Universul SF si benzile desenate in Romania - istorie si evolutie

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 15:29
6284 citiri
Universul SF si benzile desenate in Romania - istorie si evolutie

In comparatie cu alte genuri literare, science fiction-ul, fie el in romane sau in benzi desenate, nu a avut parte de aceeasi popularitate in literatura romaneasca. Desi primele opere de acest tip au aparut pe la sfarsitul anilor 1800, abia spre sfarsitului secolului al XX-lea literatura science fiction a inceput sa castige popularitate in randul romanilor.

In ultimul timp insa, lucrurile s-au schimbat, iar reviste de benzi desenate precum Abatia sau Tinerete fara batranete au reaprins interesul si imaginatia cititorilor din Romania pentru povestile SF, in care universul nu mai este o necunoscuta iar calatoriile in spatiu si navele spatiale reprezinta un lucru firesc.

Inceputuri

Primele lucrari SF romanesti au aparut in anii 1870, fiind influentate de literatura europeana, dar fiind plasate in spatiul romanesc. Astfel, considerata prima lucrare science-fiction romaneasca, povestea Finis Romaniae (Al. N. Dari - 1873), trateaza un subiect istoric, in care moartea lui Carol I este urmata de o revolutie indreptata impotriva noului domnitor.

La o distanta de doi ani, apare o noua poveste SF, scrisa de Demetriu G. Ionnescu (Take Ionescu). Aceasta utopie, aparuta sub titlul de Spiritele anului 3000, descrie o societate in care pamantul este populat de oameni mici de statura. Societatea respectiva este formata doar din republici care fac parte dintr-o confederatie mondiala, toate monarhiile fiind eliminate.

Considerat a fi primul roman science-fiction romanesc, romanul In anul 4000 sau O calatorie la Venus (Victor Anestin - 1899), este plasat in mileniul IV si descrie calatoria a doi oameni de stiinta catre planeta Venus. Odata ajunsi acolo, acestia descopera o societate avansata, dar compusa din persoane care nu au niciun sentiment, considerand ca lipsa sentimentelor si emotiilor poate duce la atingerea unei societati perfecte, lipsita de boli sau razboaie.

SF-ul in perioada comunista

In perioada post-belica, literatura science-fiction a devenit populara, fiind folosita de partidul comunist ca unealta de promovare a stiintei. Astfel, a luat nastere revista Colectia de povestiri stiintifico-fantastice, o revista care a contribuit la cresterea popularitatii universului SF in Romania si deschizand timid drumul spre lumea benzilor desenate, un univers aflat inca departe pentru cititorii romani.

SF-ul post-'89

La fel ca toate celelalte sfere de activitate, si literatura SF a avut parte de o cenzura puternica in perioada comunista, fiind interzise operele care criticau societatea sau sistemul politic. Astfel, odata cu prabusirea comunismului din Romania, literatura SF a cunoscut un adevarat boom al dezvoltarii, in special prin traducerea in limba romana a numeroaselor opere internationale interzise pana atunci de catre regimul comunist.

Odata cu raspandirea internetului si a accesului la informatie, numarul de fani ai literaturii SF si ai benzilor desenate a crescut considerabil, in special din randul generatiei tinere, influentata puternic atat de literatura de gen internationala, cat si a operelor cinematografice.

Astfel, autori precum Isaac Asimov, Frank Herbert sau Arthur C. Clarke au devint repere ale unei intregi generatii, lasandu-si inevitabil amprenta si asupra literaturii romanesti.

Unul dintre cele mai cunoscute romane SF romanesti, care sta la baza unei reviste de benzi desenate care este considerata a fi si printre cele mai bune opere nationale de acest tip este romanul Abatia (Dan Dobos - 2002).

Povestea, dezvoltata ulterior intr-o trilogie, a fost comparata de catre specialisti cu titluri SF celebre precum Dune (F. Herbert) sau Fundatia (I. Asimov).

Romanul care a inspirat si banda desenata descrie un univers in care un Imperiu Galactic controleaza majoritatea planetelor, luptandu-se pentru controlul lumilor agricole, planete care dispun de resursele necesare pentru a oferi hrana intregului Imperiu.

Aceste planete sunt exploatate de catre o armata de clone produse de Abatie, un ordin situat pe Pamant, o planeta distrusa de catre razboaiele atomice. Astfel, ia nastere o lupta continua intre Imperiu, care isi doreste aflarea secretului producerii de clone si controlul acestora, si Abatie.

Universul SF in prezent

In prezent, in Romania, genul SF a fost depasit ca popularitate de catre literatura Fantasy, titluri precum Stapanul Inelelor, Urzeala Tronurilor sau Haryy Potter fiind adevarate fenomene, popularitatea lor fiind atat de ridicata si prin contributia adaptarilor cinematografice.

Chiar si asa, an de an apar noi scrieri SF romanesti, existand un numar de autori specializati pe acest gen de opere. Printre cei mai importanti autori conteporani de opere Science-Fiction se numara: Danut Ungureanu, Gheorghe Sasarman sau Mircea Oprita.

