Teatrul ajunge si anul acesta gratuit in casele romanilor din Transilvania

Joi, 01 Iunie 2017, ora 16:36
3231 citiri
Teatrul ajunge si anul acesta gratuit in casele romanilor din Transilvania

Ceea ce a inceput acum 5 ani ca o initiativa inedita si usor exotica a devenit acum un act de normalitate in cateva sate din Transilvania: o trupa de teatru isi amenajeaza decorul si luminile in curtile satenilor si joaca gratuit un spectacol pentru toti membrii comunitatii.

Prima etapa a proiectului se va desfasura in perioada 9-12 iunie, iar locuitorii din satele Valcau de Sus, Cristolt si Sumal din judetul Salaj sunt invitati in curtile consatenilor lor, ce vor deveni, pentru cateva ore, sali de teatru in aer liber.

De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, caravana a fost invitata si in cadrul Festivalului International de Teatru "Atelier" de la Baia Mare, unde va juca in sura Valea Vinului de la Muzeul Satului.

"Experimentul", in regia lui Victor Olahut, ii are in distributie pe actorii Iulian Glita, Marin Grigore si Florentina Nastase.

PROGRAM

  • Vineri, 9 iunie, ora 21:30, la Petre Sarchii din Valcau de Sus
  • Sambata, 10 iunie, ora 21:30, la Victoru' lu' Talia / la Iulian (Nucu Pop) din Cristolt
  • Duminica, 11 iunie, ora 21:30, la Cori Petrii lui Oltean din Sumal
  • Luni, 12 iunie, ora 21:30, la Muzeul Satului din Baia Mare, in cadrul Festivalului International de Teatru "Atelier".

Anul acesta caravana teatrala isi propune sa faca popas in 12 localitati din judetele Salaj, Alba, Cluj, Sibiu, Valcea, Brasov si Bihor.

Pornit de la o idee a regizorului Victor Olahut, Cultura'n Sura se desfasoara in parteneriat cu Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, aflat sub directiunea publicistului Daniel Sauca.

Proiectul a coagulat in jurul sau atat prieteni apropiati din breasla - Flavius Lucacel, dramaturg si Florentina Nastase, actrita, cat si particulari cu viziune - Viorica Samson Manea, o sustinatoare a evenimentelor culturale din Romania, si este de asemenea sustinut financiar si logistic de parteneri si sponsori carora le multumim pentru implicare si sustinere: Tenaris Silcotub, The Soviet, KriszDemolari S.R.L., Cento Group, Teatrul Municipal Baia Mare, Asociatia Inceptus Romania, Teatrul Podul, ArkMedia Advertising, Primariile comunelor Marca, Cristolt, Valcau de Jos.

In cadrul primelor 4 editii, desfasurate intre anii 2013-2016, caravana Cultura'n Sura a vizitat 11 sate si a prezentat trei spectacole de teatru ce au insumat 18 reprezentatii. S-a inregistrat o medie de 200 de spectatori per reprezentatie.

Cele trei spectacole realizate in cadrul proiectului au avut in distributie actori cunoscuti ai tinerei generatii si au fost apreciate atat de publicul neavizat cat si de cel de specialitate, in cadrul festivalurilor de gen din tara.

Spectacolul "Experimentul" dupa texte de Ion Baiesu si alti autori romani contemporani, realizat la Teatrul Podul din Bucuresti, a avut premiera in cadrul celei de a patra editii a proiectului si ii are in distributie pe Iulian Glita, actor liber-profesionist ce sustine de asemenea ateliere de teatru pentru copii si adulti; Marin Grigore, actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul sau din filmul "Sieranevada" in regia lui Cristi Puiu, dar si pentru recenta sa colaborare cu trustul MediaPro in cadrul sitcom-ului "Ai nostri"; Florentina Nastase, actrita a Teatrului "Toma Caragiu" din Ploiesti, nominalizata in 2016 pentru cel mai bun rol secundar in cadrul galei premiilor UNITER.

Victor Olahut, regizor angajat al Teatrului Municipal din Baia Mare, a realizat spectacole la teatrele nationale din Cluj si Sibiu si in teatre independente din Bucuresti.

Spectacolele realizate in cadrul proiectului "Cultura'n Sura" au fost apreciate si premiate in cadrul festivalurilor la care au participat - "Fisura" de Flavius Lucacel a primit premiul "Noi la Sala Noua" in cadrul FestCo, Bucuresti 2014, iar "Cerere in casatorie" de A.P. Cehov a fost desemnat cel mai bun spectacol la Festivalul "Comic 7B", Buzau 2016.

Pentru mai multe detalii despre proiect si traseul caravanei de la aceasta editie urmariti-ne pe facebook.com/culturansura sau pe pagina www.culturansura.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cultura sura Salaj, #Cultura Sura Experimentul , #proiecte culturale