Urna cu cenusa regizorului Liviu Ciulei, depusa la Teatrul Bulandra

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 08:33
2993 citiri
Urna cu cenusa regizorului Liviu Ciulei, depusa la Teatrul Bulandra
Foto: Panoramio

Urna cu cenusa regizorului Liviu Ciulei, care a incetat din viata la sfarsitul lunii octombrie, in Germania, va fi depusa luni la Teatrul Bulandra din Capitala, in foaierul salii ce poarta numele cineastului, unde sunt asteptati cei care vor sa-i aduca un ultim omagiu.

Sub titlul "Maestrul se intoarce pentru un ultim omagiu Acasa", Teatrul Bulandra a publicat urmatorul anunt pe site-ul sau oficial: "Teatrul Bulandra ii asteapta la Sala Liviu Ciulei (fosta Izvor - Bd. Schitu Magureanu, nr. 1), sala care ii va purta pentru intotdeauna numele, pe toti cei care vor sa aduca Maestrului Liviu Ciulei un gest de iubire".

Accesul in foaier se va face pe la intrarea spectatorilor (Bd. Schitu Magureanu, nr. 1), luni si marti, intre orele 12.00 si 20.00, si miercuri, intre 12.00 si 16.00.

Liviu Ciulei a murit pe 25 octombrie, la varsta de 88 de ani, la Munchen, unde era internat din cauza mai multor probleme de sanatate. Regizorul, care locuia si la Munchen si la Bucuresti, plecase cu sotia in Germania in luna iulie.

Pe 26 octombrie, regizorul Stere Gulea declara pentru Mediafax ca trupul lui Liviu Ciulei va fi incinerat, potrivit propriilor dorinte, urmand ca urna cu cenusa acestuia sa fie depusa la Cimitirul Bellu din Capitala, in cavoul familiei.

Stere Gulea era ruda prin alianta cu Ciulei, fiica acestuia, Alexandra, fiind sotia lui Thomas Ciulei, fiul regretatului om de teatru si film.

Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti, iar apoi arhitectura. A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in "Visul unei nopti de vara" la Teatrul Odeon din Capitala. Ulterior s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash.

Liviu Ciulei era director onorific al Teatrului Bulandra.

Cariera spectaculoasa a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura ca regizor, scenograf sau actor, aceste productii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase.

La experienta de regizor, actor, scenograf si scenarist s-a adaugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupand aceasta pozitie, timp de zece ani, pentru Teatrul "Bulandra" din Bucuresti, dar si pentru Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la doua universitati prestigioase: Columbia University si New York University.

Printre distinctiile obtinute de Liviu Ciulei, se numara premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru "Padurea spanzuratilor", Globul de Cristal, la Karlovy Vary, in 1969, pentru filmul "Valurile Dunarii", premiul UNITER, in 1996, premiul de excelenta UNITER, 2001, premiul de excelenta in cinematografia romana, 2002.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Liviu Ciulei urna Bulandra, #Liviu Ciulei ultim omagiu , #regizori