The New York Times il lauda pe Lucian Pintilie

Vineri, 02 Martie 2012, ora 21:38
2851 citiri

Regizorul roman Lucian Pintilie este laudat de cotidianul american The New York Times, care ii dedica un articol cineastului roman.

Filmul lui Lucian Pintilie, "Niki Ardelean, colonel in rezerva", a fost prezentat joi, in Manhattan, iar The New York Times prezinta o cronica a filmului, dar si o scurta incursiune in viata regizorului.

Nascut pe 9 noiembrie 1933, regizorul roman Lucian Pintilie si-a facut debutul in cinematografie in 1965, "anul in care Nicolae Ceausescu a devenit secretar general al Partidului Comunist Roman", cu filmul "Duminica la ora 6".

Lucian Pintilie este numit "unul dintre multii artisti cu minti independente din Europa de Est". In perioada regimului comunist, regizorul a incercat sa munceasca in cadrul sistemului, dupa care a plecat in exil, in Occident in 1973 si de unde a revenit in tara dupa moartea lu Ceausescu.

Publicatia americana aminteste ca filmul "Reconstituirea", din 1968 (nu 1970, cum scrie New York Times - n. red.), a reprezentat una dintre operele exemplare ale timpurilor si vremurilor respective, fiind o productie "subtila, dificila si curajoasa".

Atat "Reconstituirea", cat si "Niki and Flo" ("Niki Ardelean, colonel in rezerva" - n. red.), vor fi prezentate in cadrul unei retrospective de doua saptamani, care a inceput joi si se va incheia pe 12 martie, la Muzeul de Arta Moderna, alaturi de alte productii ale lui Pintilie.

Filmul "Niki Ardelean, colonel in rezerva", lansat in 2003, il are in rolul principal pe Victor Rebengiuc. Pelicula reprezinta "un pod, dar si o batalie, intre Romania veche si cea noua", mai scrie The New York Times.

Scenariul a fost scris de Cristi Puiu si Razvan Radulescu, "care s-au maturizat in epoca lui Ceausescu" si care au colaborat si pentru filmul "Moartea domnului Lazarescu" (2005), filmul de referinta al noului val cinematografic romanesc, regizat de Cristi Puiu.

Lucian Pintilie este vazut ca unul dintre putinii regizori romani in varsta care au fost activi in perioada comunista, devenita o influenta pentru realistii sceptici ai generatiei tinere. Totodata, el este considerat unul dintre cei mai buni cineasti europeni.

Filmul "Niki Ardelean, colonel in rezerva" este comparat cu pelicula "The In-Laws" (1979), cu Peter Falk si Alan Arkin. Mai departe, publicatia americana faca o cronica a filmului regizorului roman, care a fost prezentat in limba romana, cu subtitare in limba engleza.

In varsta de 78 de ani, Lucian Pintilie a mai regizat "De ce trag clopotele, Mitica?" (1981), "Stejarul" (1992) si "O vara de neuitat" (1994).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Lucian Pintilie, #Pintilie New York Times, #Niki Ardelean, #Lucian Pintilie Niki and Flo , #regizori