UNESCO voteaza luni pe marginea statului palestinian

Autor: Ana Ilie
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 17:23 558 citiri

Adunarea generala a UNESCO va vota, luni, pe marginea cererii palestinienilor de a primi statut de membru cu puteri depline, o chestiune care ar putea reduce finantarea americana a organismului ONU cu milioane de dolari.

Votul va avea loc in aceeasi zi in care ministrul de Externe palestinian, Riyad al-Malki, se adreseaza adunarii, scrie France24, citand surse AFP.

Organizatia Educationala, Stiintifica si Culturala a ONU, UNESCO, a inceput, marti, adunarea sa generala, care, ca si Adunarea Generala de la New York, trebuie sa voteze pe marginea statutului de membru al palestinienilor.

La UNESCO, spre deosebire de Consiliul de Securitate al ONU, niciun stat nu are drept de veto - o majoritate formata din noua treimi din cei 193 de membri este suficienta pentru aprobarea cererii.

Statele arabe au infruntat presiunea diplomatica americana si franceza si au adus cererea in fata comitetului executiv UNESCO la inceputul lunii acesteia, unde a trecut cu 40 de voturi pentru si patru impotriva, si alte 14 abtineri.

Palestinienii au in acest moment statut de observator la UNESCO si nu exista probleme in obtinerea majoritatii necesare pentru a deveni membru cu puteri depline.

O astfel de evolutie ar declansa automat o criza intre SUA si UNESCO, intrucat doua legi americane interzic finantarea oricarei organizatii ONU care recunoaste statul palestinian. In concluzie, UNESCO poate pierde 70 de milioane de dolari, aproximativ 22% din bugetul sau anual.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News