Trofeul Transilvania al TIFF 2010, castigat de "Poveste anondina"

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 08:20
1473 citiri
Trofeul Transilvania al TIFF 2010, castigat de "Poveste anondina"

Juriul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a acordat sambata seara marele premiu al festivalului, trofeul Transilvania, filmului "Poveste anodina" din Thailanda, transmite corespondentul NewsIn.

In competitie pentru Trofeul Transilvania au intrat 11 filme, din care doua romanesti. Este vorba de Grasii (Spania), R (Danemarca), O solutie rationala (Suedia), Nimic personal (Irlanda - Olanda), Ultima conversatie (Olanda), Medalia de onoare (Romania), Felicia, inainte de toate (Romania), Invers (Polonia), Altiplano (Belgia), Poveste anodina (Thailanda), Orasul Diavolului (Serbia) si Cei mai frumosi ani (Franta).

Premiul a fost prezentat de ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, care l-a indemnat pe directorul TIFF, Tudor Giurgiu, sa nu caute alte locuri pentru organizarea festivalului, asa cum a amenintat zilele trecute.

Regizoarea Anocha Suwichakornpong a preluat premiul, declarandu-se incantata de Cluj si de Romania, tara in care vine pentru prima data.

Actrita Dorina Lazar, premiata pentru intreaga cariera, la TIFF

"E foarte neasteptat. As vrea sa multumesc comitetului de selectie si juriului ca mi-au dat aceasta minunata onoare. Sunt fericita sa fiu aici. Toata saptamana am fost aici la Cluj, iubesc Clujul. E prima oara cand vin in Romania si sper ca nu ultima oara", a spus Suwichakornpong.

"Mundane History" sau "Poveste anondina" spune povestea lui Ake, un tanar tintuit la pat, dupa ce un accident ii paralizeaza picioarele. De el are grija Pun, un asistent angajat de Thanin, stoicul patriarh al familiei. Aripa principala din curtea familiei este un edificiu vechi care a vazut si zile mai bune. Treburile casei revin in grija catorva servitori ce impart o cladire separata in aceeasi curte. Folosind o structura non-lineara, filmul se concentreaza pe detaliile lumesti, aproape insignifiante, ale vietii de zi cu zi. Dar, incetul cu incetul, incepem sa intelegem secretele ascunse de fatada linistita a casei. Pelicula a primit anul acesta Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam.

Wim Wenders, invitatul special al TIFF 2010 a afirmat ca juriul a ales "Poveste anondina" pentru "structura neconventionala" si "firul povestii care subliniaza cat de dureroasa poate fi viata".

Trofeul Transilvania este in valoare de 10.000 de euro. Publicul TIFF 2010 a preferat un alt film din competitie, si anume pelicula spaniola Grasii.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Mundane History TIFF, #castigator TIFF 2010, #gala TIFF 2010 , #regizori