Regulile stabilite de Patriarhie pentru organizarea slujbelor de sarbatori. Respectarea tuturor normelor sanitare si numar limitat de persoane care pot intra in biserica

Marti, 20 Aprilie 2021, ora 17:29
4968 citiri
Regulile stabilite de Patriarhie pentru organizarea slujbelor de sarbatori. Respectarea tuturor normelor sanitare si numar limitat de persoane care pot intra in biserica
Regulile au fost aprobate de catre Patriarhul Daniel

Sfantul Sinod a transmis marti, 20 aprilie, o serie de recomandari pentru organizarea slujbelor de Florii si de Paste, aprobate de Patriarhul Daniel.

Astfel, se cere respectarea tuturor normelor sanitare, distantare, calcularea numarului maxim de persoane care pot intra in biserica si cat mai multi voluntari care sa se asigure ca toate aceste lucruri vor fi respectate.

De asemenea, se recomanda organizarea mai multor locuri pentru distribuirea Sfintelor Pasti, dar si adaptarea programului slujbelor in Saptamana Mare in localitatile unde circulatia dupa ora 20.00 este interzisa, din cauza incidentei mari. Procesiunile de Florii se recomanda sa fie tinute cu o zi inainte, acolo unde este obiceiul, de catre fiecare biserica doar cu credinciosii din parohie.

Recomandarile transmise de Patriarhia Romana:

1. Sfintele slujbe vor fi savarsite potrivit prevederilor liturgice si tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alerta pe teritoriul Romaniei.

2. Sfintele slujbe pot fi oficiate in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult, cu respectarea regulilor de protectie sanitara prevazute de Ordinul comun al Ministrului Sanatatii si al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mainilor la intrarea in lacasul de cult; purtarea obligatorie a mastii sanitare, astfel incat aceasta sa acopere gura si nasul; asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana si o distanta de minimum 2 m intre persoane, in interior, si 1,5 m intre persoane, in exterior.

3. Fiecare unitate de cult va pregati mai multi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfasurarea in bune conditii a sfintelor slujbe si a activitatilor specifice perioadei prepascale si pascale.

4. Preotii vor aduce, din timp, la cunostinta credinciosilor programul evenimentelor religioase si prezentele recomandari, facand apel la respectarea normelor igienico-sanitare.

5. Preotii parohi, staretii sau ecleziarhii, dupa caz, vor calcula numarul persoanelor care pot intra in lacasul de cult si in incinta acestuia, ingrijindu-se de marcarea corespunzatoare a locurilor in care pot sta credinciosii, astfel incat sa fie respectate normele legale privind distantarea fizica dintre persoane.

6. Pentru evitarea deplasarilor si aglomerarilor, se recomanda credinciosilor sa participe la sfintele slujbe savarsite la unitatile de cult de care apartin din punct de vedere teritorial (biserica parohiala).

7. Intrucat "organizarea de procesiuni si/sau pelerinaje religioase este permisa numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara respectiva activitate" (art. 1 pct. 10-11 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), se recomanda ca, acolo unde exista aceasta traditie, procesiunile de Florii sa fie organizate in ajunul sarbatorii de catre fiecare unitate de cult, cu proprii credinciosi, prin inconjurarea lacasului de cult. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvantate in Sambata lui Lazar, 24 aprilie 2021, dupa Vecernie, daca se organizeaza procesiune in jurul lacasului de cult, sau in Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021. Ramurile binecuvantate vor fi distribuite de catre preoti si voluntari in exteriorul lacasului de cult, iar credinciosii vor fi indemnati sa astepte pe locurile marcate pana cand vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei si al procesiunii se va respecta distanta fizica prevazuta de reglementarile legale.

8. In saptamana Sfintelor Patimiri, sfintele slujbe (Sfanta Liturghie, slujbele Deniilor, Taina Sfantului Maslu, Taina Spovedaniei etc.) vor fi oficiate in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult, potrivit randuielilor liturgice si tipiconale, cu respectarea regulilor de protectie sanitara. Tinand cont ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este interzisa in intervalul orar 22,00-5,00, iar in localitatile cu rata mare de incidenta a cazurilor de persoane infectate circulatia in afara locuintei/gospodariei este interzisa in intervalul orar 20,00-5,00 (art. 2 alin. 1 pct. 2-4 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), sfintele slujbe savarsite seara vor fi programate, dupa caz, intr-un interval orar care sa permita revenirea credinciosilor la casele lor, astfel incat sa fie respectate prevederile legale in vigoare.

