Un concert ca altadata in Bucurestii de azi

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 22:40
5270 citiri
Un concert ca altadata in Bucurestii de azi
Foto: Tvr

Duminica seara Bucurestenii au fost rasfatati cu un moment muzical cum nu s-a mai auzit de multi ani: un concert simfonic festiv. Este concertul aniversar, la 25 de ani de la sosirea in tara a principesei Mostenitoare Margareta.

In afara de faptul ca bagheta a fost incredintata unui dirijor de marca, maestrul Horia Andreescu, concertul s-a distins avandu-l ca solist pe violonistul Remus Azoitei, profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica din Londra.

Transmisa si la televiziunea publica, manifestarea artistica a putut fi urmarita de toti amatorii si specialistii artei muzicale din tara, sala Ateneului Roman fiind mult prea neincapatoare pentru ei.

Dar, in afara excelentei interpretari, este sigur ca bunul simt al publicului s-a simtit atras in mod deosebit de priceperea cu care s-a alcatuit programul facut parca anume ca sa fie pe placul cat mai multor cetateni ai tarii, dintre amatorii de arta.

Fireste, ar fi fost o eroare daca se alegeau piese de mare rasunet numai din arta universala, contand ca ele si-au demonstrat valoarea incontestabila de-a lungul anilor, prin numele unor monstri sacri, la auzul carora isi scot palaria oamenii de pe toate continentele.

Structura concertului n-a neglijat deloc muzica noastra autohtona, prezentandu-se si ca o vitrina a propriilor bijuterii muzicale. A inclus piese valoroase din acest domeniu, unde n-a lipsit nici George Enescu, dar nici valorosi autori, pe care unii poate i-au uitat: Ciprian Porumbescu sau Grigoras Dinicu.

Mi se pare - si asta este o parere strict personala - ca nu este lipsita de importatnta si atentia cu care programul s-a aplecat asupra minoritatilor noastre.

A fost binevenita rapsodia ungara nr 2 de Liszt, un mare compozitor care, la timpul sau, a acordat multa atentie principatelor noastre, facand numeroase turnee in Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania, unde a concertat si a fost aclamat ca pianist.

Dar, tot ca parere personala, retin atentia care s-a acordat fanteziei din opera Carmen de Bizet, ai caror protagonisti erau tot niste minoritari de-ale noastre, tiganii, pentru ca pe atunci nici ei nu-si spuneau inca rromi.

Si, intrucat toate trebuie sa aiba un echilibru, programul l-a inclus pe clasicul Haendel, intrat demult in istoria muzicii, dar si pe compozitorul din Republica Moldova Boris Dubosarskii.

Pentru unii a fost un moment de desfatare, dar pentru altii un asemenea concert nu poate fi decat prilej de nostalgie, menit sa aminteasca de acele zile de aur, intrate demult in istorie, cand concertele erau organizate si dirijate de cel care era pe atunci sufletul muzicii noastre simfonice, maestrul George Enescu.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Ateneul Roman concert, #Printesa Mostenitoare Margareta aniversare, #George Enescu compozitor , #documentar