Taxa pe filme online. Ministrul Culturii susține că nu va influenţa preţul pe care îl plătesc abonații

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 19:06
3760 citiri
Taxa pe filme online. Ministrul Culturii susține că nu va influenţa preţul pe care îl plătesc abonații
Filmele online vor fi taxate de guvern

Taxa pe filmele online nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică, afirmă ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu.

"În urma dezinformării apărute în spaţiul public, aş dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor şi a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui (USR) l-a coordonat.

Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent şi până la 5 aprilie şi a fost prezentat în primă lectură, în şedinţă de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcţia de ministru", spune Gheorghiu.

Potrivit ministrului interimar al Culturii, cuantumul de 4% al acestei contribuţii a fost propus de Alianţa Producătorilor de Film şi ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanţare a producţiei de film românesc, dar, ca urmare a dialogului cu platformele online şi cu producătorii români de filme, la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor acest procent a fost diminuat la 2%.

"Această taxă pe care o invocă domnul Claudiu Năsui nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre şi-au modificat deja legislaţia şi au stabilit plafoane variind între 1% şi 5% cuantumul contribuţiei, cum este cazul Franţei. Nu am văzut să crească preţul abonamentului în niciuna dintre aceste ţări.

În 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susţinut modificarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale în direcţia posibilităţii statelor membre de a creşte fondurile cinematografice cu această contribuţie a actanţilor online. Concluzia este că unii, chiar dacă ştiu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranţa în rândul românilor", a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputat USR, a susţinut că Guvernul Cîţu se pregăteşte să introducă o taxă de 4% asupra tuturor platformelor de filme şi seriale şi încă o altă taxă de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost.

Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Iulia Seniuk, alias Josephine Jackson, este o actriță de filme pentru adulți ucraineană care a adunat peste 200 de milioane de vizualizări pe platformele dedicate. Ea a devenit ambasadoare...
Descoperiri cutremurătoare și o amenințare existențială. Serialul fenomen de pe Netflix care i-a cucerit în scurt timp pe români VIDEO
Descoperiri cutremurătoare și o amenințare existențială. Serialul fenomen de pe Netflix care i-a cucerit în scurt timp pe români VIDEO
Disponibil pe Netflix de la 21 martie, serialul SF ”Problema celor 3 corpuri” a ajuns în scurt timp în topul preferințelor românilor. ”Peste continente și decenii, cinci prieteni...
#taxa, #filme, #online, #Netflix, #ministru, #cultura , #stiri cultura