Top 10 cele mai bune filme SF din toate timpurile

Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 06:47
14377 citiri
Top 10 cele mai bune filme SF din toate timpurile
Foto: Pixabay

Filmele stiintifico-fantastice au fost dintotdeauna iubite de public, dar in ultimul deceniu s-au bucurat de o atentie crescanda - fapt dovedit de incasarile tot mai mari pe care le inregistreaza. Motivele sunt cresterea calitatii efectelor speciale, diversificarea temelor abordate si faptul ca in distributii au inceput sa se regaseasca actori celebri.

Slashfilm a realizat un top al celor mai bune 10 filme SF din ultimul deceniu, cu substrat filosofic complex si teme de meditatie profunde.

Annihilation

Lansat in 2018, Annihilation este o adaptare a romanului cu acelasi nume, semnat de Jeff Vandermeer, iar personajul principal, Lena, este jucat de Natalie Portman.

Lena se afla in cautarea unui leac pentru boala sotului sau, intr-o zona controlata de extraterestri, din care nimeni nu scapa viu.

Criticii sunt de parere ca, simbolistic, atat cartea, cat si filmul, reprezinta un studiu asupra fiintei umane si asupra modului in care experientele noastre ne formeaza sau, mai bine zis, ne deformeaza, dat fiind ca tema filmului este tendinta de autodistrugere a fiintei umane.

Mad Max: Fury Road

Franciza Mad Max a fost lansata in anul 1979, cuprinzand initial trei filme care l-au avut ca protagonist principal pe Mel Gibson si care au intrat in cultura pop contemporana.

In anul 2015, a fost lansat cel de al patrulea film al seriei, avandu-l ca protagonist pe Tom Hardy, in rolul lui Max Rockatansky, fost politist care se aventureaza prin pustiul unei lumi post-apocaliptice.

Actiunea se petrece intr-o lume lipsita de conditiile elementare ale vietii, in care razboaiele se poarta chiar si pentru apa.

Filmul trateaza tema supravietuirii si surprinde diferite strategii de supravietuire intr-o lume profund ostila.

De la tiranul Joe Nemuritorul, care isi tine sub control supusii cu ajutorul apei pe care o stapaneste, la Max, fostul politist prins in actiune fara voia si la Imperator Furiosa, care le ajuta pe concubinele lui Joe sa fuga, toate persoanjele arata diferite moduri in care oamenii se adapteaza la conditii extreme de viata.

Arrival

Arrival (2016) este o adaptare a romanului "Povestea vietii tale", scris de Ted Chiang, si prezinta povestea sosirii pe Pamant a 12 nave extraterestre si a eforturilor depuse de Louise Banks, experta in lingvistica, in guvernul american, de a comunica cu acestia.

Filmul spune o poveste de dragoste, regizorul surpinzand mai multe forme de iubire: dragostea romantica, atasamentul fata de un partener trecut in nefiinta si dragostea pentru propriul copil.

Tema dragostei este subordonata unei teme mai mari, cea a comunicarii, extraterestrii fiind simbolul diferentelor fata de persoanele cu care nu impartasim aceleasi valori, nivel de pregatire, raportare la lume.

Ex Machina

Ex Machina (2015) este un film independent britanic, cu puternic substrat psihologic, regizat de Alex Garland.

Programatorul Caleb Smith este invitat de miliardarul excentric Nathan Bateman, sa faca testul Turing, androidului Vikander. Acest test, creat de Alan Turing, isi propune sa afle daca inteligenta artificiala poate fi programata astfel incat sa raspunda rezonabil unor intrebari formulate in limbajul uman.

Ex Machina pleaca de la niste intrebari extrem de dure, la care societatea umana inca nu are raspuns: "Este constiinta suficienta pentru a fi considerat uman?" si "Este moral sa creezi viata si mai apoi sa o sacrifici?".

Under the Skin

Acest film SF din 2014, care o are ca protagonista pe Scarlett Johansson, este inspirat de romanul cu acelasi nume, al lui Michel Faber - fara a fi, insa, o ecranizare a acestuia.

Potrivit criticilor, acest film a transformat atat genul SF, cat si cinematografia, datorita modului in care au fost filmate unele scene si a jocului actoricesc.

Povestea de la suprafata este cea a unei femei care seduce si omoara barbati. Totusi, modul in care efecte vizuale sugereaza ca au loc aceste actiuni i-a facut pe critici sa ajunga la parerea ca personajul interpretat de Scarlett Johannsson este o "masinarie" scapata de sub control, care a luat o forma umana pentru a intelege natura umana.

Regizorul filmului spune ca a intentionat ca filmul sau sa surpinda aspectele experientei umane si mai putin pe cele de gen sau rasiale.

Gravity

Gravity (2013) urmareste povestea lui Ryan Stone, o astronauta experta in inginerie biomedicala, care trebuie sa se intoarca pe o statie spatiala, inainte de a ramane fara oxigen.

Mare parte din acest film se concentreaza pe experienta acestui personaj, de acea, filmarea este adesea realizata din perspectiva lui.

Reintoarcerea la siguranta navei, precum si evenimentele care au indepartat-o pe astronauta au fost interpretate de catre critici ca fiind adversitatile cu care ne confruntam in viata de zi cu zi.

In aceste conditii, antrenamentul, capacitatea de a persista si de a improviza, de care da dovada Stone, reprezinta diferite strategii pe care le putem aplica in situatii neprevazute.

Attack the Block

In Attack the Block, SF britanic, realizat in 2011, au jucat doi actori care in prezent fac parte din distributiile a doua dintre cele mai cunoscute productii ale genului: John Boyega joaca un rol important in noua trilogie "Star Wars" si Jodie Whittaker joaca rolul Doctorului in Doctor Who, cel mai longeviv serial stiintifico-fantastic.

Attack the Block se concentreaza pe povestea unei gasti de cartier care incearca sa se protejeze de extraterestri si, in ciuda cifrelor mici din box office, criticii s-au aratat incantati de film, apreciind combinatia dintre SF, comedie si horror.

High Life

High Life (2018) prezinta povestea unui grup de infractori, trimisi pe o nava care se indreapta catre o gaura neagra si care participa la o serie de experimente pentru identificarea unei noi surse de energie.

Natura personajelor face ca acest film sa fie saturat de violenta, in toate formele ei.

Sorry to Bother You

Sorry to Bother You (2018), comedie neagra, regizata de Boots Riley, este o critica a starii sociale si economice in care se afla lumea actuala, prezentata prin povestea unui tanar de culoare care, pentru a creste numarul de vanzari, decide sa foloseasca un accent caucazian, cu cei cu care intra in contact la telefon.

Aniara

Aniara este un film scris si regizat de Pella Kagerman si Hugo Lilja si reprezinta o adaptare a poemului cu acelasi nume, scris de poetul suedez Harry Martinson.

Plasat intr-un viitor distopic, in care Pamantul este abandonat din cauza incalzirii globale, iar populatia emigreaza in masa catre Marte, filmul urmareste povestea unei nave de refugiati care intampina o serie de probleme ce transforma o calatorie de trei saptamani, intr-o calatorie fara tinta in adancurile spatiului.

Prin modul in care, pe masura ce trece timpul, comportamentele pasagerilor devin tot mai haotice, filmul surprinde aceeasi degradare a naturii umane care poate avea loc atunci cand conditiile minime pentru o viata decenta nu sunt asigurate.

Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#filme, #SF, #top, #cinematografie, #spatiu, #regizori, #actori , #regizori