Imagini rare cu scriitorul Mihail Sadoveanu la plajă. Fostul ștrand din centrul Iașiului, așa cum arăta în perioada interbelică FOTO

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 19:456637 citiri
Imagini rare cu scriitorul Mihail Sadoveanu la plajă. Fostul ștrand din centrul Iașiului, așa cum arăta în perioada interbelică FOTO
Ștrandul a fost demolat la mijlocul anilor 2000 FOTO Facebook / Grupul Iași (Fotografii vechi)

Imaginile care fac parte din arhiva Muzeului Literaturii Române au fost publicate pe grupul de Facebook Grupul Iași (Fotografii vechi).

Fotografiile sunt făcute la ștrandul aflat, în perioada interbelică, într-o zonă centrală a Iașiului, în spatele Palatului Culturii. Una din fotografii este datată, fiind trecut anul 1931.

Ștrandul a fost demolat la mijlocul anilor 2000, pentru a face loc coplexului comercial Palas.

Scriitorul apare în compania mai multor prieteni, bucurându-se de soarele unei zile de vară.


Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani.

Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice.

Ca om politic, Sadoveanu a oscilat în perioada interbelică între forțele politice de dreapta și stânga. A făcut parte mai întâi din Partidul Poporului, Partidul Național Liberal-Brătianu și Partidul Agrar al lui Constantin Argetoianu, ocupând funcția de Președinte al Senatului.

Deși a fost un susținător al monarhiei în timpul regimului autoritar al lui Carol al II-lea, își schimbă orientarea politică după cel de-al Doilea Război Mondial, făcând parte din Partidul Comunist Român.

În această perioadă este numit președinte al Adunării Deputaților și face parte din cei cinci membri ai Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române, care a preluat conducerea statului după abdicarea regelui.

Ca om politic a avut o carieră destul de controversată, fiind președintele comisiei ce a refuzat ca sculpturile lui Constantin Brâncuși să-i rămână statului român.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News