O noua abordare

In ultimii ani, un nou tip publicatie a inceput sa creasca in popularitate in Romania prin intermediul revistelor de benzi desenate. Aceste publicatii au castigat popularitate si cu ajutorul exploziei de filme americane avand ca protagonisti eroi proveniti din benzile desenate.

Aceasta crestere a popularitatii benzilor desenate in Romania a dus si la aparitia primelor reviste de benzi desenate romanesti, cea mai importanta dintre acestea fiind Harap Alb continua (HAC!), o reinterpretare a povestii lui Creanga, adaptata epocii moderne, cu personajele originale transformandu-se in eroi cu puteri supranaturale.

Fiindca acest tip de publicatii s-a bucurat de un succes neasteptat, genul s-a dezvoltat prin aparitia unor noi opere romanesti, dar si prin traducerea unor benzi desenate celebre, precum Iron Man, Thor, Spiderman sau Deadpool.

Benzi desenate SF

Domeniul science-fiction nu a fost nici el ocolit de dezvoltarea industriei benzilor desenate in Romania. Astfel, au aparut reviste de benzi desenate SF, care s-au bucurat inca de la inceput de impresii pozitive si un numar tot mai mare de cititori.

Printre cele mai importante reviste de benzi desenate science-fiction, merita mentionate:

  • Revista de benzi desenate Abatia

Inspirata din romanul cu acelasi nume al lui Dan Dobos, revista de benzi desenate Abatia prezinta razboiul dintre Imperiul Galactic si Abatie pentru dobandirea controlului clonelor si a Lumilor Agricole intr-o noua abordare.

Astfel, pe langa povestea plina de intrigi si rasturnari de situatie, cititorii benzilor desenate se pot bucura si de ilustratii sugestive ale unor lumi fantastice cu personaje pe masura.

Revista de benzi desenate Abatia este creata de doi ingineri pasionati de literatura SF si benzi desenate, carora li s-au alaturat un artist grafic, un scenarist si un colorist.

Astfel, a luat nastere proiectul Abatia, o banda desenata 100% romaneasca menita sa-i atraga pe cititorii de science-fiction in lumea benzilor desenate, iar pe pasionatii de benzi desenate in universul science-fiction.

Revista Abatia a aparut la fiecare doua luni, timp de 4 numere, pana in decembrie 2015.

Creata de oamenii din spatele revistei HAC!, TFB reinterpreteaza celebrul basm al lui Petre Ispirescu (Tinerete fara batranete si viata fara de moarte), prezentand un nou tip de Fat-Frumos, intr-o lume total diferita fata de cea clasica, prezenta in basm.

Astfel, aceasta noua abordare a basmului il prezinta pe Amatheus (Fat-Frumos), eroul unei lumi pline de nave spatiale si monstri, o lume macinata de o boala care poate distruge populatia umana.

Astfel, Amatheus va pleca intr-o misiune de a descoperi leacul acestei boli si de a aduce oamenilor tinerete fara batranete si viata fara de moarte.

La fel ca si Abatia, revista de benzi desenate TFB apare o data la 2 luni, pana acum aparand primele 5 numerele ale acesteia.

  • Benzi desenate traduse in limba romana

Odata cu aparitia numeroaselor filme cu supereroi si succesul acestora in randul publicului, au inceput sa apara si la noi benzi desenate straine, traduse in limba romana.

Daca pana acum singura optiune pentru fanii genului era sa citeasca benzile desenate originale, in limba engleza, in prezent pot fi achizitionate benzi desenate in romana, cu eroii arhicunoscuti din universul Marvel sau DC Comics.

Astfel, eroi cunoscuti precum Spiderman, Iron Man, Thor, Deadpool, Batman sau Superman au aparut in reviste de benzi desenate traduse in limba romana, fiind accesibile fanilor acestui gen de publicatii.

Universul SF romanesc se afla intr-un moment de crestere, numarul publicatiilor autohtone fiind tot mai mare de la un an la altul. Astfel, publicatiile science-fiction nu se rezuma numai la romane, ci sunt prezente si sub forma antologiilor publicate in reviste de specialitate sau reviste de benzi desenate science-fiction.

Acest interes este manifestat in special de catre generatia tanara, generatia care a crescut cu povestile si adaptarile cinematografice straine si care, fiind fani ai genului, isi doresc sa descopere si viziunea autorilor romani asupra acestor lumi de domeniul stiintifico-fantasticului.

Aceasta viziune este transpusa intr-un mod inedit in lumea benzilor desenate prin intermediul unor publicatii precum Abatia sau Tinerete fara batranete, adresandu-se unui public dornic de a descoperi noi povesti si de a evada intr-o lume total diferita, o lume a calatoriilor interstelare sau a basmelor transformate in povesti cu nave spatiale si mutanti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#benzi desenate romanesti, #benzi desenate Romania, #revista SF Romania , #documentar