9. In Sfanta si Marea Vineri, la momentul inconjurarii bisericii cu Sfantul Epitaf, voluntarii vor indemna pe credinciosi sa respecte distanta fizica. Daca biserica nu are iesiri laterale si nu poate fi asigurat un flux de intrare-iesire, clericii vor astepta in curtea bisericii pana cand toti credinciosii vor trece pe sub Sfantul Epitaf, apoi vor intra in biserica pentru partea de final a slujbei. Daca in biserica nu exista spatiu suficient pentru credinciosi, dupa inchinare, acestia vor astepta in curtea lacasului de cult, pe locurile marcate.

10. Potrivit traditiei inceputa in anul 2009, Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim in ziua de sambata, 1 mai 2021, spre seara, si va fi oferita delegatiilor eparhiilor la Aeroportul International Otopeni. Delegatii vor purta masca de protectie si vor respecta distanta fizica prevazuta de lege. Ulterior, Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui, in timp util, Sfanta Lumina fiecarei parohii.

11. Tinand cont ca "in toate localitatile se permite circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in perioada 1 mai-2 mai 2021, in intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea si participarea la slujbele religioase" (art. 2 pct. 6 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), slujba Invierii Domnului din noaptea zilei de duminica, 2 mai 2021, va fi savarsita in prezenta credinciosilor, potrivit randuielii liturgice a Bisericii Ortodoxe.

Astfel:

- pentru a evita aglomeratia, la unitatile de cult cu pangarul in interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, in locuri special amenajate in afara lacasului de cult, mai multe puncte de distribuire a Pastilor (paine binecuvantata si stropita cu agheasma si vin, pregatita si ambalata din vreme in pachete/pungute de unica folosinta inchise, respectand regulile de igiena), a lumanarilor, a candelelor si a obiectelor de colportaj;

- credinciosii vor astepta, in afara lacasului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, pastrand distanta de 1,5 m intre persoane;

- dupa oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfanta Evanghelie si Pastorala;

- la finalul slujbei de afara, pentru savarsirea Canonului Invierii si a Sfintei Liturghii, clericii vor intra in lacasul de cult impreuna cu credinciosii, in limita spatiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare in vigoare, sau vor continua slujba in afara lacasului de cult, in cazul in care numarul credinciosilor este mare.

12. In prima zi de Pasti, slujba Vecerniei sau A doua Inviere, se savarseste in biserici, incepand cu ora 12.00, cu participarea credinciosilor mireni, respectandu-se regulile sanitare in vigoare.

13. In ziua de vineri, 7 mai 2021, cu prilejul sarbatorii Izvorului Tamaduirii, slujba de sfintire a apei va fi savarsita, in exteriorul bisericii, dupa rugaciunea amvonului de la Sfanta Liturghie. Dupa sfintirea apei, aceasta va fi oferita credinciosilor in afara lacasului de cult de catre voluntari, credinciosii pastrand in mers distanta de 1,5 m si purtand masca de protectie.

Anunțul Regelui Charles al Marii Britanii, după ce Kate Middleton a dezvăluit că are cancer
Anunțul Regelui Charles al Marii Britanii, după ce Kate Middleton a dezvăluit că are cancer
Regele Charles al III-lea şi regina Camilla vor participa la slujba din duminica Paştelui de la Capela St George de la Castelul Windsor, a confirmat Palatul Buckingham, transmite BBC. Acesta...
Situație nemaiîntâlnită la Vatican. Papa a renunțat în ultimul moment la predica din Duminica Floriilor
Situație nemaiîntâlnită la Vatican. Papa a renunțat în ultimul moment la predica din Duminica Floriilor
Papa Francisc a sărit în ultimul moment peste citirea omiliei sale în timpul slujbei din Duminica Floriilor la care asistau zeci de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, dar a continuat să...
#reguli, #slujba, #paste, #Florii, #sinod, #Patriarh Daniel , #stiri cultura