, care remarca dezvoltarea industriei cinematografice locale, precum si frumusetea tarii. Insa nu lipsesc nici referirile la drumurile proaste si "agresivitatea soferilor".

"Tara este gata pentru a se dezvalui cu o noua identitate stralucitoare, dupa secole in care a transmis mesaje confuze catre lume. Numele tarii evoca imagini ale lui Vlad Tepes, Dracula si dictatorului Nicolae Ceausescu (care a fost executat in 1989), imagini negative care sunt contracarate de compozitori clasici precum George Enescu, de verdeata muntilor, de gimnaste pline de viata si de jucatori de tenis duri (un influx recent de jucatoare de tenis ar putea schimba adjectivul in 'gratios').

De-a lungul ultimilor zece ani, natiunea a impulsionat o mai buna conexiune cu showbiz-ul, gazduind productii precum 'Cold Mountain', 'Hatfields & McCoys' si cel mai recent film al lui Terry Gilliam, 'The Zero Theorem'. Bucurestiul aspira sa fie urmatoarea Praga in ce priveste productiile internationale, dar pana in prezent nu dispune de stimulente fiscale indeajuns de atractive.

Mai mult decat atat, o recolta de regizori talentati este in crestere in aceasta tara, care ies in evidenta la festivalurile de film, numindu-i Noul Val Romanesc", scrie Variety.

Publicatia americana noteaza ca de pe aeroportul din Bucuresti exista zboruri catre cele mai mari orase europene, insa "autobuzele circula neregulat iar jumatate din drumuri sunt neasfaltate". In continuare este citat ghidul turistic Lonely Planet, care mentioneaza ca pe drumurile Romaniei poti intalni "vaci si oi, carute cu fan care merg incet, gropi imense, curbe nemarcate si soferi agresivi".

Variety mentioneaza si filmele care au avut cele mai mari incasari in Romania in 2012, cum ar fi "Ice Age: Continental Drift" (2,1 milioane dolari), "Skyfall" (1,7 milioane dolari) si "The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2" (1,5 milioane dolari). Nu sunt uitate nici filmele romanesti de succes, ca "Despre oameni si melci" al lui Tudor Giurgiu sau "Pozitia copilului", al lui Calin Peter Netzer.

Elogii in presa externa pentru "Pozitia copilului": Un nou triumf pentru cinematografia romaneasca

"Regizorii au reusit recent sa convinga guvernul sa-l inlocuiasca pe seful Centrului National al Cinematografiei si sa aloce mai multi bani pentru filme. Asta ar putea insemana vesti bune pentru autorii de film locali, care deja se simt ca acasa pe la festivalurile internationale", mai mentioneaza Variety.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cinematografie Romania, #regizori Romania presa externa, #Variety filme Romania , #regizori