Scandal la Salonul de carte de la Paris - protestatari luati pe sus de jandarmi

Joi, 21 Martie 2013, ora 22:44
8107 citiri
Scandal la Salonul de carte de la Paris - protestatari luati pe sus de jandarmi
Foto: stiridiaspora.com

Artisti romani si straini din Franta, purtand masti cu chipurile lui Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, au incercat sa protesteze pasnic in standul Romaniei de la Salonul de carte de la Paris, joi seara.

Manifestatia pasnica a tinerilor, care a inceput prin dansul unei artiste din Japonia, continuand cu impartirea unor fluturasi-manifest impotriva noii conduceri a Institutului Cultural Roman (ICR) a fost oprita cu brutalitate de jandarmii francezi, informeaza Madalina Alexe, corespondent Digi24 la fata locului.

Ponta confirma, nu participa la Salonul de carte de la Paris: Ne certam acasa

"Jandarmii au fost foarte brutali. Tinerii au fost luati pe sus si obligati sa paraseasca salonul", spune Alexe, precizand ca jandarmii au bruscat-o si pe ea si au rugat-o sa paraseasca standul, in momentul in care a incercat sa fotografieze si sa ceara explicatii despre incident.

Artista japoneza, imbracata in costum popular nipon si pictata pe fata, care a inceput protestul printr-un dans, a fost prima data afara de jandarmi.

In total, din grupul de protestatari au facut parte cel putin zece artisti romani si straini.

Cartarescu si Plesu nu merg la Salonul de Carte de la Paris. Ce spune Marga

La incident au asistat oficiali romani, in frunte cu Andrei Marga, directorul ICR, Nicolae Manolescu, Georgica Severin si chiar Serge Celibidache, fiul dirijorului Sergiu Celibidache, care vizita standul Romaniei de la prestigiosul salon literar.

Reactia prompta a jandarmilor poate fi explicata si prin faptul ca protestul a avut loc cu doar cateva minute inainte ca in standul Romaniei sa apara presedintele Frantei, Francois Hollande.

Acesta a sosit dupa ce fortele de ordine i-au indepartat pe protestatari si a stat aproximativ trei minute in standul romanesc.

Protestul artistilor romani

Acelasi grup de artisti a protestat si la inceputul saptamanii, fata de noua conducere a ICR si masurile luate de aceasta.

De ce refuza Plesu si Liiceanu sa participe la Salonul de carte de la Paris

Actiunile lor de la Paris preced refuzul unor autori de prestigiu ca Mircea Cartarescu, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu de a participa la Salonul de carte de la Paris, unde Romania este invitat de onoare, in semn de protest fata de conducerea lui Andrei Marga, presedintele ICR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#protest salon carte Paris, #protest artisti Paris, #protest ICR Paris , #expozitie