Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tudor Giurgiu: Vom respira un aer mai curat cand oamenii vechiului sistem vor disparea - Interviu

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 11:58
7813 citiri
Tudor Giurgiu: Vom respira un aer mai curat cand oamenii vechiului sistem vor disparea - Interviu
Foto: Arhiva

Dupa ce deputatul PSD Victor Cristea a declarat ca e scandalizat de cuvintele obscene folosite de personajele din filmul "Pozitia copilului" si s-a intrebat cum a fost posibil ca acesta sa primeasca finantare din partea statului, regizorul Tudor Giurgiu spune ca vinovat e poporul roman ca trimite in Parlament oameni ca deputatul Cristea.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Tudor Giurgiu, spune ca "noi vom apuca sa respiram un aer mai curat in Romania cand oamenii acestia vor disparea, nu ca indivizi, ci din pozitia asta de oameni care pot sa decida, sa aiba pareri, sa fie vocali".

Subiectul criticilor aduse de deputatul PSD Victor Cristea la adresa filmului "Pozitia Copilului" a fost preluat si de presa straina de joi. Cum comentati?

Ne facem de rahat si mai mult...

AP: Un deputat roman spune despre un film din Romania ca nu merita sa fie nominalizat la Oscar

De ce fac regizorii romani filme in care personajele vorbesc atat de urat?

Paradoxul este ca filmul care a lansat asa numitul "nou val" de regizori tineri a fost filmul lui Cristi Puiu "Marfa si banii", care a scandalizat si el la vremea lui. Si a scandalizat in primul rand prin limbaj. Dar personajele vorbeau ca pe strada, vorbeau cum vorbim noi.

Adica pe romani nu i-a scandalizat in anii '90 cand au iesit toate tatele pe ecran si tot excesul acela de sexualitate, de prost gust, dar ne scandalizam acum ca oamenii vorbesc asa cum ii auzim. E o falsa problema si un moft. Ne uitam unde nu trebuie. Asa sunt subiectele? Acum sa ne apucam sa facem numai "La Medeleni" si "Punguta cu doi bani"?

De ce nu se fac filme "frumoase", in care se vorbeste "delicat"?

Dar se fac si filme in care se vorbeste frumos, filme in care nu se injura, dar nu despre asta e vorba. Nu cred ca asta e criteriul prin care trebuie sa valorizam filmele.

Eu unul am decis sa produc un film anul acesta, pe banii mei si pe banii altor oameni care au avut incredere in proiect, un film al unui debutant, Neculai Constantin Tanase, respins la CNC acum cativa ani. De ce? Oamenii nu i-au mai citit scenariul, dar mi s-a spus ca se vorbeste atat de urat in film, si ca e ingrozitor, ca e despre cocalari si pustani din cartierele Constantei.

"Cocalari si pitipoance", asta-i filmul. "Dar cum sa se vorbeasca asa?!" Si pentru asta au picat proiectul. A ajuns limbajul sa fie un criteriu estetic, ceea ce mi se pare o mare problema.

O astfel de declaratie ca a deputatului PSD, chiar daca a fost luata in ras si ridiculizata si ulterior acesta a retractat-o, nu cumva isi produce efectul in mentalitatea si opiniile celor care sunt in juriile care acorda finantari la CNC? E posibil ca proiectele mai indraznete sa fie respinse si mai abitir de acum inainte?

Oricum oamenii care lucreaza acolo sunt oameni care nu mai lucreaza activ in industrie, oameni in general trecuti de 50 de ani, si care sunt socati cand citesc asa ceva, nu mai au pulsul oamenilor de 20-30 de ani, sau chiar mai tineri, si ajung la concluzia ca nu trebuie sa incurajeze acest tip de cinema.

Echipa "Pozitia copilului": Declaratia deputatului Cristea reflecta starea culturii in Romania

Eu prin asta nu spun neaparat ca filmele in care se vorbeste urat sunt si filme bune, dar nu trebuie excluse, trebuie inteles fiecare demers si trebuie citite niste texte. Am citit multe tampenii in care se vorbea urat dupa cum am citit si multe tampenii in care se vorbea curat, fara injuraturi. Dar vina nu mi se pare la CNC, ci la noi, la poporul roman, daca lasam sa ajunga in Parlament astfel de oameni.

Daca omul ala a fost profesor si a fost si primar in Vaslui mi se pare ca lucrurile au alta dimensiune. E vina noastra. Pustii astia care merg in Piata Universitatii ar trebui sa fie un pic mai atenti la alegeri, e foarte usor sa spui "Nu ma duc sa votez", dar pentru faptul ca nu te duci sa votezi ajung in Parlament astfel de personaje.

Cum l-ati caracteriza pe acest deputat?

Eu nu vreau sa fiu nepoliticos, dar eu cred ca e o problema de inadecvare grava si majora cu functia pe care o are. El face parte dintr-o generatie si dintr-un sistem in care s-a format cu niste valori total false iar acel sistem din pacate i-a alterat total personalitatea.

Tipul asta de personaj in mod normal nu ar mai fi avut ce sa caute in politica. Dar e doar varful icebergului unei mari mase de oameni care in continuare sunt jucatori activi in Parlament si nu numai. Cred ca noi vom apuca sa respiram un aer mai curat in Romania cand oamenii acestia vor disparea, nu ca indivizi, ci din pozitia asta de oameni care pot sa decida, sa aiba pareri, sa fie vocali. E o realitate trista, dar asta e.

Deputatul care a criticat "Pozitia copilului": Imi pare rau

Ce filme mari cu injuraturi exista?

Eu am vazut filmul Kids, al lui Larry Clark, cu pusti din California, skateri care vorbesc foarte porcos, fac sex, fumeaza, un film dur, dar care la vremea lui a fost o lovitura in plex pentru multi si a schimbat cinema-ul independent american.

Iar in Romania?

Singurul film care a schimbat radical totul l-am amintit deja, e "Marfa si banii" al lui Cristi Puiu.

Inainte de '90 a existat un film cu limbaj mai liber?

Indraznet pe vremea aceea insemna ca mai puteai sa vezi un sarut pe ecran. Mie Daneliuc mi se parea cel mai indraznet regizor, vedeai viata mai asa cum e ea si nu cum voiau tovarasii. Vedeai oameni care se certau, aveai un sentiment de autenticitate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tudor Giurgiu filme limbaj porcos, #Giurgiu deputat pozitia Copilului, #Tudor Giurgiu deputat PSD filme , #regizori