Rosia Montana nu intra in patrimoniul UNESCO, pentru ca nu vor localnicii

Joi, 22 Iulie 2010, ora 00:26
2687 citiri
Rosia Montana nu intra in patrimoniul UNESCO, pentru ca nu vor localnicii
Foto: remuscernea.ro

Comunitatile din Rosia Montana si judetul Alba sustin ca initiativa de listare UNESCO a comunei Rosia Montana reprezinta un abuz si "o incalcare a normelor democratice".

"(...) initiativa de listare UNESCO vine in contradictie cu vointa democratic exprimata a comunitatii locale (...). Conform prevederilor legale, reprezentantii Ministerului Culturii si Patrimoniului National trebuie sa initieze consultari cu administratia si comunitatea locala pentru initierea oricaror demersuri de inscriere pe lista UNESCO (...).

Consideram ca inscrierea localitatii noastre in lista tentativa UNESCO este doar o incercare de a bloca proiectul investitional propus la Rosia Montana si nu un demers ce ofera solutii pentru conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural", au afirmat, miercuri, intr-o scrisoare deschisa transmisa Guvernului, mai multe asociatii, dar si comunitatea locala reprezentata de primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui.

Potrivit semnatarilor documentului, simpla invocare, in cadrul unor manifestari publice, a valorii lor istorice si stiintifice nu poate opri degradarea monumentelor aflate deja de ani buni sub protectia legislatiei nationale.

Acestia afirma, totodata, ca in ceea ce priveste comunitatea locala aceasta are, deja, un plan de conservare a patrimoniului in Rosia Montana.

Contestatarii includerii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO spun ca cea mai mare parte a obiectivelor de patrimoniu au fost descoperite si documentate in cursul sapaturilor de salvare, organizate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National prin Muzeul National de Istorie al Romaniei si specialisti acreditati de Ministerul Culturii si finantate de Rosia Montana Gold Corporation conform prevederilor legale, iar rezultatele acestor campanii de cercetare au fost deja publicate la cele mai inalte standarde profesionale.

Totodata, comunitatea din Rosia Montana declara ca a identificat o solutie acceptabila, care duce atat la reabilitarea obiectivelor importante de patrimoniu din localitate, cat si la dezvoltarea unui proiect minier ce va oferi surse de venit si de finantare necesare reabilitarii si conservarii obiectivelor de patrimoniu importante din zona.

La jumatatea lunii februarie, consilierul personal al ministrului Culturii, Csilla Hegedus, anunta ca ministerul a initiat procedura de includere a zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rosia Montana UNESCU, #Rosia Montana patrimononiu , #UNESCO