Un balerin huiduit la Opera din Bucuresti: Cand ma duc la marile competitii si castig medalii, reprezint Romania!

Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 22:13 10856 citiri
Foto: Opera Nationala Bucuresti

Balerinul Cristian Preda, aflat pe scena Operei Nationale Bucuresti, sambata seara, cand spectacolul a fost anulat, spune ca, desi colegii l-au huiduit pentru ca il sustine pe Johan Kobborg si pentru ca a vrut sa danseze, el totusi reprezinta Romania atunci cand merge "la marile concursuri de balet din lume si castiga medalii".

"Dirijorul Tiberiu Soare a spus in fata publicului ca balerinii de pe scena nu reprezinta ONB. Este strigator la cer. Eu cand ma duc la marile concursuri de balet din lume si castig medalii reprezint aceasta institutie si Romania. Publicul ne-a aplaudat, cei din fosa au huiduit si se aplaudau singuri pentru protest", a povestit Cristian Preda, solit al baletului ONB, citat de News.ro.

Mai mult, acesta povesteste cum colegii lui nu au vrut sa deschida cortina: "Eu si colegii mei am deschis-o. Si publicul ne-a aplaudat", spune acesta.

Unii angajati ai Operei Nationale Bucuresti (ONB) nu au urcat pe scena nici sambata seara, nemultumiti ca Ministerul Culturii nu a raspuns memoriului pe care i l-au adresat, in care isi exprima revendicarile, printre care aceea de renumire a dirijorului Tiberiu Soare la conducerea institutiei.

Mai mult, balerinii care ar fi trebuit sa joace in spectacolul de sambata seara, cei mai multi dintre ei straini, au urcat pe scena, dar nu au fost lasati sa sustina spectacolul, pentru ca artistii romani au boicotat reprezentatia, a declarat pentru News.ro balerina Marina Minoiu, care ar fi trebuit si ea sa fie in spectacolul "The Dream", inlocuind-o sambata seara pe Mihaela Soare.

"As vrea sa subliniez lipsa de profesionalism a Operei Romane, condusa acum de dirijoul Tiberiu Soare si lipsa de respect fata de public", a afirmat Marina Minoiu.

Un nou protest la Opera: Reprezentatia s-a anulat, artistii nu au urcat pe scena

Dupa ce balerinii aflati pe scena au inteles ca nu vor putea performa, dirijorul Tiberiu Soare s-a adresat publicului, spunand ca cei de pe scena nu sunt reprezentativi pentru baletul ONB.

Cine este balerinul Cristian Preda

Balerinul Cristian Preda a castigat numeroase premii: Premiul I la Competitia Nationala de Balet de la Bucuresti (2007 si 2009), semifinalist al Concursului International de Dans Youth America Grand Prix (Ravenna, Italia, 2008), finalist al Competitiei Internationale de Dans de la Sibiu (2010) si al Concursului International de Dans Youth America Grand Prix (2011, New York - SUA). De asemenea, tot in 2011 a luat Premiul I la Concursul International de Dans de la Cosenza, Italia, iar in 2012 castiga Premiul al III-lea la Concursul International de Balet de la Istanbul, Turcia.

A participat, de-a lungul timpului, la gale de balet nationale si internationale si a intreprins turnee in tari ca Germania (la Stuttgart si Schweinfurt) si Malaezia (Kuala Lumpur). A dansat la Teatrul National din Split (Croatia) si la Opera Nationala din Sarajevo (Bosnia Hertegovina).

Razboi intern la Opera Nationala

In ultimele doua saptamani, Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet.

Proaspat numit in functia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis sa stearga numele lui Kobborg de pe site-ul institutiei, acolo unde era mentionat ca director al Corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama.

Dupa ce Johan Kobborg a anuntat ca va pleca de la Opera, in aceste noi conditii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis sa numeasca un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat in functia de adjunct. Mai mult, a anuntat crearea unei noi functii in organigrama, cea de director artistic al baletului.

Negocierile au esuat, insa, Johan Kobborg si balerina Alina Cojocaru acuzand noua conducere de presiuni si incercari de intimidare.

Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg si cu o serie de proteste in fata Operei Nationale Bucuresti.

Scandal la Opera: Spectacole anulate dupa plecarea lui Kobborg

Scandalul de la Opera, la final. Johan Kobborg: Sunt din nou aici, m-am intors

Marti seara, la protestul organizat de sustinatorii lui Johan Kobborg si la care a participat chiar Alina Cojocaru, cativa angajati ai ONB le-au strigat balerinilor straini "Afara din tara!". Unii angajati ai Operei au denuntat, la un protest organizat miercuri, faptul ca "strainii" sunt mai bine remunerati decat "romanii".

Scandalul de la Opera: Angajatii romani, catre balerinii straini: Afara din tara!

Sindicatele Operei din Cluj-Napoca, cel al Filarmonicii George Enescu si cel al Operei din Iasi si-au exprimat solidaritatea cu angajatii Operei Nationale din Bucuresti, numitorul comun al mesajelor fiind solicitarea ca artistii romani sa fie remunerati la nivelul celor straini care performeaza in Romania.

Totodata, institutiile semnatare militeaza pentru "pastrarea identitatii sprirituale, sprijinirea si conservarea culturii nationale".

Trei directori in 2 saptamani

Miercuri, ministrul Culturii a luat o noua decizie, aceea de a-l repune in functie pe fostul director interimar George Calin, context in care Johan Kobborg a acceptat sa revina la Opera, dar alte cateva sute de angajati ai institutiei au declansat proteste, inca in desfasurare.

Desi i-a convocat pe angajatii ONB la o intalnire, miercuri, ministrul nu a venit, motivand, ulterior, ca a fost informat ca la Opera ar avea loc o contramanifestatie.

Scandalul de la Opera continua: Protest pe note din "Nabucco" - Se cere demisia ministrului Culturii

Scandal la Opera - Ministrul Culturii, "audiat" de protestatari: E bine ca a iesit tot la suprafata

Vlad Alexandrescu a ajuns, insa, intr-o vizita neanuntata, joi, si a vorbit cu artistii protestatari de la Opera, chiar in sala de spectacole. Cu cortina trasa, scena a fost locul unde ministrul a dat asigurari ca va fi deschis la dialog, rugandu-i, totodata, pe artisti, sa lucreze impreuna pentru prestigiul institutiei.

Ministrul Culturii a decis, joi seara, sa il schimbe din functie pe directorul interimar George Calin, abia renumit in functie miercuri.

Scandalul de la Opera se transforma in circ: Ministrul Culturii il demite pe directorul pe care l-a numit ieri

Vlad Alexandrescu isi motiveaza decizia prin vointa artistilor de la Opera si precizeaza ca numirea lui Calin a fost conditia pusa de Johan Kobborg si Alina Cojocaru.

Vineri, Johan Kobborg a transmis ca sederea lui la Bucuresti nu depinde de numirea unei anumite persoane la conducerea institutiei si ca este deschis negocierilor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com