Tudor Giurgiu desfiinteaza "cersetorii de invitatii" din Ministerul Culturii: Cu avere de 100.000 de euro, va faceau 4 belete de 30 de lei?

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 15:56
10117 citiri
Tudor Giurgiu desfiinteaza "cersetorii de invitatii" din Ministerul Culturii: Cu avere de 100.000 de euro, va faceau 4 belete de 30 de lei?
Foto: Facebook/ Tudor Giurgiu

Regizorul si presedintele TIFF, Tudor Giurgiu, scrie pe pagina sa de Facebook despre "cersetorii" de invitatii si il desfiinteaza pe Ioan Matei, director al Directiei Cultura Scrisa si Creatie Contemporana din cadrul Ministerului Educatiei.

Regizorul povesteste in mediul online cum Ioan Matei a incercat sa faca rost de invitatii la premiera filmului "Morometii 2", care va avea loc saptamana viitoare.

"Din nou, despre cersetorii de invitatii, din categoria dregatorilor de neam si tara. Ieri, colegele de la birou primesc un telefon de la un consilier din Ministerul Culturii. Dorea sa vorbeasca cu 'cineva' despre invitatii la premiera Morometii 2 de saptamina viitoare. Colegele au insistat sa trimita un email.

Si vine mailu': 'Salut..., te rog sa imi confirmi cele 4 invitatii pe numele Ioan Matei la premiera de luni 5 noiembrie de la Sala Palatului'. Am citit si am ramas perplex: wtf is Ioan Matei si de unde manierele astea? Parca-l auzeam dispunind din adincurile cabinetului catre consilier: 'Fa si tu rost de ceva invitatii, ce stai asa degeaba? Cum adica nu ne-au trimis? Sa ne dea!' Pentru ca sunt sef. Serif. Boss. Pentru ca mi se cade", a scris pe Facebook Tudor Giurgiu.

Presedintele TIFF mai noteaza ca nu se simte obligat sa "confirme" directorului invitatiile cerute si arata ca a intampinat dificultati in trecut in colaborarea cu Ministerul Culturii.

"Apai, domnule draga, io nu va cunosc. V-am gugalit si imi reiese ca din 2008 sunteti director/supravietuitor mare la Minister, conduceti Directia Cultura Scrisa si Creatie Contemporana. Dupa ultima declaratie de avere aveati vreo 100.000 euro si 75.000 lei in cont. Va faceau pe dvs. (sau pe colegii subit pasionati de film) 4 belete de 30 lei bucata? Aveam si mai scumpe dar inteleg ca preferati varianta budget.

M-am uitat pe site sa vad ce face Directia dvs. Asigura 'elaborarea strategiilor si coordonarea programelor nationale in multe domenii, intre care cinematografie si audiovizual'. Cica Directia se implica in 'formularea de propuneri pentru dezvoltarea cooperarii cinematografice europene si internationale'. Wow! Hat! Eu n-am citit niciuna care sa vina dinspre dvs, nici din 2008 pina azi, nici inainte.

Poate ati fost superprins cu Cultura Scrisa dar va spun sigur ca pe la noi la cinema, strategiile, solutiile, legile, tot noi, astia, artistii, producatorii, le-am scris. Vad ca tot prin intermediul Directiei dvs. festivalurile mari de film din tara primesc finantare de la Minister. Aaaa, o sa-mi spuneti 'noi iti dam bani la TIFF, nesimtitule care comentezi'.

Da, ne dati pentru ca merita, pentru ca suntem printre cele mai apreciate festivaluri din intreaga lume, pentru ca derulam proiecte educationale si multe altele. Si daca tot vine vorba, va rog incercati la anul sa semnam contractul ala mai repede, ca anul asta luarea a 5 semnaturi a durat o vesnicie, de ne prindea Festivalul la usa.

In concluzie, nu prea ma simt obligat sa va confirm cele 4 invitatii".

De asemenea, Giurgiu catalogheaza solicitarea drept "insolenta" si precizeaza ca a fost sunat si de niste angajate de la Institutul Cultural Roman.

"Ba mai mult, va zic ca e o insolenta. Asa cum si la TIFF ma zbat sa caut bani privati din tara si strainatate ca sa putem face festivalul la cote inalte, la Morometii finantarea venita de la stat, prin CNC (bani care nu vin de la buget oricum) e cam de pina in 30% din buget, bani luati pe credit. Ministerul dvs nu si-a onorat nici pina azi obligatiile asumate contractual pentru finantarea filmului, via un studio din subordine. Avind aceasta perspectiva, ce anume credeti ca m-ar fi facut sa va invit la film? Servilismul? Pupincurismul? Nu ma cunoasteti suficient inseamna.

N-am fost nici la chefuri impreuna, nu m-ati felicitat ever pentru vreun succes al unui festival sau film, regizat sau produs de mine. Invitam pe cine vrem noi, domnule Matei. Pe prieteni, pe Ministrul Culturii (de care, trecind de protocolul firesc, ma leaga si o veche amicitie), pe doamna care ne face curat la birou, pe oameni care se zbat sa promoveze filmele romanesti in toata tara, pe gospodarii din Talpa (Teleorman) care ne-au ajutat sa facem filmul la ei in case.

Si va mai spun ceva - am intrebat citiva actori din film de ce vor mai multe invitatii decit poate era firesc? Domnule director, stiti ce mi-au zis? Vor sa-si invite doctorii, cei care au grja de ei sau de care, poate, o sa aiba vreodata nevoie. Le-am dat cite bilete vor pentru ca merita. Dvs meritati altceva. Intr-o lume normala (tarile scandinave de ex.), gestul dvs ar fi fost incalificabil si ati fi plecat din Minister in secunda doi. Pentru delictul de lipsa de bun simt.

P.S. Si pentru ca ziua sa fie completa, au sunat si niste doamne dinspre ICR. Una din ele, expert sau ceva de genul, persoana obscura, ne cersea invitatie si la Premiile Gopo in martie. Doamna, nu intelegi ca n-am? Macar atita am invatat si eu de la Moromete asta... Din 16 noiembrie puteti da bani pe bilet sa vedeti filmul in toata tara", a conchis regizorul pe reteaua sociala.

Vezi si Au aparut primele secvente din "Morometii 2", de Stere Gulea

A.D.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Tudor Giurgiu cersetori invitatii , #regizori