Talibanizarea societatii civile (Opinii)

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 00:05
9806 citiri
Talibanizarea societatii civile (Opinii)
Foto: infoo.ro

Andrei Plesu a parasit GDS. Elegant, fara patetisme si fara furii, urandu-le fostilor sai colegi mai multa viziune, coerenta si eficacitate.

Retragerea domniei sale din ceea ce candva reprezenta un organism de frunte al societatii civile vine dupa atacurile politice repetate si extrem de violente la care dl. Plesu a fost supus de Sorin Iliesiu, dupa excluderea acestuia din GDS, atacuri in fata carora a fost teribil de singur.

Miza conflictului a fost una politica, mai precis o improspatare a acuzatiilor de "basescianism" la adresa lui Andrei Plesu.

Sigur ca intr-o tara in care marii generatori de audiente, tiraj si trafic sunt personaje precum Gigi Becali si Oana Zavoranu, stirea despre retragerea lui Andrei Plesu din asociatia la a carei fondare a contribuit in decembrie 1989 nu este o stire de prima pagina. Dar acest gest simbolic spune multe despre criza profunda prin care trece societatea civila romaneasca.

"Grupul pentru Dialog Social s-a constituit ca o instanta de reflexie critica intr-o etapa istorica marcata de descompunerea violenta a statului totalitar comunist si de trecerea de la o societate comunizata la constituirea unei societati civile. Membrii sai sunt personalitati ale vietii culturale si publice din Romania, multi dintre ei dizidenti ai regimului comunist.

Valorile promovate de GDS sunt acelea ale democratiei, statului de drept si libertatile fundamentale ale omului. Noii membri sunt alesi dintre personalitatile remarcate pentru desfasurarea unor activitati in sensul dezideratelor GDS", scrie in statement-ul acestei asociatii.

Ce a mai ramas din acest deziderat statuar al GDS? Exact ce a ramas si din restul societatii civile, macinata de o tragica politizare. Acolo unde sunt personalitati puternice sunt si mari orgolii, acolo unde sunt lupte de idei si viziuni sunt si mari polemici, sunt si mari tensiuni. Aceste tensiuni genereaza pana la urma progresul.

Tristetea este ca tensiunile din societatea civila romaneasca nu sunt principiale, nu reflecta framantari inalte, o sincera dorinta de evolutie. Ele reflecta doar ruptura teribila, pe linia rupturii Aliantei DA, si o talibanizare a taberelor astfel create.

Nu mai discuta intelectuali cu adevarat preocupati de principiile democratiei si statului de drept, ci "intelectualii lui Basescu", "intelectualii lui Tariceanu", "intelectualii lui Antonescu" sau mai stiu eu ai cui. Personalizarea excesiva ucide orice urma de substanta, talibanizarea face imposibil tocmai dialogul.

Nu exista polemici cordiale, nu exista dueluri principiale, eixsta doar lupte corp la corp intre tabere politice ireconciliabile.

Metastazele politicii au patruns adanc in societatea civila care si-a pierdut exact atuurile sale fundamentale: luciditatea, independenta si detasarea. S-a dus tocmai reflexia critica.

Andrei Plesu este doar una dintre victimele imbolnavirii grave a societatii civile. La fel ca domnia sa, au fost crucificati toti cei care au indraznit sa apere nu persoane sau partide, ci principii si idei, care nu au sustinut si nici atacat neconditionat o singura tabara.

Da, Andrei Plesu a fost consilierul lui Traian Basescu si sustinatorul acelor proiecte prezidentiale care au rezonat cu credintele domniei sale. Dar dincolo de aceasta sustinere conditionata, dl. Plesu a fost unul dintre cei mai nemilosi critici ai presedintelui. Si sunt convins ca in locul fiecaruia dintre portretele pe care i le-a facut Andrei Plesu, Traian Basescu ar fi preferat cate 10 emisiuni de infierare ale lui Mihai Gadea. Si, totusi, Andrei Plesu are in frunte eticheta de "intelectual al lui Basescu", etichetare ce a bruiat intreg mesajul lucid, obiectiv si calm al domniei sale.

Ce poate face o personalitate neconflictuala, rationala si educata, ce poate face un intelectual autentic in fata acestei dezlantuiri? Exact ce a si facut. S-a retras. Si nu e singurul. Elita societatii civile a facut pasul inapoi, in vreme ce Romania se scufunda tot mai adanc in nevroza, isterie si fanatism.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Andrei Plesu demisie GDS, #politizare societate civila Romania, #intelectuali Basescu , #cultura romaneasca